Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι φήμες και η αλήθεια - Το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα… δεν ζημιώθηκε

Οι φήμες και η αλήθεια - Το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα… δεν ζημιώθηκε
Υπάρχουν πολύ σαφείς αναφορές από ορκωτούς ελεγκτές και άλλες εταιρίες που γνωμοδοτούν ότι οι κινήσεις που υπήρξαν δεν προκάλεσαν ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς.
Πριν 3,5 εβδομάδες το bankingnews αποκάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα συντάσσει πόρισμα για την τράπεζα Πειραιώς.
Ένα πολυσέλιδο πόρισμα που εξετάζει 3 βασικά ζητήματα
-Ναυτιλιακά δάνεια που πουλήθηκαν στην εταιρία Libra Group και στον εφοπλιστή Λογοθέτη και η εμπλοκή της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και η σύνδεση του με την αύξηση κεφαλαίου του 2015.
-Capital controls που αφορούσαν συναλλαγές 127 εκατ με συνδέσεις σε Γαλλία και Κύπρο
-Συναλλαγές στο real estate.
To βασικό ερώτημα είναι πως ξεκίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος να διερευνά την τράπεζα Πειραιώς και εάν από αυτό το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ζημιώθηκε η τράπεζα.
Επειδή υπάρχουν φήμες, αναφορές, σχόλια και διαρροές θα πρέπει να τονιστεί το εξής.
Η ΤτΕ στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε δεκάδες συνεντεύξεις που πήρε από στελέχη της τράπεζας σε διάφορα κλιμάκια αλλά και σε στοιχεία του SSM.
Ξεκίνησε ο έλεγχος από εντολή που έδωσε ο SSM όταν το 2015 η Libra Group είχε συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς.
Όμως ειδικά τα capital controls αποκαλύφθηκαν από τους μηχανισμούς της ΤτΕ.
Προφανώς έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί και άκριτες κινήσεις ή πάρθηκαν αποφάσεις που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αλλά αυτά συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες.
Πως έφθασαν τα NPEs στα 103 δισεκ;
Μια εκτελεστική επιτροπή με πολλά μέλη μπορεί να λαμβάνει πάσης φύσεως αποφάσεις που εκείνη την στιγμή να θεωρείται η βέλτιστη αλλά στην πορεία και με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων να αποδεικνύεται λανθασμένη.
Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα του πορίσματος;
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι δεν προκύπτει ότι ζημιώθηκε η τράπεζα Πειραιώς.
Το πόρισμα θα καταλήγει ότι δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν ζημιώθηκε ή δεν ζημιώθηκε η Πειραιώς και γεννάται το ερώτημα εάν η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Πάσχας το αρμόδιο στέλεχος και η ομάδα του που συνέταξε το συμπέρασμα αδυνατεί να καταλήξει σε συμπέρασμα για το εάν ζημιώθηκε η τράπεζα τότε…χρειάζεται μεγάλη προσοχή…στην εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων από όλους τους υπόλοιπους.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση η Deloitte η εταιρία ορκωτών ελεγκτών έχει γνωμοδοτήσει ότι η Πειραιώς κινήθηκε εντός του πλαισίου και ότι οι συναλλαγές ειδικά στην πώληση δανείων ήταν συμφέρουσες για τον όμιλο Πειραιώς.
Υπάρχουν πολύ σαφείς αναφορές από ορκωτούς ελεγκτές και άλλες εταιρίες που γνωμοδοτούν ότι οι κινήσεις που υπήρξαν δεν προκάλεσαν ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ως προς τα capital controls προφανώς και έγινε λάθος το οποίο όμως κάλυψε ανάγκες σε πληρωμές γαλλικής εταιρίας ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων επανήλθε στην τράπεζα Πειραιώς.
Υπήρξαν λάθη, ξεκάθαρα αλλά άλλο λάθη και άλλο δόλος.
Υπήρξαν άτυχες αποφάσεις αλλά άλλο λανθασμένη κρίση και άλλο αποφάσεις που πλήττουν τα συμφέροντα της Πειραιώς.
Τα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής της Πειραιώς έλαβαν εκατοντάδες αποφάσεις και εάν 2 ή 3 ήταν λανθασμένες που είναι εφικτό…υπάρχει το επιχείρημα ότι λόγω λανθασμένων αποφάσεων το σύστημα απέκτησε 103,4 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Ο SSM έδειξε μια αξιοσημείωτη εμμονή με την Πειραιώς, διεξάγοντας ελέγχους και ζητώντας από την ΤτΕ να διερευνήσει ορισμένες υποθέσεις όπως η Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη, επειδή είχε εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς το 2015.
Η ΤτΕ ξεκίνησε μια έρευνα όπου κατάληξε σε ένα πόρισμα εκατοντάδων σελίδων.
Όμως η ΤτΕ δεν αναφέρει ότι οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν έπληξαν την Πειραιώς.
Αλλά ας υποθέσουμε ότι μια υπόθεση έπληξε την Πειραιώς.
Η Libra εμφανίζεται να έχει αγοράσει δάνεια από την Πειραιώς και να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Όπως έχει αποκαλύψει κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας «και εγώ να ήμουν στην θέση της διοίκησης της Πειραιώς θα προσπαθούσα να διασώσω την ανακεφαλαιοποίηση με οποιαδήποτε κόστος και τρόπο».
Θα κατηγορηθεί η διοίκηση της Πειραιώς το 2015 γιατί προσπάθησε να διασώσει την τράπεζα από resolution και bail in των καταθετών;
Τι θα ήταν προτιμότερο να έχει καταρρεύσει η Πειραιώς, να έχουν χάσει οι καταθέτες τα λεφτά τους και το τραπεζικό σύστημα να έχει καταστραφεί ή να ανακεφαλαιοποιηθεί η Πειραιώς έστω και με μεθόδους που είχαν ορισμένες σκιές για 50 εκατ;
Ποια είναι η πιο ηθική λύση;
Η καταστροφή της Πειραιώς και η καταστροφή των καταθετών ή η διάσωση της Πειραιώς έστω και με μερικώς ανορθόδοξο τρόπο;
Να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Σάλλας ο δημιουργός της Πειραιώς όντας μη εκτελεστικός πρόεδρος δεν συμπεριλαμβάνεται έμμεσα ή άμεσα στο πόρισμα.

Υποσημείωση

Το πόρισμα της ΤτΕ υπό κάποια πρωτόλεια μορφή βρίσκεται στον SSM.
Δεν είναι σαφές εάν το πόρισμα πάει στην εισαγγελία ή όχι.
Όμως ένα πόρισμα δεν σημαίνει ότι αποκαλύπτει αλήθειες και ενόχους. 
Και σε άλλα πορίσματα στο παρελθόν είχαν αναφερθεί στελέχη τα οποία εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ήταν αθώοι αλλά κάποιοι εξ αυτών στο παρελθόν προφυλακίστηκαν.
Το πόρισμα δεν είναι το ιερό αλάνθαστο ευαγγέλιο.
Είναι ένας οδηγός που η ΤτΕ θα αποφασίσει ένα θα το στείλει ή όχι στην δικαιοσύνη.

Υποσημείωση 2

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πειραιώς του παρελθόντος με προσχήματα, αιτίες ή αφορμές θα αντικατασταθούν.
Το πόρισμα είναι σίγουρα μια καλή αφορμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης