Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατρούγκαλος στο Euractiv: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα τo φάρμακo

Κατρούγκαλος στο Euractiv: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα τo φάρμακo
H προσφορά θα στείλει επίσης μήνυμα ότι είμαστε πίσω στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» τώρα που η οικονομία στρέφεται προς την ανάπτυξη
Η απόφαση της Αθήνας να διεκδικήσει την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)από το Λονδίνο, στέλνει ένα μήνυμα ότι τα φάρμακα δεν είναι "μόνο εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό", όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο euractiv.com.
Είπε επίσης ότι οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα "αντικειμενικά κριτήρια", θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον αγώνα ήδη από τον πρώτο γύρο με δική τους πρωτοβουλία.
Με την διεκδίκηση της μετεγκατάστασης του ΕΟΦ, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα της ΕΕ.
Ερωτηθείς για το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής υποψηφιότητας και τι σημαίνει αυτή η προσφορά πολιτικά για τη χώρα μας ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε:
«Το πολιτικό μήνυμα είναι διπλό, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι η ιατρική δεν είναι μόνο ένα αγαθό αλλά ένα κοινωνικό αγαθό.
Η πολιτική μας έχει εξασφαλίσει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι καθώς και οι πιο αδύναμοι οικονομικά άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας προσκλήθηκε χθες (13 Σεπτεμβρίου 2017) ως τιμημένος ομιλητής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακριβώς επειδή [ο ΠΟΥ] εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλλουμε.
Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα εθνικό ζήτημα, αλλά και ένα μήνυμα για καλύτερη ισορροπία της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της Ευρώπης».
Η προσφορά θα στείλει επίσης μήνυμα ότι είμαστε πίσω στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα» τώρα που η οικονομία στρέφεται προς την ανάπτυξη.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα δώσει επίσης στον φαρμακευτικό τομέα μια ώθηση, η οποία είναι πολύ σημαντική.
Αυτά όμως σχετίζονται με τον πολιτικό συμβολισμό.
Στην πράξη, θεωρούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί με όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διασφαλίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ομαλή μετάβαση.
Έχουμε ένα έτοιμο κτίριο, έχουμε συνθήκες ποιότητας ζωής που θα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ΕΜΑ, να έρθει στην Αθήνα.
Λέω ότι υπάρχει μια αντίδραση από ορισμένα μέρη του προσωπικού να μετακινηθούν σε άλλες πρωτεύουσες.
Και προφανώς, έχουμε το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι έχουμε έναν πολύ δυναμικό ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα στο επίπεδο της έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού.
Επίσης στον επιχειρηματικό τομέα, ένας τομέας που αντιστάθηκε στην κρίση και έχουμε επίσης έναν πολύ αποτελεσματικό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)».
Για πιθανή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης σχετικά με τη μετεγκατάσταση του EMA, τόνισε:
«Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να διαπραγματευτούμε με όλες τις χώρες από κοινού με τα φαρμακευτικά προϊόντα για να επιτύχουμε καλύτερη τιμολόγηση φαρμάκων.
Το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός Ανδρέας Ξάνθος, έκαναν αυτή την προσπάθεια για μεγαλύτερο συντονισμό και περιφερειακή συνεργασία με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής και αργότερα.
Σε αυτή τη νότια συμμαχία, η Ιρλανδία και η Εσθονία έχουν ήδη ενταχθεί.
Είναι λοιπόν ένα βήμα προς μια καλύτερη αντιμετώπιση των πολύ ισχυρών παικτών».
Όσον αφορά το κριτήριο γεωγραφικής εξάπλωσης που προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των «παλαιών» και «νέων» κρατών μελών της ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε:
«Όταν μιλάμε για γεωγραφία, μπορούμε να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.
Αν κοιτάξουμε τον αριθμό των ευρωπαϊκών οργανώσεων σύμφωνα με τον πληθυσμό, δεν είμαστε μεταξύ των ευνοημένων χωρών της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης.
Στην περίπτωση αυτή, αυτό το κριτήριο θα ήταν πολύ σημαντικό.
Εδώ μιλάμε για τη μετακίνηση ενός οργανισμού και το βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση.
Το γεωγραφικό κριτήριο μπορεί επίσης να σχετίζεται με το πού μια χώρα είναι, στο κέντρο, ή στην περιφέρεια.
Νομίζω ότι είναι δευτερεύον ζήτημα. Αυτό που έχει σημασία είναι η αεροπορική κάλυψη και η διασύνδεση», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης