Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ και SSM διαψεύδουν κατηγορηματικά σενάρια πώλησης μέρους της Πειραιώς στην Εθνική ή Alpha με σχέδιο Paulson

ΕΚΤ και SSM διαψεύδουν κατηγορηματικά σενάρια πώλησης μέρους της Πειραιώς στην Εθνική ή Alpha με σχέδιο Paulson
H πλευρά Paulson στην Πειραιώς, πάντως παρακολουθεί έκπληκτη τα διαδραματιζόμενα στην Πειραιώς.
Βιώνουμε ξανά την σκοτεινή περίοδο των φημών, των διαρροών με αποτέλεσμα να πλήττεται η συστημική ευστάθεια και να αποσταθεροποιείται ξανά το ευάλωτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με αφορμή και αιτία τους ελέγχους της ΕΚΤ και SSM σε Εθνική και Alpha bank και το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς ξεκίνησε ένα αδικαιολόγητο όργιο φημών που οδήγησε στην κατάρρευση της μετοχής της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι στις 29 Αυγούστου το bankingnews έγραψε για πρώτη φορά ότι υπάρχει πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς και η μετοχή υποχώρησε -5,75%.
Από τα τέλη Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου η μετοχή από τα 5 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 2,70 ευρώ σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της Πειραιώς χάθηκε.
Το αποκορύφωμα του χάους η μετοχή της Πειραιώς στις 20 Σεπτεμβρίου υποχώρησε -21,74% με 10,19 εκατ μετοχές και 20,15 εκατ τζίρο ενώ η κεφαλαιοποίηση από 2,1 δισεκ. τέλη Αυγούστου υποχώρησε στα 1,17 δισεκ.
Ταυτόχρονα όμως ένα άλλο φαινόμενο βρισκόταν σε εξέλιξη.
Ενώ η Πειραιώς κατακρημνιζόταν η Εθνική αρχικά και η Alpha bank ακολούθως άρχιζαν να ανακάμπτουν με την Εθνική να κλείνει στα 0,3010 ευρώ ή +5,61%.
Τι ακριβώς συνέβη;
Κυκλοφόρησαν φήμες ότι λόγω του πορίσματος της ΤτΕ στην Πειραιώς η τράπεζα κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί.
Μάλιστα πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι διέρρεαν ότι η Πειραιώς θα σπάσει σε καλή τράπεζα και τράπεζα προς πώληση όχι με την μορφή του resolution και θα πωληθεί στην Εθνική τράπεζα.
Η άνοδος της Εθνικής ήταν λόγω της φήμης ότι θα απορροφήσει το υγιές τμήμα της Πειραιώς.
Όμως όλη αυτή η φημολογία είναι 100% αβάσιμη.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και ο SSM διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια διάσπασης της Πειραιώς και πώλησης στην Εθνική.
Έλληνες τραπεζίτες είχαν επικοινωνία με τους θεσμούς της ΕΚΤ και του SSM οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά φήμες και σενάρια
Παραλλαγή αυτού του σχεδίου ήταν ότι ο Paulson θα ήθελε να δει την Πειραιώς να ακολουθεί το μοντέλο διαχείρισης της Citigroup στην περίοδο της μεγάλης κρίσης.
Η Citigroup χωρίστηκε σε δύο μέρη, την κύρια δραστηριότητα και την holding όπου εντάχθηκαν όλα τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Η Πειραιώς είναι κεφαλαιακά επαρκής και φερέγγυα τράπεζα, οπότε δεν θα μπορούσε να διασπαστεί σε good και bad bank και να υπάρξει resolution.
Όμως θα μπορούσε με ένα μοντέλο τύπου Citigroup η καλή Πειραιώς να συγχωνευθεί με την Alpha bank.
Ο Paulson κατέχει το 9,23% της Πειραιώς και 7% της Alpha bank.
Όμως και αυτό το σχέδιο πάσχει καθώς η DGCom, η ΕΚΤ και ο SSM τάσσονται κατά οποιαδήποτε συγκέντρωσης στο ήδη υπερσυγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.
Συνολικά 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Υποσημείωση

H πλευρά Paulson στην Πειραιώς, πάντως παρακολουθεί έκπληκτη τα διαδραματιζόμενα στην Πειραιώς. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης