To πόρισμα της ΤτΕ παραδόθηκε στην Πειραιώς – Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρχε δόλος ή ζημία, δεν αναφέρονται ονόματα

To πόρισμα της ΤτΕ παραδόθηκε στην Πειραιώς – Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρχε δόλος ή ζημία, δεν αναφέρονται ονόματα
Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι πέραν από το γεγονός ότι δεν αναφέρονται ονόματα στο πόρισμα, προκύπτει ότι η Πειραιώς δεν ζημιώθηκε
Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την τράπεζα Πειραιώς  εστάλη σήμερα 19 Σεπτεμβρίου του 2017 στην διοίκηση της Πειραιώς η οποία θα έχει λίγες εβδομάδες να το αξιολογήσει και να δώσει απαντήσεις επί του πλήθους των βασικών ευρημάτων του πορίσματος.
Η διαδικασία είναι η εξής, η ΤτΕ έστειλε ένα πολυσέλιδο πόρισμα στην Πειραιώς.

Η Πειραιώς σύμφωνα με την πάγια εποπτική διαδικασία σε ένα εύλογο διάστημα θα πρέπει να απαντήσει επί όλων των ζητημάτων που τίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν επεξεργασίας του Πορίσματος από τις αρμόδιες λειτουργικές και εποπτικές μονάδες της.
Εφόσον απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος για την σύνταξη της απάντησης της Πειραιώς θεωρείται εύλογη η χορήγηση νέας προθεσμίας.

Εν συνεχεία η Τράπεζα της Ελλάδος έχοντας λάβει τις απαντήσεις θα κρίνει εάν θα πρέπει να σταλεί στον εισαγγελέα ή όχι και ποιά από τα αρχικά της συμπεράσματα απαιτείται ενδεχομένως να αναθεωρήσει με βάση τις εξηγήσεις της ελεγχόμενης Τράπεζας.

Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews το πόρισμα της ΤτΕ δεν αναφέρει ονόματα, δεν καταλογίζει δόλο και επιβεβαιώνει ότι δεν προκύπτει ζημία για την τράπεζα Πειραιώς.
Η παράμετρος αυτή είναι πολύ ουσιώδης γιατί αποδεικνύει ότι ενώ υπήρξαν παραβιάσεις διαδικασιών, υπήρξαν πολλά λάθη και πολλές παρατυπίες η Πειραιώς δεν ζημιώθηκε.
Προκύπτει από το πόρισμα ότι ουσιαστικά ότι έπραξαν τα στελέχη το έκαναν με γνώμονα το συμφέρον της Πειραιώς που εκείνη την περίοδο είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Σε αντίθεση με την διακίνηση φημών και σκόπιμων στοχοποιήσεων, το bankingnews κράτησε υπεύθυνη στάση αποκαλύπτοντας από την πρώτη στιγμή την ουσία του πορίσματος.
Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι δεν προέκυψε ζημία στην Πειραιώς και αυτό είναι η ουσία της όλης υπόθεσης.
To πόρισμα έχει δύο σκέλη η υπόθεση capital controls που κατέληξε στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και το υπόλοιπο πόρισμα που θα καταλήξει στον εισαγγελέα.
Και οι δύο διαδικασίες είναι εύλογες ωστόσο ας μην προτρέξουμε ότι υπάρχει μαύρο χρήμα.

Το πόρισμα της ΤτΕ ξεκίνησε με αφορμή και αιτία τον έλεγχο που διεξήγαγε ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ο SSM έκλεισε την υπόθεση ζητώντας από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Το κεφάλαιο για το πώς καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς έχει κλείσει.
Παρ΄ όλα αυτά ο SSM εκείνη την περίοδο ζήτησε από την ΤτΕ να διεξάγει έρευνα για μια σειρά ζητημάτων παραβίασης κανονισμών στην Πειραιώς.
Η υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου και της συμμετοχής της Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη στην αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε μερικώς με δάνεια που έδωσε η Πειραιώς αλλά και με κεφάλαια του εφοπλιστή.
Με εποπτικούς όρους αυτό αποτελεί παραβίαση κανονισμών και ήταν παραβίαση κανονισμών αλλά η τότε διοίκηση της Πειραιώς είχε δύο επιλογές ή να διασώσει την τράπεζα με οποιαδήποτε κόστος ή να την αφήσει να καταρρεύσει παρασύροντας στο χάος και όλες τις τράπεζες.
Ένα άλλο ζήτημα που ελέγχει το πόρισμα είναι η παραβίαση των κανονισμών για τα capital controls και πως διακινήθηκαν 127 εκατ που ουσιαστικά πληρώθηκε η Γαλλική εταιρία φωτοβολταικών.
Μέρος των κεφαλαίων αυτών επέστρεψε πίσω.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν υπάρξει παρατυπίες και παραβιάσεις στους κανονισμούς γιατί ορισμένα στελέχη θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η τράπεζα Πειραιώς.
Το πολυσέλιδο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος όμως
1)δεν καταλογίζει δόλο.
Δεν υπάρχει κανένα στέλεχος της τράπεζας Πειραιώς που να κατηγορείται ότι είχε δόλο ή να αποδεικνύεται δόλος.
2)δεν καταλογίζει όφελος.
Το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι στελέχη της τράπεζας με πράξεις ή παραλείψεις τους ή παραβιάσεις κανονισμών ωφελήθηκαν εις βάρος της τράπεζας Πειραιώς.
3)δεν καταλογίζει ζημία.
Το πόρισμα της ΤτΕ δεν αναφέρει ότι από την έρευνα που διεξήγαγε προέκυψε ζημία στην τράπεζα Πειραιώς.
Πως μπορεί να αποτελεί ζημία έστω και η ανορθόδοξη αύξηση κεφαλαίου όταν διασώθηκε η τράπεζα Πειραιώς το 2015;
Πέραν αυτών το πόρισμα της ΤτΕ δεν καταλογίζει ζημία από τις παραβιάσεις των κανονισμών και τις όποιες παρατυπίες υπήρξαν.
Αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν η Πειραιώς ζημιώθηκε ή δεν ζημιώθηκε.
4)δεν αναφέρει ονόματα.
Στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν αναφέρονται ονόματα ότι π.χ. ο τάδε εμπλέκεται στην α ή β υπόθεση.

Το πόρισμα της ΤτΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στελέχη της τράπεζας Πειραιώς παραβίασαν συστηματικά διαδικασίες και κανόνες αλλά πουθενά δεν αναφέρεται στο πόρισμα, ούτε ως έμμεση νύξη ότι η τράπεζα ζημιώθηκε ή κάποιοι κέρδισαν εις βάρος των συμφερόντων της Πειραιώς.
Στο πλήθος των συνεντεύξεων και των στοιχείων που δόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος από στελέχη της Πειραιώς έχουν υπάρξει αναφορές ότι η διοίκηση έδωσε την εντολή αλλά πουθενά δεν προκύπτει δόλος, όφελος ή ζημία.
Παραβιάσεις κανονισμών, λάθη και παρατυπίες υπήρξαν όχι όμως κομπίνα ή σκάνδαλο..

Σε μια εποχή που οι τράπεζες της Ελλάδος βρίσκονται σε νέα κρίσιμα stress tests, εκτελούν πράξεις αναδιάρθρωσης και αναζητούν αγωνιωδώς λύσεις για τα κόκκινα δάνεια η τράπεζα Πειραιώς μοιάζει να εγκλωβίζεται στην δική της εσωστρέφεια που της επιβάλλει η φήμη ενός πορίσματος.
Φήμη που θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής ουσίας του.
Το πόρισμα έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά θρίλερ αλλά θα αποδειχθεί στην ουσία ότι παραβιάσεις κανονισμών έγιναν στην Πειραιώς η τράπεζα δεν ζημιώθηκε και δεν ωφελήθηκε ενώ από πουθενά δεν προκύπτει δόλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS