Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Από τις προληπτικές αυξήσεις του 2015….στις αναπτυξιακές ΑΜΚ στο εγγύς μέλλον

Τράπεζες: Από τις προληπτικές αυξήσεις του 2015….στις αναπτυξιακές ΑΜΚ στο εγγύς μέλλον
Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν τιμές κτήσης πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες τιμές.
Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές στις ελληνικές τράπεζες.
Μόνο η φράση αυτή συνειρμικά προκαλεί ταραχή στους μετόχους.
Από το 2013 έως και σήμερα οι αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες είναι συνδεδεμένες με κατάρρευση των μετοχικών αξιών, δραματικά dilution, reverse split, δραματική απαξίωση των μετοχών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι συνυφασμένες με την καταστροφή στο χρηματιστήριο, με την καταστροφή των μετόχων.
Το 2014 και 2015 καθιερώθηκε η έννοια της προληπτικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μιας διαδικασίας κατά την οποία οι τράπεζες προληπτικά ανακεφαλαιοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.
Φθάνοντας στο 2017 έχουμε τα εξής δεδομένα.

1)Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν τιμές κτήσης πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες τιμές.
Π.χ. το Fairfax στην Eurobank έχει τιμή κτήσης 926,7 εκατ ευρώ και η τρέχουσα αξία της επένδυσης είναι στα 311 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να μπορέσει να καλύψει την μεγάλη υποαξία θα πρέπει η τιμή της Eurobank να φθάσει στα 2,50 ευρώ από 0,8450 ευρώ (8 Σεπτεμβρίου 2017).
Ακόμη πιο δυσμενής είναι η εικόνα για τις επενδύσεις του Paulson στην Πειραιώς ενώ στην Alpha bank έχει περίπου ισοσκελίσει.
Στην περίπτωση του Fairfax όπου είναι ξεκάθαρη η απόφαση να στηρίξει την Eurobank στο μέλλον η πιθανότητα η μετοχή να ξαναπάει στα 2,50 ευρώ με τις τωρινές παραδοχές είναι αδύνατη.
Να σημειωθεί ότι το Fairfax έχει εγγράψει ζημία από την επένδυση της στην Eurobank αλλά το ιστορικό κόστος κτήσης είναι τα 2,50 ευρώ.

2)Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 103,7 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα δάνεια.
33,4 δισεκ. κεφάλαια, 28,8 δισεκ. tangible book, 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και 31 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά.

3)Το capital buffer των τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμένος υποχρεωτικός κατώτερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς είναι 13%, της Εθνικής 12,25% των άλλων τραπεζών 12,5% και παραδόξως της Attica bank μόνο 11%.

Με βάση αυτές τις παραδοχές ποια είναι η λύση του μέλλοντος;
Στο παρελθόν είχαμε προληπτικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ήταν απαραίτητες αλλά υλοποιούνταν για να καλύψουν κάτι αρνητικό, το κεφαλαιακό έλλειμμα των τραπεζών.
Στο μέλλον η λύση είναι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με κοινές μετοχές με αναπτυξιακό προσανατολισμό δηλαδή αναπτυξιακές ΑΜΚ.
Οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα πρέπει να γίνουν υπό τις εξής βασικές παραδοχές

-Να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκείς κεφαλαιακά με βάση τις εποπτικές αρχές να μην υπάρχει ο φόβος αφερεγγυότητας ελληνικής τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου δεν θα καλύψει ελλείμματα αλλά θα αυξήσει τα κεφαλαιακά αποθέματα.
-Να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πρώτα από τράπεζα που θα είναι δεδομένο ότι θα την καλύψει π.χ. Eurobank εάν στο μέλλον υλοποιούσε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου θα καλυπτόταν 100%.
-Να διασφαλιστεί ότι υλοποιώντας μια αύξηση κεφαλαίου, μια τράπεζα φερέγγυα, δεν θα υπάρξει κατάρρευση της μετοχής και όταν μετά από κάποιο διάστημα η μετοχή ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία ήταν προ της αύξησης…η αγορά θα αισθανθεί ασφαλής.
-Οι τράπεζες να παρουσιάσουν ένα σαφές business plan προς τους μετόχους και δυνητικούς νέους μετόχους για το τι θα κάνουν τα νέα λεφτά.
Θα κλείσουν μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων, θα διαθέτουν κεφάλαιο για ανάπτυξη και νέα δάνεια ή άλλες στρατηγικές;
Ότι παρουσιάσουν πρέπει να είναι 100% δικαιολογημένο.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αναπτυξιακές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα έχουν επιτυχία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο μέλλον…ίσως εγγύς… μέλλον....προφανώς δεν θα είναι το 2017 αλλά το 2018 ή και λίγο αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης