Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πορείες των εργατικών συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη – Ένταση στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Πορείες των εργατικών συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη – Ένταση στη νότια πύλη της ΔΕΘ
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας περίπου στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου 9/9
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕθ από τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, η ομιλία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πορείες των εργατικών συνδικάτων.
Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ στη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ, κοντά στο "Ι.Βελλίδης", όταν το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν τα στόρια ασφαλείας που κλείνουν την πύλη και έφτασαν μέχρι τα μηχανήματα ακύρωσης εισιτηρίων, όπου βρίσκονταν παραταγμένες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αφού φώναξαν συνθήματα, οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά από πέντε λεπτά, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.
Νωρίτερα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΞΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας περίπου στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου 9/9, στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η πορεία.
Συγκέντρωση, με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, ενώ στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Π. Λαφαζάνη και ξεκίνησε πορεία με τη συμμετοχή και μελών της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.
Ακόμη, στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού, ενώ στις 20:30 έφτασε η σχετική πορεία απέναντι από τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δήλωσε «οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν φέρει τις δυνάμεις της εργασίας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση», «βλέπουμε παντού να υπάρχει θλίψη. Μια εθνική θλίψη», προσθέτοντας «εμείς, με τις μικρές δυνάμεις των συνδικάτων, που δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το πού οδηγούνται με αυτές τις πολιτικές η χώρα μας και οι άνθρωποί της, λέμε σε όσους κυβερνούν και σε όσους προσδοκούν να κυβερνήσουν, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος.
Δημιουργεί ανεργία, φτώχεια και εθνική κατάθλιψη.
Και δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, έναν δρόμο αξιοπρέπειας, αγωνιστικής προσπάθειας που προσδοκούμε και στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα».
Ο Γ. Πάιδας, προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ άλλων ανέφερε «δίνουμε το παρών για να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, να τελειώνει η φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ανεχόμαστε περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών του δημοσίου, δεν ανεχόμαστε την εξαθλίωση των συνταξιούχων.
Ζητούμε την κατάργηση των κατάπτυστων νόμων του Κατρούγκαλου, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου στην εξαθλίωση.
Επίσης ζητάμε τη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου, όπου το ποσοστό υποστελέχωσης είναι 20% έως 60%.
Ζητάμε δε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου και να τελειώνει η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Π., Τσαραμπουλιδης, τόνισε "συγκεντρωθήκαμε σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να απαιτήσουμε να καταργηθούν τα μνημόνια, να επανέλθει ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα 751 ευρώ ως κατώτατος μισθός, η προστασία των εργαζομένων, το δίχτυ προστασίας που μας υποσχέθηκαν για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όλα αυτά δηλαδή που μας έταζε ο πρωθυπουργός ως"Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τώρα σφυρίζει αδιάφορα.
Αυτά ζητάμε, αυτά είχε συμφωνήσει μαζί μας κι εάν δεν επανέλθουν θα είμαστε στους δρόμους, θα αγωνιζόμαστε προκειμένου να τα επαναφέρουμε».
Ο Λεωνίδας Στολτίδης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων είπε «είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά», «το ταξικό κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο.
Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα στους χώρους εργασίας σε κάθε κλάδο».
Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι «ο λαός διαμαρτύρεται με το σημερινό συλλαλητήριο ελπίδας, ανατροπής και νέας προοπτικής» και «η ΛΑΕ είναι δύναμη ενωτική, θέλει να δημιουργηθεί μεγάλο μέτωπο όλων των ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, γιατί αυτό μπορεί να φέρει πιο γρήγορα το ποθούμενο αποτέλεσμα, μια Ελλάδα ελεύθερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης