Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα συν και πλην της συμφωνίας Forthnet με Vodafone - Wind και η επόμενη ημέρα

Τα συν και πλην της συμφωνίας Forthnet με Vodafone - Wind και η επόμενη ημέρα
Η μείωση των αναγκών της Forthnet για κεφάλαια τους επόμενους δώδεκα μήνες σε συνδυασμό με τη νέα συμφωνία με τη Super League 
Κίνηση αυτοκτονίας, διάσωσης ή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα;
Το ερώτημα αυτό δεν απαντάται προς το παρόν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Forthnet με τις Vodafone και Wind για τη διάθεση στους πελάτες των δύο εταιριών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας των αθλητικών πακέτων της Nova.

Μπορεί η εμπορική αυτή συμφωνία να εξασφαλίζει άμεσα έσοδα για τη Forthnet αλλά ουσιαστικά αποδυναμώνει τη δυνατότητα της εταιρίας να προσελκύσει νέους συνδρομητές ειδικά στα συνδυαστικά πακέτα σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης που διαθέτει.
Μένει βέβαια να καθοριστεί και η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Vodafone και Wind στο σκέλος της διάθεσης των συνδρομητικών καναλιών αθλητικού περιεχομένου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν η Nova υπολογίζεται ότι θα δώσει περί τα 30 εκ ευρώ στις ομάδες της Super League ποσό μεωμένο κατά 18% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η συμφωνία αυτή υπολογίζεται ότι μειώνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρίας έως τον επόμενο Ιούλιο στα 45 εκ ευρώ.
Θα μπορούσε το ποσό αυτό άραγε να καλυφθεί από τη συμφωνία με τις Wind και Vodafone;
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί δεδομένου ότι πρώτον δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά και το περιθώριο διάθεσης υπηρεσιών Novasports από τις δύο εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Οι δύο τελευταίες όμως είναι σαφές ότι θα πρέπει έχουν εξασφαλίσει τη διάρκεια της συμφωνίας καθώς σε περίπτωση απρόοπτης λύσης της μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες και στη συνδρομητική βάση τους.
Σημειώνεται ότι η προβολή των εσόδων εξαμήνου από τη συνδρομητική τηλεόραση της Forthnet στο σύνολο της χρήσης δείχνει έσοδο 130 εκ ευρώ εκ των οποίων τα έσοδα από συνδρομές είναι της τάξεως των 120 εκ ευρώ.
Ωστόσο η συνδρομητική βάση της εταιρίας παρουσιάζει τάσεις υποχώρησης στο εξάμηνο όπου οι συνδρομητές pay tv διαμορφώθηκαν σε περίπου 424.000 με το μέσο έσοδο ανά πελάτη (περιλαμβανόμενη της διαφήμισης να είναι της τάξεως των 25 ευρώ μηνιαίως.
Η συμφωνία της εταιρίας είναι προφανές ότι θα πρέπει να οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων της ενώ τα εμπορικά δίκτυα των Vodafone-Wind υπολογίζουν με το διευρυμένο πακέτο υπηρεσιών της συνδρομητικής τηλεόρασης θα μπορέσουν να αποσπάσουν μερίδιο από τον ΟΤΕ.
Η ενίσχυση των εσόδων της Forthnet είναι δεδομένο ότι θα διευκολύνει την όποια λύση εξυγίανσης ενώ η συνεργασία με Vodafone και Wind θα δοκιμάσει στην πράξη τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι δύο εταιρίες από την συνεργασία με την Nova την οποία επιχείρησαν να εξαγοράσουν.
Άλλωστε το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τον όμιλο Γερμανός για τη Forthnet δείχνει ότι παρά το σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα της εταιρίας το δυνατό χαρτί παραμένει η Nova.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης