Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lisbon Council: Στην 1η θέση στην ΕΕ, η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, 2η η Ιρλανδία

Lisbon Council: Στην 1η θέση στην ΕΕ, η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις, 2η η Ιρλανδία
Δύο χρόνια μετά τη σκληρή αντιπαράθεση με τους δανειστές, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, όπως τονίζουν οι αναλυτές
Πρωταθλήτρια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση «Euro Plus Monitor» του think tank Lisbon Council, η οποία καταρτίζεται σε συνεργασία με την Berenberg Bank. 
Δύο χρόνια μετά τη σκληρή αντιπαράθεση με τους δανειστές, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Οι πέντε περιφερειακές χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα διάσωσης, παραμένουν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των κρατών που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.
Στην κορυφή φιγουράρει η Ελλάδα, ακολουθεί στη 2η θέση η Ιρλανδία, στην 4η η Ισπανία, στην 6η η Πορτογαλία και στη 10η θέση συναντάμε την Κύπρο.
Οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης έπρεπε να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και το έκαναν, όπως επιβεβαιώνει η ανάλυση του Lisbon Council.



Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, τονίζουν ότι παραμένει μια ειδική περίπτωση.
Χάρη στις ηρωικές προσπάθειες προσαρμογής την περίοδο 2010-2013 εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά.
Από τα τέλη του 2014 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2015 η θέση της επιδεινώθηκε δραματικά.
Το 2016 η θέση της υποχώρησε οριακά.
Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία για τη δημοσιονομική προσαρμογή και το εξωτερικό εμπόριο καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της τα χειρότερα και βρίσκεται ξανά σε τροχιά βελτίωσης.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη συνολική δημοσιονομική προσαρμογή για την περίοδο 2009-2016 με 7,7 μονάδες έναντι 7,5 μονάδων το 2015.
Πρώτη παραμένει και στο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής την ίδια περίοδο, με 9,7 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 0,4 μονάδων από το 2015.
Όσον αφορά στην ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, κατατάσσεται στην έβδομη θέση από την πέμπτη θέση το 2015, με τη βαθμολογία της να παραμένει σταθερή στις 5,6 μονάδες.
Η ποιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής αξιολογείται με βάση τρία κριτήρια:
Τη μείωση του δημόσιου τομέα, την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων αντί των φόρων στην κατανάλωση και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για υποδομές και την Παιδεία.
«Κυρίως λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), η Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει τον δημόσιο τομέα της», αλλά «με τη βοήθεια των πόρων της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις και επειδή εστίασε στην αύξηση των φόρων στην κατανάλωση και το πετρέλαιο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της, έχει καλή επίδοση στα δύο άλλα κριτήρια», σημειώνει η έκθεση.
Πρώτη παρέμεινε η Ελλάδα και αναφορικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων την περίοδο 2009-2016, με 7,7 μονάδες, όσο και το 2015.
Η έκθεση σημειώνει ότι η αντίθεση μεταξύ των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έγιναν από χώρες της ΕΕ στις αρχές της περιόδου και τον πολύ πιο χαλαρό ρυθμό πρόσθετων μεταρρυθμίσεων τη διετία 2015-16 είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Πορτογαλία.
«Η μείωση είναι επίσης αρκετά αισθητή για την Ελλάδα, την Ισπανία και - σε μικρότερο βαθμό - την Ιρλανδία», αναφέρει, προσθέτοντας: «Για τη με πολύ περισσότερα προβλήματα ελληνική οικονομία και, σε κάποιο βαθμό, και την Πορτογαλία, η χαλάρωση της προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται επικίνδυνη (Ελλάδα) ή τουλάχιστον πρόωρη (Πορτογαλία)».
.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης