Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώνεται σήμερα (5/9) ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA

tags :
Ολοκληρώνεται σήμερα (5/9) ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA
Διαπραγματευτές από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό σημείωσαν προόδους σε διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων αυτών της ενέργειας, των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο των προσπαθειών μεταρρύθμισης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Βόρεια Αμερική (NAFTA), σύμφωνα με εκπρόσωπο επιχειρηματικού φορέα.
“Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο,” δήλωσε ο X.P. Kastanion, υπεύθυνος του επιχειρηματικού φορέα (Consejo Coordinator Empresarial -CCE) που εκπροσώπησε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα του Μεξικού, στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ο Kastanion τόνισε τις προόδους σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις επενδύσεις όπως επίσης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την εξομάλυνση των τελωνιακών διαδικασιών.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν το κλείσιμο της τέταρτης ημέρας του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων -που ολοκληρώνεται σήμερα (5/9)- προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η NAFTA, που ισχέι εδώ και 23 χρόνια και έχει ετήσιο οικονομικό κύκλο εμπορικών συναλλαγών 1,2 τρισ. δολαρίων.
Ο αναφερόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην πόλη του Μεξικού.
Ο ενθουσιασμός που εκφράζεται από τις παραπάνω δηλώσεις έρχεται σε αντίθεση με σχόλια του Αμερικανού προέδρου D. Trump την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχε δηλώσει ότι θα κινητοποιηθεί για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός για την μείωση του ελλείμματος των 64 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.
Ο Kastanion από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα θέματα εργασίας, αλλά και για τον καθορισμό μηχανισμού επίλυσης των διαφορών κατέγραψαν την μικρότερη πρόοδο. Στα ζητήματα αυτά, έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις μεταξύ των τριών χωρών, που έχουν απειλήσει με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις για ζητήματα ελεύθερου εμπορίου συχνά διαρκούν για χρόνια, αλλά οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη NAFTA επιδιώκουν την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαπραγματευτές εργάζονται για την ολοκλήρωσή τους, πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, το 2018, αλλά και την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για τον Κογκρέσο στις ΗΠΑ, αργότερα τον επόμενο χρόνο.
Ο επόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA θ’ αρχίσει στις 24 Σεπτεμβρίου στην Οτάβα, με έμφαση σε ζητήματα όπως, η γνησιότητα στην παραγωγή των προϊόντων, αλλά και οι μηχανισμοί επίλυσης των διαφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης