Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βελτιώθηκαν οι πωλήσεις και τα κέρδη της ΓΕΒΚΑ στο α' 6μηνο του 2017 - Χαμηλός ο τραπεζικός δανεισμός

tags :
Βελτιώθηκαν οι πωλήσεις και τα κέρδη της ΓΕΒΚΑ στο α' 6μηνο του 2017 - Χαμηλός ο τραπεζικός δανεισμός
Στο τέλος α' 6μηνου 2017 η καθαρή θέση ήταν στα 22,4 εκατ. , οι συνολικές υποχρεώσεις στα 7,4 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα στο 1 εκατ. – Αποτίμηση 11,5 εκατ.
Θετικές αποκλίσεις, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της  τρέχουσας χρήσης του ομίλου ΓΕΒΚΑ και της μητρικής εταιρίας έναντι  των  αντίστοιχων της προηγούμενης  χρήσης,  επακόλουθο  των  βελτιώσεων  του  κύκλου  εργασιών,  των  περιθωρίων μικτού  κέρδους,  του περιορισμού του χρηματοοικονομικού κόστους και της συγκράτησης του λειτουργικού  κόστους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου.  
Περαιτέρω η βελτίωση του τελικού αποτελέσματος σε συνδυασμό με την δημιουργία θετικών ταμιακών ροών συνέβαλαν στο περιορισμό των ξένων κεφαλαίων και στην βελτίωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης των εταιριών του ομίλου.
Σημαντικότερη συμβολή στην βελτίωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, είχαν κυρίως οι επιτεύξεις της μητρικής εταιρίας και δευτερευόντος οι αντίστοιχες της θυγατρικής εταιρίας «Γενική Εμπορίου Βορείου Ελλάδος Α.Ε.», που μαζί με την μητρική δραστηριοποιούνται στον τομέα του υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού.  
Οι  επιτεύξεις της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας «Γενική  Εμπορίου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  Α.Ε.»,  που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα,  σταθεροποιητικές τάσεις.
Απολογιστικά, στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις του ομίλου και της μητρικής εταιρίας αυξήθηκαν κατά 9,81% (12,2 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ) και  9,72%  αντίστοιχα,  σε σχέση με εκείνες του πρώτου  εξαμήνου του 2016.  
Το  περιθώριο μικτού κέρδους του ομίλου διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι και το αντίστοιχο της μητρικής εταιρίας αυξήθηκε και ανήλθε σε ποσοστό 21,46% επί  των πωλήσεων, έναντι 21,18% εκείνου του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης.
Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου και της μητρικής εταιρίας μπορεί να αυξήθηκαν σε απόλυτες τιμές, σε σχέση με τα αντίστοιχα του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης, σαν ποσοστό όμως επί του κύκλου εργασιών περιορίσθηκαν και ανήλθαν σε ποσοστό 18,10% και 16,87% έναντι 18,54% και 17,07% στο εξάμηνο του 2016, για τον όμιλο και την μητρική εταιρία αντίστοιχα.
Ομοίως τεράστια αρνητική μεταβολή σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της χρήσης 2016, παρουσίασαν στο φετινό  πρώτο μισό της χρήσης  οι  χρεωστικοί  τόκοι  των  εταιριών  του  ομίλου.  
Συγκεκριμένα η αρνητική μεταβολή των χρεωστικών τόκων του ομίλου ανήλθε σε 25,51% και της μητρικής εταιρίας σε 24,06%.
Απόρροια των ανωτέρω θετικών μεταβολών ήταν η αύξηση των κερδών προ φόρων στη φετινή περίοδο κατά 24,87% (624 χιλ. ευρώ από 500 χιλ. ευρώ) και 20,21% για τον όμιλο και την μητρική εταιρία αντίστοιχα, έναντι της  περσινής περιόδου.
Περαιτέρω η θετική μεταβολή του αναβαλλόμενου φόρου της μητρικής εταιρίας,  ένεκα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών από την χρήση  2019, επέδρασε θετικά στη διαμόρφωση των καθαρών μετά από φόρους  κερδών  της μητρικής εταιρίας και  κατ΄επέκταση  και του ομίλου.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στις 444 χιλ. ευρώ από 325 χιλ. ευρώ.  
Τα θετικά αποτελέσματα των εταιριών του ομίλου σε συνδυασμό και με τον μεγάλο περιορισμό των αποθεμάτων, σε σχέση με εκείνα της 31.12.2016,  δημιούργησαν  σημαντικές  θετικές  ταμιακές  ροές  τόσο  στην  μητρική  εταιρία όσο  και  στον όμιλο,  που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τον περιορισμό των  δανειακών  κεφαλαίων,  διαμορφώνοντας  την  σχέση  ξένων  προς  ίδια  κεφάλαια (με εξαίρεση τα δικαιώματα μειοψηφίας) σε 0,33 και 0,28 έναντι 0,36 και 0,30 στο τέλος της προηγούμενης χρήσης  για τον όμιλο και την μητρική εταιρία αντίστοιχα. Στο τέλος εξαμήνου η καθαρή θέση ήταν στα 22,4 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 7,4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στο 1 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης