Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι πιθανοί μετεκλογικοί συσχετισμοί και οι συνέπειες για την Ελλάδα

Γερμανία: Οι πιθανοί μετεκλογικοί συσχετισμοί και οι συνέπειες για την Ελλάδα
Η Αθήνα απεύχεται άνοδο στην εξουσία των Γερμανών Φιλελεύθερων με δεδομένες και τις απόψεις του περί Grexit και χρέους
Η επικράτηση της Angela Merkel ή ορθότερα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θεωρείται ως το απόλυτο δεδομένο.
Βάσει όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας η Merkel είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και μάλιστα εκτιμάται ότι θα κερδίσει με αξιοσημείωτη διαφορά –φθάνει έως και το 15% - τους βασικούς της αντιπάλους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Το μεγάλο, όμως, ερωτηματικό, το οποίο σαφώς απασχολεί και την Ελλάδα, είναι οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν αμέσως μετά από την εκλογική διαδικασία και κυρίως ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
Εκ παραδόσεως οι Γερμανοί δεν είναι πολύ… βιαστικοί στις διαπραγματεύσεις τους για τη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης, με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και πιθανώς η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.
Άλλωστε υπάρχουν και οι τοπικές εκλογές στη Κάτω Σαξονία στις 15 Οκτωβρίου και κανείς δεν επιθυμεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα με «πρόωρη» ανακοίνωση των εξελίξεων για τον σχηματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Συγκυβέρνηση CDU/CSU και SPD

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, παρά την όποια όξυνση και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν καταγραφεί κατά την προεκλογική περίοδο, έχουν μάθει να συγκυβερνούν.
Άλλωστε έχουν μάθει να κυβερνούν μαζί τη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια.
Σίγουρα πρόκειται για έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα… ανακουφίσει και την Αθήνα, έστω και εάν στη θέση του υπουργού Οικονομικών παραμείνει ο ενίοτε αρκούντως σκληρός με την Ελλάδα, W. Schaeuble.



Κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων εμφανίζονται πρόθυμα να υπάρξει μία νέα συνεργασία μεταξύ τους, ενώ ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, μοιάζει πρόθυμος να μειώσει τις όποιες απαιτήσεις του προκειμένου να αναλάβει και αυτός την εξουσία.
Οι διαφορές των δύο κομμάτων δεν είναι και τόσο μεγάλες, σε ό,τι αφορά αμιγώς εσωτερικά θέματα, ενώ ο φιλοευρωπαϊσμός του Schulz (ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) ταιριάζει απόλυτα με την αντίστοιχη αγάπη για την ενωμένη Ευρώπη που εκφράζει και η Merkel.
«Το βασικό μας σενάριο παραμένει η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ CDU/CSU και SPD», υποστηρίζει σε πρόσφατο report της η UBS, με τις πιθανότητες, μάλιστα, να φθάνουν στο καθ’ όλα εντυπωσιακό 60%.

Συγκυβέρνηση CDU/CSU με FDP και Πράσινους

Όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα. Το αρκούντως «χαριτωμένο» σε έναν τέτοιο συνασπισμό είναι ότι έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «Ο Συνασπισμός της Τζαμάικα», καθώς τα χρώματα των τριών κομμάτων είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στη σημαία της Τζαμάικα.
Το FDP αποτελεί έναν παραδοσιακό σύμμαχο των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά σαφώς οι απόψεις που έχει εκφράσει για κάποια θέματα ο αρχηγός του, Christian Lindner, μάλλον φέρνουν σε δύσκολη θέση τη Merkel.



Παράλληλα ο Lindner έχει δηλώσει ότι για να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει να του δοθεί το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο εάν το θελήσει ο W. Schaeuble.
Όσο για το κόμμα των Πρασίνων, κυβέρνησαν τη Γερμανία πριν από 12 χρόνια σε συνεργασία με το SPD.
Υπάρχουν αρκετά που τους χωρίζουν τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και με τους Φιλελεύθερους, αλλά και αυτοί με τη σειρά τους φαίνεται ότι χαλαρώνουν τις απαιτήσεις τους αρκεί να ανέλθουν στην εξουσία.
Το σίγουρο είναι ότι η ένταξη του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα αποτελέσει μία καλή είδηση για την Ελλάδα.
Ο Lindner εμφανίζεται ως υπέρμαχος του Grexit, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εν γένει δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως φιλικά προσκείμενος προς την Αθήνα.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης