Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεχάστε τις τουλίπες και το Bitcoin - Αυτή είναι η μεγαλύτερη φούσκα

Ξεχάστε τις τουλίπες και το Bitcoin - Αυτή είναι η μεγαλύτερη φούσκα
Όσο πέφτει η τιμή του Bitcoin, τόσο ανεβαίνει η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής
Την ώρα που αρκετοί επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι από την πτώση του Bitcoin κατά 30% (αφού σημείωσε άνοδο 545% μέσα στο 2017), υπάρχει μια μετοχή που συνεχίζει να κινείται ανοδικά και η τιμή της είναι πιο ακριβή πλέον από αυτή του Bitcoin.
Ωστόσο όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα όσο πέφτει η τιμή του Bitcoin, τόσο ανεβαίνει η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ελβετικών μετοχών  έχουν σημειώσει σχετικά μικρή άνοδο μέσασ το 2017, η τιμή μιας ελβετικής μετοχής συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά, με τους αναλυτές να αναζητούν τους λόγους.
Και αυτή η εταιρεία είναι... η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα.
Η τιμή μιας μετοχής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας τον Αύγουστο του 2017 ξεπέρασαν για πρώτη φορά το όριο των 3.000 ελβετικών φράγκων (3.143 δολάρια), υπερδιπλασιάζοντας την τιμή της από το 2016 και σημειώνοντας αύξηση 50% από τα μέσα Ιουλίου του 2017, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
Οι μέτοχοι της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB) είναι τα ελβετικά καντόνια που κατέχουν μαζί το 45% της SNB, το 15% ανήκει σε ελβετικές τράπεζες και το υπόλοιπο 40% σε ιδιώτες ή εταιρείες.
Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κατέχει μετοχές της SNB.
Δεδομένης της πρτοτίμησης της SNB για αμερικανικές μετοχές δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατέχει μετοχές της Apple αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων, και το ράλι που έχει σημειώσει η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού είναι ένας από τους πιθανούς λόγους και του ράλι της μετοχής της SNB.
Και φυσικά, oι FT έχουν μερικές θεωρίες σχετικά με το τι οδηγεί τα εκπληκτικά κέρδη της Εθνικής Ελβετικής Τράπεζας.
Το ένα είναι ότι σχεδόν σίγουρα θα κάνει πληρωμή μερίσματος για τη χρήση του 2016 (μερικές φορές δεν κατάφερε να πληρώσει μέρισμα όπως το 2015).
Οι πληρωμές μερίσματος ορίζονται από το νόμο σε ανώτατο όριο 15 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.
Εάν καταβληθεί πλήρως, αυτό θα ισοδυναμούσε με απόδοση 50 μονάδων βάσης - πολύ ανώτερη από την απόδοση -15 μονάδες βάσης που προσφέρει το 10ετες ελβετικό ομόλογο.
Ένας άλλος λόγος είναι η σύσταση "αγορά" που έδωσε για την μετοχή της SNB μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της Γερμανίας η Actien Börse, η οποία συνέκρινε τις μετοχές της SNB με τα εξαιρετικά σπάνια γραμματόσημα "Blue Mauritius"του 19ου αιώνα.
"Η διαπραγμάτευση των 100.000 μετοχών SNB είναι τόσο ελαστική που ακόμα και μια μέτρια εντολή αγοράς ή πώλησης οδηγεί σε σημαντικές μεταβολές των τιμών" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εντούτοις οι FT υποδεικνύουν ένα ακόμα λόγο που πιθανώς είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
Οι ιδιώτες επενδυτές προσπαθούν να πάρουν θέση και να εκμεταλλευτούν μια πιθανή αγορά ιδίων μετοχών από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Όπως σημειώνουν οι FT, η SNB δεν θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναφοράς ιδίων μετοχών.
"Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι επενδυτές εικάζουν ότι μπορεί οι μετοχές της SNB να εξαγοραστούν.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) με έδρα τη Βασιλεία - η οποία λειτουργεί ως τράπεζα στις Κεντρικές Τράπεζες - εξαγόρασε τις μετοχές της που κατείχαν ιδιώτες μέτοχοι ώστε να εστιάσει στις λειτουργίες δημόσιας υπηρεσίας και όχι στα συμφέροντα των οικονομικών επενδυτών.
Και όπως σημειώνουν οι FT "ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί γιατί η τιμή των μετοχών της SNB αυξήθηκε τόσο απότομα αυτό το καλοκαίρι".
Μια άλλη εκδοχή είναι να αγοράζει κάποιος ιδιώτης μέτοχος.
Ο μοναδικός μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος είναι ένας Γερμανός επιχειρηματίας ο Theo Siegert, που κατέχει το 6,7% της SNB.
Ωστόσο, αν ο αγοραστής ήταν ο Siegert, θα έπρεπε να είχε καταθέσει νέα έκθεση ως μεγάλος μέτοχος μόλις περάσει το όριο του 10%.
Τέλος υπάρχει μόνο ένα πιθανό συμπέρασμα η SNB πιέζει τις τιμές των μετοχών προς τα πάνω δημιουργώντας την επόμενη φούσκα.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης