Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Έως τα μέσα του 2018 η κατάργηση του QE από την ΕΚΤ - Υψηλότερα θα οδηγηθεί το ευρώ

Wells Fargo: Έως τα μέσα του 2018 η κατάργηση του QE από την ΕΚΤ - Υψηλότερα θα οδηγηθεί το ευρώ
Ανέπαφη θα παραμείνει η αυτοσυντηρούμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Ανέπαφη θα παραμείνει η ολοένα και πιο αυτοσυντηρούμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναμένουν οι αναλυτές της Wells Fargo, ενώ προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, ECB) θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων (QE) στα μέσα του 2018.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Wells Fargo, το πραγματικό ΑΕΠ έχει επιταχυνθεί στην Ευρωζώνη, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης πέρασε πρόσφατα το όριο του 2% για πρώτη φορά από το α’ τρίμηνο του 2011.
«Η οικονομική ανάπτυξη έχει καταστεί ολοένα και ευρύτερη, λόγω της σταθερής αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.
Η ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο βοήθησε επίσης στην ενίσχυση της αύξησης των εξαγωγών στην Ευρωζώνη», αναφέρουν οι αναλυτές της Wells Fargo.
«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι η όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη οικονομική επέκταση θα παραμείνει ανέπαφη.
Η τρέχουσα πρόβλεψή μας κάνει λόγο για μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 2,1% το 2017, που, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο ισχυρότερος ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης από το 2007», συνεχίζουν.
Ωστόσο, όπως προστίθεται στην ανάλυση, όπως σε αρκετές άλλες προηγμένες χώρες, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο γρίφο.
Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει σε 8ετές χαμηλό, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει αδιάφορος, γύρω στο 1%.
Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσουν με προσοχή τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν να περιορίζουν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE).
Η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 0,00% από τον Μάρτιο του 2016.
«Περιμένουμε (η ΕΚΤ) να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα συνολικά περίπου στα μέσα του 2018 και να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι προσδοκίες για σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ θα οδηγήσουν λογικά το ευρώ υψηλότερα έναντι του δολαρίου τους προσεχείς μήνες», καταλήγουν οι αναλυτές της Wells Fargo.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης