Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει λύση… οι τράπεζες να ξεφύγουν από το σκοτάδι και να επανέλθουν στο φως – Χρειαζόμαστε απλά ένα θαρραλέο

Υπάρχει λύση… οι τράπεζες να ξεφύγουν από το σκοτάδι και να επανέλθουν στο φως – Χρειαζόμαστε απλά ένα θαρραλέο
Σκεφθείτε τι πολλαπλασιαστή αισιοδοξίας θα προκαλέσει μια τέτοιας κλίμακας επιτυχία - μιας επιτυχημένης ΑΜΚ - θα βγάλει όλο το τραπεζικό σύστημα από τον βούρκο.
Υπάρχει λύση οι ελληνικές τράπεζες να ξεφύγουν από το σκοτάδι των προβλημάτων και της εσωστρέφειας και να επανέλθουν στο φως;
Ένα σύστημα που ταλανίζεται από πορίσματα, από εσωστρέφεια, από ελέγχους IFRs 9, TAR, από διαμάχες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τα AQRs και κυρίως από ένα ακραίο πρόβλημα του παρελθόντος τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα 103,5 δισεκ. ευρώ.
Το τραπεζικό σύστημα έχει σοβαρές αδυναμίες έχει και όπλα, περίπου 4,3 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα ετησίως αλλά έχει και τεράστια βάρη,
DTA αναβαλλόμενο φόρο 19,8 δισεκ.
αρνητικά αποθεματικά 31 δισεκ.  
Σημαντικές διαφορές στον κρίσιμο δείκτη coverage ratio NPEs δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις (Πειραιώς 45%, Alpha bank 48%, Eurobank 51% και Εθνική 55%).
Και έναντι όλων αυτών μόνο 9 δισεκ. αποθεματικά

Πως οι τράπεζες μπορούν να ξεφύγουν από το σκοτάδι και να επανέλθουν στο φως δηλαδή να ξεφύγουν από το καθοδικό σπιράλ του παρελθόντος και να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστή αισιοδοξίας και προοπτικής;
Δεν καταλαβαίνουμε ότι όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε καθοδικό σπιράλ δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιώδης ανάκαμψη, θα είναι όλα επίπλαστα και εφήμερα.
Υπάρχει λύση απλά χρειάζεται να βρεθεί ένας θαρραλέος.
Ένας θαρραλέος που θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο και το οποίο
-Θα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των μετόχων
-Θα δικαιολογεί ότι η τράπεζα μπορεί να είναι σταθερά κερδοφόρος
-Θα αποδεικνύει ότι το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία είναι ένα λογιστικό βάρος στα κεφάλαια των τραπεζών που μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Μπορεί το DTA η ΕΚΤ να το έχει αποδεχθεί αλλά οι αγορές το παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή.
-Χρειαζόμαστε μια θαρραλέα τράπεζα η οποία θα παρουσιάσει το πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου.
Ένα πλαίσιο που θα στηρίζεται στην ανάκαμψη με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι στοχοθεσίες για τα NPEs υψηλής αβεβαιότητας.  
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι η Eurobank.... που πληροί καλύτερα από τις άλλες τράπεζες τα περισσότερα κριτήρια αναλαμβάνει αυτή να είναι η θαρραλέα τράπεζα.
Η Eurobank έχει συνολικά κεφάλαια 6,39 δισεκ. και κύρια κεφάλαια 5,77 δισεκ.
Οι προνομιούχες μετατρέπονται σε core tier 2 ύψους 950 εκατ ευρώ που ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβάνονται στα κύρια κεφάλαια, έχει 4,89 δισεκ. DTA αναβαλλόμενη φορολογία και περίπου -10,6 δισεκ. αρνητικά αποθεματικά.
Η Eurobank έχει αποδείξει ότι διαθέτει ικανό management, μέτοχο που στηρίζει την τράπεζα το Fairfax και δεν κρύβει σκελετούς στο εσωτερικό της.
Έχει σχετικά υψηλό – πάνω από τον μέσο όρο – coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις λίγο πάνω από 51%.
Η Eurobank πληροί περισσότερο από οποιαδήποτε τράπεζα τα κριτήρια συν τοις άλλοις γιατί επιτυγχάνει σταθερά επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Το σύστημα χρειάζεται ένα θαρραλέο που θα παρουσιάσει ένα πλάνο αναπτυξιακής αύξησης κεφαλαίου, παρ΄ ότι είναι φερέγγυα και επαρκής κεφαλαιακά.
Όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα σήμερα είναι φερέγγυες έχουν από 16,4% έως 18% δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όταν η ΕΚΤ ορίζει ότι οι κατώτεροι συνολικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζονται ως εξής 13% στην Πειραιώς, 12,25% στις υπόλοιπες τράπεζες Εθνική και Eurobank.
Όμως ενώ η αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου αρχικά θα προκαλέσει ένα σοκ στην μετοχή, στην πορεία όλοι θα διαπιστώσουν ότι είναι η καλύτερη λύση για να φύγει το σύστημα μπροστά.
Στο παρελθόν οι προληπτικές αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 προκάλεσαν ιστορικά σοκ στο χρηματιστήριο με τον μηδενισμό των μετοχών και ακραία dilution των μετόχων…. γιατί οι προληπτικές αυξήσεις….πραγματοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη αφερεγγυότητα των τραπεζών.
Το 2015 κινδύνευε η φερεγγυότητα των τραπεζών.
Το 2017 ή το 2018 δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες, είναι φερέγγυες κεφαλαιακά.
Η διαδικασία αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου, αρχικά σοκ στην μετοχή και στο χρηματιστήριο, κάλυψη και ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο σύντομη σε σχέση με το 2015.
Επικαλούμαστε την Eurobank όχι γιατί σχεδιάζει αύξηση, από ότι γνωρίζουμε δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου αλλά γιατί το σύστημα χρειάζεται ένα θαρραλέο.
Οι τράπεζες έχουν 9 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και σε 3 χρόνια 2017 με 2019 με 13 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα οι τράπεζες θα πετύχουν την εξυγίανση τους.
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα κατά των AQRs και κατά των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Τι θα συμβεί όμως εάν ο στόχος της εξυγίανσης δεν επιτευχθεί ή εάν ξεσπάσει κάποια μη προβλέψιμη κρίση;

Πολλοί διαφωνούν με τις αναπτυξιακές αυξήσεις, λόγω κατάρρευσης μετοχών, dilution μετόχων, reverse split, κινδύνου να μην συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι και πολλά άλλα.
Εύλογες οι ανησυχίες.
Σκεφθείτε μια τράπεζα που επιτυγχάνει την αναπτυξιακή της αύξηση κεφαλαίου.
Δεν θα έχει μόνο διασωθεί η ίδια αλλά θα έχει διασώσει και τις άλλες τράπεζες και μαζί και την εθνική οικονομία.
Σκεφθείτε τι πολλαπλασιαστή αισιοδοξίας θα προκαλέσει μια τέτοιας κλίμακας επιτυχία, θα βγάλει όλο το τραπεζικό σύστημα από τον βούρκο.

Υποσημείωση

Ήρθε η ώρα το ελληνικό banking να φέρει μακροπρόθεσμους επενδυτές στα μετοχικά κεφάλαια όχι μόνο hedge fund.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης