Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης η σουηδική Ericsson, για «μίζες» σε Ασία και Αφρική

tags :
Στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης η σουηδική Ericsson, για «μίζες» σε Ασία και Αφρική
Η Ericsson επιβεβαίωσε ότι 20 άτομα έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις των αμερικανικών αρχών
Ανώτατοι αξιωματούχοι της σουηδικής Ericsson βρίσκονται πλέον υπό τον κλοιό της αμερικανικής Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας για καταβολή «μιζών» σε Αφρική και Ασία, με ορισμένους εξ' αυτών να αποτελούν τους εκλεκτούς του διευθύνοντα συμβούλου κ. Börje Ekholm.
Πρόκειται για τον Arun Bansal, επικεφαλής της εταιρείας σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, τη Nina MacPherson, επικεφαλής νομικού συμβούλου της Ericsson και τον Fredrik Jejdling, νεοδιορισθή επικεφαλής Δικτύων.
Όπως μεταδίδουν σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερώτησαν τα τρία στελέχη την «πιθανή συμμετοχή τους σε ένα ύποπτο σκάνδαλο διαφθοράς, όπου η Ericsson κατηγορείται για δήθεν δωροδοκία ή προσφορά “μίζας” στις επιχειρηματικές της συναλλαγές σε Ασία και Αφρική».
«Αυτό που προσπαθούν να καταλάβουν είναι ποιος ήξερε για τη διαφθορά.
(Οι Η.Π.Α.) Ψάχνουν αν βρίσκονται ακόμα αυτά τα άτομα στην εταιρεία», δήλωσε πηγή της «Svenska Dagbladet».
Η Ericsson επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι 20 άτομα έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις των αμερικανικών αρχών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η επίσης σουηδική εταιρεία «Telia», αναμένεται να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές 12 δισ. κορώνες (1,5 δισ. δολάρια) για παρόμοιο σκάνδαλο διαφθοράς.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της άλλοτε πανίσχυσης τεχνολογικής Ericsson ανακοίνωσε πως συνολικά 14.000 υπάλληλοι (εκ των 53.000) σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, θα χάσουν τη θέση τους.
Οι απολύσεις θα είναι απόρροια της οριστικής απόσυρσης της -εδρεούσουσας στη Στοκχόλμη- εταιρείας δικτύων από αγορές που πλέον είναι ζημιογόνες.
Από τις μαζικές περικοπές γλιτώνουν οι μηχανικοί και οι ερευνητές της Ericsson στη Σουηδία.
Το β' 3μηνο 2017, οι ζημίες της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 122,3 εκατ. δολάρια έναντι κερδών ύψους 191 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 7,7% στα 6,01 δισ. δολάρια, ενώ ο κ. Ekholm, προειδοποίησε για ενδεχόμενη περαιτέρω διεύρυνση των ζημιών τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης