Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Πανταλάκης έχει δίκιο μεν…αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά για την Attica bank και την AMK

Ο Πανταλάκης έχει δίκιο μεν…αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά για την Attica bank και την AMK
Η πίεση στην μετοχή δεν οφείλεται σε δημοσιεύματα αλλά στο ότι η αγορά φοβήθηκε....την αύξηση κεφαλαίου
Με σχετική έκπληξη διαπιστώσαμε την αντίδραση της διοίκησης της Attica bank υπό τον Θεόδωρο Πανταλάκη στις ειδικές αναφορές – κυρίως - του bankingnews για την νέα προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές 100 εκατ ευρώ.
Θα εστιαστούμε σε ορισμένα σχόλια στα όσα αναφέρει ο Θ. Πανταλάκης στον οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προσπαθεί να συμμαζέψει την Attica bank και να την επαναφέρει σε τροχιά ομαλότητας.
Να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο του 2017 αναφέρουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου για να ισχυροποιηθούν…. οπότε καλώς πράττει και υλοποιεί ΑΜΚ.
Η Attica bank αντί να πληρώσει 6,4% για τα 100 εκατ με την έκδοση ομολογιακού tier 2 έχει αποφασίσει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ωστόσο δεν μπορεί να είναι μόνο 100 εκατ ευρώ.
Γιατί εάν είναι μόνο 100 εκατ…απλά θα βρεθεί με μείον 100 εκατ από τα κεφάλαια της η Attica bank.
Να υπάρχει μια κριτική για ορισμένες αποφάσεις ή τακτικές δεν είναι λάθος, βοηθάει την ενημέρωση και το επενδυτικό κοινό.
Η άποψη του bankingnews ήδη από το 2015 πολύ πριν αναλάβει ο Πανταλάκης CEΟ στην Attica bank ήταν και παραμένει σταθερή ότι η τράπεζα λόγω της εντυπωσιακά χαμηλής απόδοσης του ενεργητικού θα ήταν προτιμότερο να διασφαλίσει τους βασικούς μετόχους της και η ορθή λύση – τουλάχιστον στην δική μας υποκειμενική προσέγγιση – είναι να ενσωματωθεί σε μια άλλη μεγάλη τράπεζα.
Η διοίκηση της Attica bank ή πηγές προσκείμενες στην διοίκηση αναφέρουν ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την τράπεζα.
Να θυμίσουμε ότι η Attica bank έχει ανακοινώσει ότι μελετάει αύξηση κεφαλαίου μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων οπότε η αιτία της πτώσης -41% σε 3 ημέρες της μετοχής είναι αυτή.
Όχι τα δημοσιεύματα αλλά ότι η αγορά φοβήθηκε την αύξηση κεφαλαίου.
Πολύ πρόσφατα είχαμε θέσει ορισμένες ερωτήσεις που θα ήταν σκόπιμο να έχουμε κάποιες απαντήσεις.

1) Ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται ένας στρατηγικός επενδυτής και άλλοι παλαιοί μέτοχοι και λένε στηρίζουμε την αύξηση κεφαλαίου.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου προ νέου Reverse Split θα είναι κάτω από 0,05 ευρώ.
Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει reverse split που αναμένεται 20 παλαιές προς 1 νέα μετοχή.
Στην νέα αύξηση όμως πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί παλαιοί μέτοχοι δηλαδή το ΤΣΜΕΔΕ, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η ΕΥΔΑΠ κ.α.
Ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ – ΕΦΚΑ ως βασικός μέτοχος με 55% ενώ πρέπει να μειώσει το ποσοστό του – όπως θα ήθελε και η ΤτΕ – από την άλλη συμμετείχε σε μια αύξηση στα 0,30 ευρώ η μετοχή βρίσκεται στα 0,064 ευρώ και δεν θα συμμετάσχει;
Κινδυνεύει η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να κατηγορηθεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία;
Το ίδιο θα συμβεί και με το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και βεβαίως με την ΕΥΔΑΠ.
Οι μέτοχοι αυτοί επένδυσαν 55 και 20 εκατ και υπέστησαν μεγάλες υποαξίες με αποκορύφωμα το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο δέχεται νέες σημαντικές πιέσεις πάλι λόγω Attica bank.
Προφανώς αύξηση σημαίνει dilution, νέο reverse split και πολλά άλλα που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

2) Γιατί η Attica bank μια τράπεζα με πληθώρα προβλημάτων έχει χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας προσδιορισμένο από την εποπτική αρχή, την ΤτΕ;
Η Attica bank έχει 14,36% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατώτερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11% και 10,8% με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Πειραιώς έχει 13% και η Εθνική – Eurobank 12,25% χαμηλότερο προσδιορισμένο δείκτη από τις εποπτικές αρχές.

3)Πόση θα είναι η επιβάρυνση στην Attica bank από την εφαρμογή των IFRs 9.
Εκτιμάται ότι θα προκύψει μια ζημία λόγω νέων προβλέψεων από το IFRs 9 περίπου 35 με 45 εκατ ευρώ με βάση ανεπίσημη πηγή.

4)Επίσης οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται με βάση την διαδικασία ανασκόπησης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR από την ΕΚΤ και τον SSM.
Θα διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος TAR και στην Attica bank από την Τράπεζα της Ελλάδος;

5)Στις 20 Οκτωβρίου 2017 η Attica bank λήγει το ομολογιακό 380 εκατ του πυλώνα ΙΙ για το οποίο πληρώνει επιτόκιο στο κράτος περίπου 12% ή 3,75 εκατ ευρώ.
Θα ανανεωθεί προφανώς γιατί η Attica bank έχει έκθεση στο ELA 1,145 εκατ ευρώ και το περιθώριο περαιτέρω χρήσης είναι μόλις 156 εκατ.
Ποιο είναι το πλάνο μείωσης;
(Εδώ υφίσταται το εξής ερώτημα 12% επιτόκιο στα 380 εκατ είναι 45 εκατ. τόκοι τον χρόνο
Με επιτόκιο 6,4% στα 100 εκατ είναι 6,4 εκατ ευρώ !!!!!!!!!)

6)Το Aldridge EDC τιτλοποίησε 1,331 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκ των οποίων 525,2 εκατ με senior bond και 806,4 εκατ με junior.
Το junior ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Το senior ομόλογο των 525,2 εκατ ποια είναι η αξία του ως προς την ονομαστική του αξία;
Εάν ξεπερνάει το 10% ή 15% θα είναι τεράστια επιτυχία.

7)Με βάση την δομή των εσόδων της Attica bank καθαρά έσοδα και προ προβλέψεων έσοδα η τράπεζα ακόμη και σε μια καλή περίοδο με σημαντικά μειωμένες προβλέψεις δεν μπορεί να βγάλει πάνω από 10 εκατ επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με εξυγίανση η απόδοση της Attica bank θα παραμείνει εκ των πραγμάτων χαμηλή.
Για να αποσβεστούν τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Attica bank θα χρειαστούν 70, 80 ή 90 χρόνια.

(πρώτη ενημέρωση 13 Σεπτεμβρίου 2017, 00:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης