Deutsche Welle: Mείωση των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο - Επικίνδυνες δηλώσεις

Deutsche Welle: Mείωση των προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο - Επικίνδυνες δηλώσεις
Εδώ και μερικές εβδομάδες δεν φθάνουν πια βάρκες με πρόσφυγες στην Ιταλία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle
Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των προσφύγων που ταξίδεψαν από τη Λιβύη ή την Τυνησία προς την Ιταλία μειώθηκε σημαντικά, γράφει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην πόλη Κατάνια στην Σικελία τίποτα δε θυμίζει τις εικόνες πόνου και απελπισίας προσφύγων που γνωρίζουμε.
Στο λιμάνι της πόλης βρίσκονται πλοία της SOS Meditaranee και των "Γιατρών χωρίς Σύνορα", όπως και της ιταλικής ακτοφυλακής.
Βλέποντας αυτή την ηρεμία θα μπορούσε να πει κανείς ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν θα μας απασχολεί άλλο σε λίγο καιρό.
Αυτό, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  έρχεται να επιβεβαιώσει με αριθμούς και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).
Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των προσφύγων που ταξίδεψαν από τη Λιβύη ή την Τυνησία προς την Ιταλία μειώθηκε σημαντικά.
Τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς ήταν περισσότεροι από 94.000, όσοι δηλαδή και πριν από ένα χρόνο.
 Ωστόσο τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου ήρθαν μόνο 3.000 πρόσφυγες. Σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου ήταν 21.300.

Περιπολία με την Frontex

Το πλήρωμα του πλοίου της Frontex θυμάται μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης στις οποίες ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μέχρι και 1.000 άνθρωποι.
Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές, όπως σήμερα και μετά από ταξίδι 21 ωρών το μόνο που ανακαλύπτει το πλήρωμα είναι ένα σωσίβιο κοντά το νησί Παντελλερία.
Το πλοίο αλλάζει πλώρη και τελικά σταματά.
Το πλήρωμα ψάχνει με κιάλια, μέσω ραντάρ και με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας πάνω στο κατάρτι, αλλά δεν βρίσκει τίποτα.
Έτσι, όπως γράφει η Deutsche Welle,  συνεχίζεται το ταξίδι προς τα θαλάσσια σύνορα με την Τυνησία και τη νύχτα έρχεται η ειδοποίηση από τη Ρώμη ότι κάπου υπάρχει μια βάρκα με 16 πρόσφυγες.
Το πλήρωμα ξεκινά και πάλι την αναζήτηση, αν και οι προσπάθειες ακόμη και από αέρος αποβαίνουν άκαρπες και έτσι η έρευνα αναστέλλεται το επόμενο πρωί.

Επικίνδυνες δηλώσεις

Πίσω στην Κατάνια και από εκεί στο Τραπάνι, όπου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, συναντάται με τον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri.
Μετά τη συνάντηση ο Tajani επισημαίνει ότι θα πρέπει να επενδυθούν δισεκατομμύρια ευρώ στην Αφρική για να μπορούν να δημιουργηθούν προοπτικές για τους ανθρώπους εκεί, αλλά και ότι θα πρέπει να κλείσει ο διάδρομος της Μεσογείου διότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάμεσα στους πρόσφυγες να κρύβονται ισλαμιστές τρομοκράτες
Το ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζει τον προσφυγικό διάδρομο ως δίοδο τρομοκρατών προς την Ευρώπη προκαλεί ανησυχία, σημειώνει η Deutsche Welle, εξηγώντας πως σε τελική ανάλυση αυτό θα σήμαινε ότι με κάθε διάσωση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα πλοία του λιμενικού και η ακτοφυλακή, ενδέχεται να βοηθούν έναν τρομοκράτη.
Αυτό φυσικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Οι λίγες τέτοιες περιπτώσεις όμως δείχνουν ότι εικόνα του Antonio Tajani είναι μάλλον στρεβλή, αναφέρει η Deutsche Welle.
Τόσο στρεβλή, όσο και η απότομη μείωση του αριθμού προσφύγων.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη και ξαφνικά να κινδυνεύουν και πάλι χιλιάδες άνθρωποι στη θάλασσα.
Κανείς δεν περιμένει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ο αριθμός των προσφύγων που ελπίζουν να φτάσουν στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλος, καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS