Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Goldman διαφωνεί… με τους πελάτες της για το εάν θα υπάρξει βίαιη διόρθωση στις αγορές

tags :
Η Goldman διαφωνεί… με τους πελάτες της για το εάν θα υπάρξει βίαιη διόρθωση στις αγορές
Η Goldman Sachs διαφωνεί με τους πελάτες της για το εάν και πότε θα ξεκινήσει κάποιας μορφής διόρθωση
Για 7 λόγους επίκειται συντριβή στις χρηματιστηριακές αγορές… και η αρχή θα είναι στην Wall Street εκτιμούν οι πελάτες της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs….αλλά παραδόξως η ίδια η Goldman Sachs διαφωνεί.
Τον Μάρτιο του 2015, η Goldman ανησυχούσε πολύ για την τότε μεγάλη πτώση του ευρώ και πώς το ισχυρό δολάριο θα έπληττε τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών.
Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2015 η Goldman ξαφνικά ανησυχούσε πολύ για την διάρκειας μια πιθανής πτώσης της αγοράς.
Τον Ιούλιο του 2016, η Goldman ανησυχούσε στο πως μπορούν να συνυπάρχουν οι ακραίες αποτιμήσεις τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.
Ακριβώς πριν ένα χρόνο οι περισσότεροι επενδυτές ήταν σκεπτικοί για την διατήρηση των αποτιμήσεων.
Οι πελάτες της Goldman ανησυχούσαν πολύ για το γεγονός ότι οι μετοχές συντηρούνται σε ιστορικά υψηλά χωρίς αύξηση των κερδών και ότι μεγάλο μέρος της ανοδικής πορείας του S&P.
Τα κέρδη ανά μετοχή P/E του S&P 500 έχει ήδη αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 5 χρόνια, υπερβαίνοντας όλους τους άλλους ανοδικούς κύκλους εκτός από το 1984-1987 (αύξηση 111%) και το 1994-1999 (αύξηση 115%).
Με βάση την Goldman Sachs "οι πελάτες μας ρωτούν «υπάρχει ενδεχόμενο επικείμενης διόρθωση στις μετοχές»
Κατά την Goldman Sachs «φυσικά, σε κάποιο σημείο ο S&P 500 θα υποχωρήσει".
Γιατί όμως μέχρι τώρα δεν έχει ξεκινήσει διόρθωση και γιατί οι επενδυτές είναι ανήσυχοι;  
Η Goldman Sachs επικαλείται 7 λόγους τους οποίους έχει σταχυολογήσει από τους πελάτες της.

1) Ιστορία.
Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι η ανοδική αγορά είναι στα όρια και σύντομα θα τελειώσει.
Έχουν περάσει 14 μήνες από τότε που ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε πτώση 5% και 19 μήνες από τότε που η αγορά είχε διορθώσει το μέγιστο 10%.
Η τελευταία bear market δηλαδή η πτωτική αγορά που υποχώρησε έως  -20% τελείωσε το 2009.
Η σημερινή αγορά bull δηλαδή ανοδική αγορά, διήρκησε 8,5 έτη και ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 260% σε σύγκριση με την αύξηση των κερδών κατά 124% και την αύξηση των EPS κατά 18.
     
2)Οι συναλλαγές στις αγορές και ειδικά στην Wall έχουν υποχωρήσει σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 50 χρόνια. Ο δείκτης VIX μεταβλητότητας ή φόβου, βρίσκεται επίσης σε χαμηλά που είχαν καταγραφεί από το 1990.
Στο πρόσφατο βιβλίο του, «Τεκτονικές μετατοπίσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές» ο θρυλικός οικονομολόγος της Salomon Brothers Henry Kaufman αναφέρει ότι η χαμηλή μεταβλητότητα μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να καλύπτει κινδύνους που δεν είναι σήμερα εμφανείς, αλλά θα είναι προφανείς εκ των υστέρων.

3)Αποτίμηση.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών τείνουν να ξεπεράσουν κάθε ιστορική σύγκριση βρίσκονται σε υψηλά 40 ετών με βάση κύριους αριθμοδείκτες.
Μόνο με βάση τις ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) η αξία της αγοράς είναι πολύ χαμηλότερη.
Η κατάρρευση των δαπανών κεφαλαίου εξηγεί την απόδοση FCF.

4) Πορεία αμερικανικής οικονομίας.
Η σημερινή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ γιόρτασε τα 8α γενέθλιά της, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες περιόδους χωρίς ύφεση.
Μόνο η δεκαετής ανάπτυξη κατά την περίοδο 1991-2000 και η 9ετής ανάπτυξη από το 1961 έως το 1969 είχαν μεγαλύτερες διάρκειες.
Η μέση διάρκεια των 16 περιόδων ανάπτυξης από το 1921 είναι 42 μήνες.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs θεωρούν ότι η πιθανότητα ύφεσης είναι 18% στους επόμενους 12 μήνες.

5) Πολιτική της Fed.
Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια μετά από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τέλη του 2015.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνεπάγονται μια αύξηση στα τέλη του 2018.
     
6) Τα επιτόκια.
Πριν από δύο μήνες, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ανήλθαν στο 2,4%, ο πληθωρισμός ήταν 1,7% και ο δείκτης S & P 500 ήταν 2410 μονάδες.
Οι προβλέψεις της Goldman Sachs είναι ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα ανέλθει στο 2,75% και ο S&P 500 θα έχει τιμή στόχο τις 2400 μονάδες.
 Ωστόσο, τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό προκάλεσαν πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων κατά 35 μ.β. στο 2,05% και σε ράλι των χρηματιστηριακών δεικτών 2% στις 2.465 μονάδες ή 10% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά το μέλλον, η Goldman Sachs διατηρεί τον στόχο του έτους 2017 δηλαδή τις 2400 μονάδες ή πτώση -3%.

7) Η πολιτική.
Οι θέσεις του Προέδρου Trump σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες στην Ουάσινγκτον και την γεωπολιτική ένταση με την Βόρειο Κορέα και την Κίνα κάνουν την πολιτική πρόβλεψη επισφαλή.
Στον κόσμο των αγορών υπάρχει ο «Νόμο της Διατήρησης της Μεταβλητότητας», σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει ένα πεπερασμένο ποσό αβεβαιότητας στον κόσμο ακόμη και εάν δεν φαίνονται κίνδυνοι στον ορίζοντα και η αστάθεια είναι κοντά στο μηδέν.

Με βάση την Goldman Sachs οι επενδυτές αναφέρουν τους λόγους αυτούς για να δικαιολογήσουν τις προβλέψεις τους για μια διόρθωση στις αγορές.
Η πλειοψηφία των πελατών της Goldman Sachs θεωρεί ότι θα υπάρξουν αιτίες και αφορμές του θα προκαλέσουν ένα κύμα πωλήσεων.
Όσο οι εξωγενείς παράγοντες μειώνουν τις ιστορικές αποδόσεις, οι μεγάλοι επενδυτές θα ρευστοποιήσουν θέσεις, αυξάνοντας επιπλέον την πτωτική πίεση στις τιμές των μετοχών και τους δείκτες.

Ποια είναι η απάντηση της Goldman σε αυτές τις 7 πολύ βασικές ανησυχίες;
Είναι απίθανο να ξεκινήσει μια μακρά περίοδος πτώσης και παρακμής στις αγορές.
Τα αμοιβαία κεφάλαια που ανησυχούν αντιπροσωπεύουν το 3% του πλούτου.
Ωστόσο, οι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν το 69% του αμερικανικού ΑΕΠ.
 Οι επιχειρήσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσεων έχουν σταθερές προοπτικές ακόμα και σε περίπτωση τυφώνα στις αγορές.
Κατά την Goldman Sachs παρ΄ όλο που η προηγούμενη ακολουθία των 7 παραγόντων μπορεί να συμβεί, θεωρούμε ότι πρόκειται για γεγονός χαμηλής πιθανότητας βραχυπρόθεσμα για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, οι επενδυτές δεν εφησυχάζουν.
Στην διαχρονική παρατήρηση του Sir John Templeton, «οι bull markets δηλαδή οι ανοδικές αγορές, γεννιούνται με την απαισιοδοξία, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν από την ευφορία».
Οι επενδυτές σήμερα βρίσκονται ανάμεσα σε σκεπτικισμό και αισιοδοξία.
Λίγοι είναι υπεραισιόδοξοι, καθώς το 27% των διαχειριστών θεωρούν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν ανοδικά.
Δεύτερον, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει υπό την δύναμη της κατανάλωσης που αντιπροσωπεύει το 69% του ΑΕΠ. Η μηνιαία αύξηση της απασχόλησης ανήλθε σε 175.000 κατά μέσο όρο, οι μισθοί αυξάνονται (ο κύριος δείκτης είναι 2,7%), η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι οι ισχυρότεροι από το 1980.
Για τις επιχειρήσεις, οι πωλήσεις κατά μέσο όρο στον S&P 500 έχουν αυξηθεί κατά 17% θα αυξηθούν και το 2018 πωλήσεις και τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 7% και 12% το 2017 και 2018 αντίστοιχα.
Εν ολίγοις: ναι, η αγορά θα πρέπει να συντριβεί, αλλά επειδή οι επενδυτές δεν είναι εφησυχασμένοι και επειδή η οικονομία είναι τόσο ισχυρή όλα θα είναι καλά.
Το ερώτημα είναι η Goldman Sachs τα πιστεύει αυτά δημιουργεί κλίμα ευφορίας πριν πουλήσει πριν τραβήξει το χαλί από την αγορά.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης