Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η σκληρή πραγματικότητα της γ' αξιολόγησης - Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση

Η σκληρή πραγματικότητα της γ' αξιολόγησης - Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση
Οι θεσμοί εμφανίζονται άκρως καχύποπτοι στο θέμα των NPLs  ενόψει και των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ την άνοιξη του 2018, που έχουν στόχο να προλάβουν το ενδεχόμενο νέα ανακεφαλαιοποίησης
Στην σκληρή πραγματικότητα της γ΄ αξιολόγησης, της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και τα νοικοκυριά προσγειώθηκε απότομα η κυβέρνηση μετά τις «εντυπωσιακές, επικοινωνιακές πτήσεις» στα… σύννεφα του κυβερνητικού success story που περιέγραψε ο πρωθυπουργός χωρίς ωστόσο να πείσει εντός και εκτός συνόρων.
Πριν καλά – καλά περάσει ένα 24ωρο από το τελευταίο «ζωηρό» προσκλητήριο επενδύσεων που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας και από την συνέντευξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Eldorado Gold, ένας από του μεγαλύτερους ξένους επενδυτές λειτουργώντας μια από τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις με την οποία υπολογίζεται ότι θα άνοιγαν τουλάχιστο 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεοτέρας την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική συνοδεύοντας την απόφασή της με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης.
Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε από τη συνέντευξη του ότι θέτει εαυτόν επικεφαλής μας ευέλικτης κυβερνητικής ομάδας, μίας «task force» η οποία θα επιλύει γραφειοκρατικά η άλλα προβλήματα και θα παίρνει αποφάσεις παρακάμπτοντας τυχόν διστακτικότητες και επιφυλάξεις κρατικών ή υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να προχωρούσαν οι επενδύσεις η απόφαση της Eldorado Gold ξήλωσε το αφήγημα του πρωθυπουργού.
Και δεν είναι μόνο η Eldorado Gold.
Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό η οποία με τις πλέον συγκρατημένες προβλέψεις αναμένεται να δημιουργήσει περί τις 10.000 σταθερές θέσεις εργασίας και ισάριθμες εποχικές σκοντάφτει σε …«δάση» από πικροδάφνες και «αρχαία» ή «διατηρητέα» κτίρια του πρώην αερολιμένα που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1950.  
Η ίδια εικόνα και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου η επένδυση της COSCO αν και δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκαν μήνες και πορεία από τα «σαράντα κύματα» με επαναδιαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Όμως το «κερασάκι στην τούρτα» της «καταιγίδας επενδύσεων» που επιχείρησε να… σερβίρει ο πρωθυπουργός στη φιέστα της ΔΕΘ το έβαλε ο στενός συνεργάτης του και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού με την δήλωση του για την απόφαση της Eldorado Gold.
«Να πάει στα τσακίδια» έγραψε ο κ. Καρανίκας χωρίς να «ανοίξει μύτη» και χωρίς κάποιος να του «τραβήξει το αυτί» αν όχι την καρέκλα στην οποία ο «στρογγυλοκάθεται» γνωμοδοτώντας για τόσο σοβαρά θέματα με γλώσσα πεζοδρομίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα τα κλιμάκια των θεσμών έφτασαν στην Αθήνα κάνοντας πρόβα τζενεράλε με τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με τη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control) και με τους θεσμούς να ζητούν προσεκτικά και προκαθορισμένα βήματα που δεν θα προκαλέσουν κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα.
Σειρά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές παίρνει και ά ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Επιπλέον οι θεσμοί εμφανίζονται άκρως καχύποπτοι στο θέμα των κόκκινων δανείων  ενόψει και των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ την ερχόμενη άνοιξη, που έχουν στόχο να προλάβουν το ενδεχόμενο νέα ανακεφαλαιοποίησης.
Στις συνομιλίες Αθήνας δανειστών θα συμπληρωθούν με τα ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, τις μνημονιακές δεσμεύσεις για τη δημόσια διοίκηση, την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και την περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Πάντως σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός το μήνυμα από αγορές, επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνής οίκους αξιολόγησης είναι σαφές.
Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσει σύντομα και εντός χρονοδιαγράμματος η γ' αξιολόγηση επιμένοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα και πως μόνο έτσι θα επανέλθει σταδιακά η εμπιστοσύνη και θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ουσιαστικές βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία.
Στο τέλος της εβδομάδας και αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Βουδαπέστη όπου θα συμμετάσχει στην 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία ο  Πρωθυπουργός, θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης