Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο όμιλος Σκλαβενίτη δύο βήματα πίσω από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο όμιλος Σκλαβενίτη δύο βήματα πίσω από την ΑΒ Βασιλόπουλος
Η κατανάλωση «κρατιέται» από τις καταθέσεις
Η μάχη της κατανάλωσης είναι στο ζενίθ με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να τα… δίνουν σχεδόν όλα για να κρατήσουν ή να πάρουν πελατεία από τον ανταγωνισμό.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος ως νούμερο 1 της αγοράς ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια έχοντας στο βασικό της μενού τις δωρο-επιταγές των 6 ευρώ και τα μπόνους αγορών που δίνει στους  καταναλωτές με βάση την αξία των προϊόντων που αγοράζουν.
Ο χρόνος επιλογής της διαφημιστικής καμπάνιας δεν είναι τυχαίος καθώς ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες αναφορικά με τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών  που τον καθιστούν ως το δεύτερο καλύτερο μήνα του χρόνου μετά το Δεκέμβριο που κρατά τα σκήπτρα των εισπράξεων αφού διπλασιάζεται η μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών σε σχέση  με τους υπόλοιπους 11 μήνες.
Η στρατηγική της ΑΒ Βασιλόπουλος με τις νέες προωθητικές ενέργειες, όπως λένε στελέχη της αγοράς, επιδιώκει να «φρενάρει» την ανοδική πορεία του ομίλου Σκλαβενίτη, ο οποίος κάνει τα πρώτα του βήματα σε όλη την Ελλάδα μέσα από την ενσωμάτωση των καταστημάτων της Μαρινόπουλος τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά από το εγχείρημα του ομίλου Σκλαβενίτη.
Ωστόσο έμπειρος στέλεχος και γνώστης της αγοράς εκτιμά ότι αρχικός στόχος για εισπράξεις τουλάχιστον 1 δισδ. ευρώ από τα νέα καταστήματα δεν μπορεί να επιτευχθεί στον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
Η μη επίτευξη του αρχικού στόχου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην επαρχία το όνομα Σκλαβενίτη δεν ήταν γνωστό  δηλαδή δεν γνωρίζουν την αλυσίδα οι καταναλωτές με αποτέλεσμα να χρειασθεί αρκετός χρόνος για να βάλει ο όμιλος τη δική του σφραγίδα στην επαρχία έναντι του ανταγωνισμού.
Πάντως τα καταστήματα του ομίλου Σκλαβενίτη στην Πελοπόννησος κινούνται καλύτερα του αναμενόμενου ενώ τα καταστήματα  που βρίσκονται πάνω από τη Λαμία υστερούν σημαντικά.
Το πρόβλημα είναι ότι τα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος ήταν «μεγαθήρια» έναντι του ανταγωνισμού και κάλυπταν χιλιάδες τετραγωνικά.
Σήμερα η είσοδος σε ένα κατάστημα της επαρχίας με την ταμπέλα Σκλαβενίτη, διαπιστώνεις αμέσως ότι δεν έχει την ποσότητα των προϊόντων που θα ήθελε ο καταναλωτής καθώς  φαντάζει… άδειο.
Ωστόσο το στοίχημα θα κριθεί στις τιμές των προϊόντων έναντι του ανταγωνισμού και όχι στις ποσότητες στα ράφια.
Πάντως το πρόβλημα για όλες τις αλυσίδες σουπερ  μάρκετ είναι ότι η κατανάλωση που παραμένει σε καθοδική τροχιά και τη φετινή χρονιά,  σημειώνοντας πτώση στα επίπεδα του 1% από τις αρχές του 2017 μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Το θετικό είναι ότι  περιορίσθηκε η πτώση καθώς έτρεχε κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 4%.
Μέχρι τον Μάιο του 2017.
Τα επιτελεία των σουπερ μάρκετ είναι σε ετοιμότητα καθώς μπορεί  να χρειασθεί  να ρίξουν νέες «τονωτικές» ενέσεις για την περαιτέρω  πτώση της κατανάλωσης.
Τα στοιχεία που τους ανησυχούν είναι ότι η κατανάλωση συντηρείται  από τα «έτοιμα»  δηλαδή  χρησιμοποιούνται οι καταθέσεις για τις  καταναλωτικές του δαπάνες ενώ η αδυναμία   να πληρώνουν τους φόρους μπορεί να προκαλέσει νέο κύκλο εισπρακτικών μέτρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία  που δημοσιεύθηκαν στο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 13,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017 διότι υπάρχει πλήρης αδυναμία κατάθεσης ενώ οι υπάρχουσες χρησιμοποιούνται  και για την αποπληρωμή χρεών προς τη εφορία.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε  στα 29,6 δισ. ευρώ όταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν μόλις 26,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ξόδεψαν 3,4 δισ. ευρώ  παραπάνω από τα εισοδήματά τους.      

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης