Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων - Στόχος η στρατιωτική ισορροπία με τις ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Πολύ κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων - Στόχος η στρατιωτική ισορροπία με τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως η υπομονή τους για μία λύση της κορεατικής κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού έχει εξαντληθεί - Αγνοεί τις κυρώσεις η Πιονγκιάνγκ
Την επίτευξη στρατιωτικής ισορροπίας με τις ΗΠΑ επιδιώκει η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/9).
Νωρίτερα οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως η υπομονή τους για μία λύση της κορεατικής κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού έχει εξαντληθεί.
«Ο τελικός στόχος μας είναι να εδραιώσουμε τη στρατιωτική μας ισορροπία με τις ΗΠΑ και να αναγκάσουμε τους Αμερικανούς ηγέτες να μην τολμούν να μιλήσουν για στρατιωτική επιλογή», ανέφερε ο  ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Αντιδρώντας στη ρίψη από την Πιονγκγιάνγκ πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία το πρωί της Παρασκευής (15/9), το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, κεκλεισμένων των θυρών.
Και το τελικό ανακοινωθέν του ήταν σαφές, καταδικάζοντας τις «σκανδαλώδεις» και «πολύ προκλητικές» ενέργειες της Βόρειας Κορέας.
«Οι ενέργειες αυτές είναι μια απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», σύμφωνα με το ΣΑ, που αναφέρεται σε αυτή την τελευταία ρίψη πυραύλου, αλλά και στην έκτη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, στις 3 Σεπτεμβρίου 2017.
Ωστόσο για τον Kim δεν τίθεται θέμα να διακοπεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε στο KCNA πως η ρίψη του πυραύλου Hwasong-12 το πρωί της Παρασκευής (15/9) ήταν επιτυχής και οδήγησε στην αύξηση της «στρατιωτικής πυρηνικής ικανότητας» της χώρας του.
«Έχουμε φθάσει σχεδόν τον στόχο» (δηλ. την απόκτηση πυρηνικού όπλου), επέμεινε σήμερα (16/9) ο Kim, σύμφωνα με το KCNA:
«Πρέπει να δείξουμε σαφώς σε αυτές τις μεγάλες εθνικιστικές δυνάμεις πώς η χώρα μας πέτυχε τον στόχο της να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, και αυτό παρά τις απεριόριστες κυρώσεις τους και τον αποκλεισμό τους».
Αν και εκτιμά πως «δεν είναι ρεαλιστικό για τη Βόρεια Κορέα να φθάσει το πυρηνικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ», ο Yang Ouk, αναλυτής του Νοτιοκορεατικού Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη ραγδαία πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ».
«Η τελευταία ρίψη πυραύλου, που έγινε προφανώς από κινητή βάση εκτόξευσης, σημαίνει πως στο εξής ο Βορράς μπορεί να αναπτύξει τον πύραυλό του Hwasong-12 στο πλαίσιο μάχης», σημείωσε.
«Και σε τρία έως πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναμένεται ότι θα μπορεί να έχει πυρηνικούς πυραύλους ως αποτρεπτική δύναμη».
Μετά την πυρηνική δοκιμή της 3ης Σεπτεμβρίου –μιας ελαχιστοποιημένης βόμβας υδρογόνου κατά τρόπο ώστε να οπλίσει έναν πύραυλο σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ– το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα τη Δευτέρα (11/9) έναν όγδοο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα επέλεξε να επιβάλει περιορισμούς στις βορειοκορεατιικές εισαγωγές πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων καθώς και να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγκγιάνγκ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης