Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η αιτία πίσω από την απόφαση Μεγάλου να αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα βασικά στελέχη της Πειραιώς

Ποια είναι η αιτία πίσω από την απόφαση Μεγάλου να αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα βασικά στελέχη της Πειραιώς
Ο εμπλουτισμός της Πειραιώς με νέα στελέχη θα ήταν ενέργεια θετική….το σχέδιο ξηλώματος όμως με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει σπιράλ ανησυχιών
Ένα άκρως ενδιαφέρον φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Πειραιώς το οποίο χρήζει μεγάλης προσοχής καθώς είναι προφανές ότι σταδιακά η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου αντικαθιστά όλα τα βασικά στελέχη.
Γιατί ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς αντικαθιστά όλα τα βασικά στελέχη ή σχεδόν όλα;
Όχι αιτία δεν είναι το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορμή για ορισμένες περιπτώσεις στο μέλλον μπορεί να είναι αλλά όχι αιτία.
Από τις 6 βασικές Γενικές Διευθύνσεις της Πειραιώς με βάση το οργανόγραμμα οι 3 δεν έχουν Γενικό Διευθυντή.
Ο Γεωργίου αποχώρησε πρόσφατα και χθες 13 Σεπτεμβρίου αποχώρησε και ο Σπύρος Παπασπύρου από την θέση του Γενικού Διευθυντή των non core business και restructuring portfolio ή ελληνιστή υπεύθυνος για όλες τις μη κύριες δραστηριότητες του ομίλου και συμμετοχές που έχουν ενταχθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Ακόμη – με ειδική αναφορά στο ακόμη - πληρούνται οι θέσεις του corporate από τον Μίλη, του Retail από την Κασελάκη και τον Πουλόπουλο ως Group operation.
Στην ομάδα αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι αναπληρωτές τομέα και επικεφαλής διευθύνσεων.
Επίσης θα προσθέταμε και τον Σταύρο Λεκκάκο ως πρόεδρο της MIG που είναι η μη κύρια τραπεζική συμμετοχή της Πειραιώς.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σχεδόν όλοι οι προαναφερόμενοι θα αντικατασταθούν.
Και το ερώτημα είναι γιατί;
Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι αιτία – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – αλλά αφορμή.
Ένα πόρισμα δεν δείχνει ενοχή, ένοχος είναι κάποιος που έχει τελέσει πράξεις που είναι εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας ή πράξεις παράνομες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Τέτοιες πράξεις δεν υπάρχουν στην Πειραιώς, ούτε θα αποδειχθεί ποτέ ότι κάποιος έβλαψε τα συμφέροντα της τράπεζας.
Αντιθέτως όλοι προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν το συμφέρον της τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και για το ζήτημα των capital controls που υπήρχαν κάποιοι λάθος χειρισμοί το «αδίκημα» είναι πλημμέλημα.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πρωτίστως η εικόνα που εμφανίζει η τράπεζα να απομακρύνονται όλα τα βασικά στελέχη, πρόσωπα τα περισσότερα συνδεόμενα με τον πρώην πρόεδρο της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα δεν είναι καλή.
Το δικαίωμα του Χρήστου Μεγάλου ως διευθύνονται συμβούλου να δημιουργήσει δική του ομάδα ούτε αμφισβητείται ούτε κρίνεται, προφανώς και έχει το δικαίωμα.
Όταν όμως οι αποχωρήσεις στελεχών λαμβάνουν την μορφή πογκρόμ σε τέτοιο βαθμό που δύνανται να επηρεάσουν την λειτουργία της τράπεζας τότε το ζήτημα προκαλεί εύλογα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο ήδη κατά την περίοδο που ακόμη ο Χρήστος Μεγάλου δεν είχε αναλάβει CEO της Πειραιώς είχε αποκαλύψει ότι επίκεινται μπαράζ απομακρύνσεων στελεχών από την Πειραιώς.
Συνδέεται αυτό το σχέδιο…με τα σχέδια του Χρήστου Μεγάλου;
Σκόπιμα δεν θα απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, αλλά αυτό που μπορεί να λεχθεί είναι ότι τα στελέχη που απομακρύνθηκαν και τα στελέχη που θα απομακρυνθούν κατά μια σύμπτωση συνδέονται με τον Μιχάλη Σάλλα τον δημιουργό της τράπεζας Πειραιώς.
Οι κινήσεις Μεγάλου αποδεικνύουν ότι ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τα στελέχη του.
Προφανώς η εμπειρία στην Eurobank όπου στο τέλος ο Μεγάλου δεν έλαβε την στήριξη των βασικών στελεχών της τράπεζας ήταν τραυματική και προσπαθεί να μην κάνει πάλι «το λάθος» του παρελθόντος.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης λοιπόν είναι η αιτία.
Γιατί όμως;
Η τράπεζα Πειραιώς μέσω αυτής της σχεδιαζόμενης αποδόμησης με στόχο να δημιουργηθεί ένα ριζικά αλλαγμένο οργανόγραμμα που θα οδηγήσει την τράπεζα από την φάση της «αποΣαλλοποίησης» στην φάση της «Μεγαλοποίησης» ενέχει τεράστιο ρίσκο εσωτερικής αποσταθεροποίησης, δημιουργίας συνθηκών ανασφάλειας και εσωστρέφειας και δημιουργίας αμυντικών αντανακλαστικών από τα μεσαία στελέχη της τράπεζας.
Για να τεθεί απλά.
Οι «άνθρωποι του Σάλλα» δεν είναι 5 αλλά 505 μήπως πρέπει να απολυθούν όλοι;
Τι θέλουμε να πούμε.
Η στρατηγική των απομακρύνσεων και των ριζικών αλλαγών στην Πειραιώς δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα «σταθεροποιήσουν» την τράπεζα.
Θα κυριαρχεί πάντα μια επίπλαστη ηρεμία, θα κυριαρχεί το σκηνικό νηνεμία πριν την καταιγίδα.
Συν τοις άλλοις οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη ήταν προγραμμένες, προσχεδιασμένες και εκτιμούμε να μην φθάσουν τις 40 - 42 τόσοι ήταν όσοι υπέγραψαν εκείνη την περίφημη λίστα…το 2015….
Ο Χρήστος Μεγάλου εκτιμούμε ότι έχει περάσει από το στάδιο της δημιουργίας δική του ομάδας στην φάση ξηλώματος όλων των βασικών στελεχών και η νέα φάση αυτής της διαδικασίας είναι επικίνδυνη.
Η Πειραιώς δεν ανήκει στον Σάλλα, αλλά δεν ανήκει και στον Μεγάλου και η προσπάθεια «κτηματοποίησης» της Πειραιώς θα αφήσει έντονες εσωτερικές πληγές.
Ο εμπλουτισμός της Πειραιώς με νέα στελέχη θα ήταν ενέργεια θετική….το σχέδιο ξηλώματος όμως με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει σπιράλ ανησυχιών και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η δημιουργία ομάδας που απλά θα υπάρχει μόνο και μόνο για να εκτελεί τις εντολές της προσωποκεντρικής διοίκησης Μεγάλου στο τέλος θα είναι ο σωστός δρόμος προς την ισχυροποίηση της Πειραιώς.

Υποσημείωση

Θα απομακρυνθούν πολλά στελέχη από την Πειραιώς αυτό έχει γίνει αντιληπτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης