Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελιάς αντιμέτωποι με τον εμπορικό προστατευτισμό του Trump

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελιάς αντιμέτωποι με τον εμπορικό προστατευτισμό του Trump
Μέχρι τις 28/9 ο τομέας παραγωγής ισπανικής μαυροελιάς οφείλει να αποστείλει κάθε πληροφορία σχετικά με τις επιδοτήσεις που λαμβάνει, αλλά και πλήρη κατάλογο με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν
O εμπορικός προστατευτισμός στα αμερικανικά προϊόντα, που έρχεται όμως σε αντίθεση με τις διακηρύξεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς, ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου D. Trump, που ηχούσε ως προανάκρουσμα εμπορικού πολέμου, κυρίως, με την Ευρώπη.
Μία πρόγευση του προστατευτισμού αυτού εις όφελος της αμερικανικής παραγωγής πήραν και οι Ισπανοί παραγωγοί μαύρης επιτραπέζιας ελιάς, που κλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ να καταθέσουν τα αποδεικτικά έγγραφα που θα τους απήλλασαν από την κατηγορία για αθέμιτο ανταγωνισμό, που κατέθεσαν εναντίον τους δύο ελαιοπαραγωγές εταιρείες της Καλιφόρνια.
Μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ο τομέας παραγωγής ισπανικής μαυροελιάς οφείλει να αποστείλει κάθε πληροφορία σχετικά με τις επιδοτήσεις που λαμβάνει, αλλά και πλήρη κατάλογο με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
«Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο 150 σελίδων, που απαιτεί μία εξόχως περίπλοκη και κοπιώδη επεξεργασία», τονίζει ο ΓΓ της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Επιτραπέζιας Ελιάς Antonio De Mora.
Μετά την αγωγή που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες από την Καλιφόρνια, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου διέταξε έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν οι Ισπανοί παραγωγοί λαμβάνουν άδικες επιδοτήσεις, που τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν σε τιμές πολύ χαμηλώτερες της αγοράς.
Οι ισπανικές βιομηχανίες απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Μετά την έρευνά του, το αμερικανικό υπουργείο τον Ιούλιο ανακοίνωσε πως θα εφαρμοσθούν κυρώσεις εάν οι ισπανικές εταιρείες δεν τηρήσουν τους κανονισμούς του.
Όπως τόνισε ο Antonio De Mora, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την προκαταρκτική τους απόφαση στις 20 Νοεμβρίου με βάση τις πληροφορίες που θα τους παρασχεθούν σχετικά με τις επιδοτήσεις και στις 17 Ιανουαρίου θα γνωμοδοτήσει σχετικά με το ερωτηματολόγιο αντιντάμπινγκ.
Ανάλογα με τις αποφάσεις, ο ισπανικός τομέας αναμένεται να ασκήσει εφέσεις, οπότε η τελεσίδικη απόφαση δεν αναμένεται πριν τον Ιούλιο του 2016.
Όπως τονίζει ο Antonio De Mora, στόχος των Ισπανών παραγωγών είναι να αποδείξουν πως οι αμερικανικές κατηγορίες δεν ευσταθούν και πως οι όποιες επιδοτήσεις λαμβάνουν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο τομέας δεν λαμβάνει καμμία ειδική επιδότηση, ούτε ακόμη και για τα λιοστάσια, και λαμβάνει απλώς τις ίδιες επιδοτήσεις με οποιονδήποτε άλλο αγροτοπαραγωγικό τομέα.
Με την υπόθεση αυτή, τίθεται υπό αμφισβήτηση από τους Αμερικανούς και όλο το ευρωπαϊκό σύστημα επιδοτήσεων, υπερθεματίζει ο ίδιος υπεύθυνος.
«Θα πρέπει να γίνει σαφές πως δεν είναι χαριστικές βοήθειες, ούτε μία δωρεά του κράτους, είναι επιδοτήσεις που δίνονται έπειτα από διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετέχουν πολλές εταιρείες, εκπληρώνοντας μία σειρά από κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τις ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζουν πηγές του Συμβουλίου Γεωργίας της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας.
Τα αποδεικτικά έγγραφα για τις επιδοτήσεις συμπληρώνονται, σύμφωνα με τον ντε Μόρα, με τη συνεργασία της ισπανικής κυβέρνησης και της ΕΕ: «σημαντικό μέρος των εγγράφων αυτών θα πρέπει να τα καταθέσουν οι ίδιοι», εξηγεί ο ΓΓ της Ένωσης.
Εξόν από τα στοιχεία αυτά, που θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 18 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 28 του μηνός θα πρέπει να οι παραγωγοί να έχουν αποστείλει και μία «πραγματική αξονική τομογραφία» της κάθε εταιρείας, βάσει του ερωτηματολογίου για το αντιντάμπινγκ που ζητεί «όλες τις πληροφορίες για τα κόστη, την παραγωγή, τις τιμές, τη διανομή τους», τονίζει ο ντε Μόρο, ο οποίος υποστηρίζει πως ο ισπανικός τομέας είναι ανταγωνιστικός δικαιωματικά, καθότι «οι εταιρείες του είναι αποτελεσματικές, υπερσύγχρονες, leaders σε όλον τον κόσμο, και αυτό δεν οφείλεται σε καμμία επιπλέον βοήθεια».
«Οι καλές τιμές τους είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητάς τους. Θα τους αποδείξουμε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες της Καλιφόρνιες δεν οφείλονται στις εισαγωγές», προσθέτει ο Antonio De Mora.
Οι Ισπανοί παραγωγοί εξήγαν στις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο 32 εκατ. κιλά επιτραπέζιας ελιάς, συνολικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 32% των εξαγωγών του προϊόντος στο εξωτερικών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Στην Ισπανία περίπου 20 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια του τύπου αυτού της ελιάς, μολονότι το 98% της συνολικής παραγωγής συγκεντρώνεται σε δέκα από αυτές τις μεγάλες εταιρείες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης