Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: To κεντρικό μήνυμα πολιτικής που έστειλε σήμερα (7/9) ο Draghi - Οι προθέσεις για το QE

ING: To κεντρικό μήνυμα πολιτικής που έστειλε σήμερα (7/9)  ο Draghi - Οι προθέσεις για το QE
Oι προθέσεις της ΕΚΤ είναι σαφείς: να προετοιμάσει ένα πολύ ομαλό tapering χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια
«Το πιο συναρπαστικό κομμάτι της σημερινής (7/9/2017) συνεδρίασης της ΕΚΤ ήταν όταν ο Mario Draghi άρχισε να απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Όπως σχολιάζει, ο Draghi -ακολουθώντας τον δρόμο του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet- χρησιμοποίησε την πρώτη ερώτηση για να μην απαντήσει στην ερώτηση, αλλά για να απαντήσεις σε μια ερώτηση που δεν είχε γίνει ώστε να περάσει το κεντρικό μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ:
* Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο, θα γίνει η συζήτηση για το QE μετά το τέλος του 2017.
* Τα περισσότερα μέλη της ΕΚΤ βλέπουν ως ανησυχία το ισχυρότερο ευρώ, το οποίο απαιτεί στενή παρακολούθηση
* Οι αρμόδιες επιτροπές είχαν ήδη τεθεί σε δράση και είχαν την εντολή να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε διαφορετικά σενάρια
* Διάφορα σενάρια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το QE θα μπορούσε να προσαρμοστεί από άποψη μεγέθους και διάρκειας συζητήθηκαν ήδη σήμερα (7/9/2017)
* Οι αλλαγές στα όρια του εκδότη δεν συζητήθηκαν
* Η έμφαση στην ισχυρή ανάκαμψη συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει μια αφήγηση στην οποία το tapering είναι η μείωση των μέτρων τόνωσης και όχι η σύσφιξη της πολιτικής.
«Όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να ηρεμήσουν την αγορά συναλλάγματος, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραβίασε το επίπεδο των 1,20 ευρώ / δολάριο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πιθανότατα γιατί είναι ασαφές το πραγματικό σχέδιο δράσης της ΕΚΤ.
Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ δεν ανησυχεί τόσο πολύ για την προηγούμενη ανατίμηση του ευρώ, αλλά μάλλον για την μελλοντική ανατίμηση του.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Draghi ανέφερε επανειλημμένα την μελλοντική καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια και τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές (όχι οικονομικές) συνθήκες, φαίνεται ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να ανεχθεί σε κάποιο βαθμό την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ, εφόσον τα επιτόκια σε ολόκληρο το φάσμα παραμένουν χαμηλά» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
Εν κατακλείδι, ο ίδιος επισημαίνει παρόλο που η ΕΚΤ δεν παρουσίασε λεπτομέρειες για ένα σχέδιο δράση, οι προθέσεις της ΕΚΤ είναι σαφείς: να προετοιμάσει ένα πολύ ομαλό tapering χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια και με όσο το δυνατόν μικρότερη ανατίμηση του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης