Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η μείωση του QE από τη Fed αποσπά την προσοχή από την πραγματική κρίση

Phoenix Capital: Η μείωση του QE από τη Fed αποσπά την προσοχή από την πραγματική κρίση
Η πραγματική ΚΡΙΣΗ είναι η κατάρρευση του δολαρίου
Την εκτίμηση ότι η μείωση του ισολογισμού της Fed είναι απλώς μια κίνηση που αποσπά την προσοχή από την πραγματική κρίση που ελλοχεύει αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων Phoenix Capital
Όπως αναφέρει οι πειρσσότεροι ασχολούνται και θεωρούν ως πολύ σοβαρό ζήτημα την λεγόμενη "μείωση του ισολογισμού" της Fed, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017.
Συνεχίζοντας η Phoenix Capital τονίζει ότι πρώτα απ 'όλα, η Fed σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 10 - 30 δισ. δολάρια το μήνα.
Ο ισολογισμός της Fed ανέρχεται σήμερα σε 4,5 τρισ. δολάρια.
Επομένως, με αυτόν τον ρυθμό εκκαθάρισης θα χρειαζόταν κάπου μεταξύ 13 και 33 χρόνια  για να εξομαλύνει η Fed τον ισολογισμό της στα επίπεδα πριν από το 2008.
Έτσι η ιδέα ότι αυτό είναι σημαντικό γεγονός δεν ισχύει στο ελάχιστο αναφέει η Phoenix Capital.
Δεύτερον, ο μόνος λόγος για τον οποίο η Fed μιλάει ακόμη και για τη μείωση του ισολογισμού είναι ότι οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να αυξάνονται.
ΤΤο δευτερόλεπτο που οι τιμές των μετοχών αρχίσουν να διορθώνουν, πολλοί αξιωματούχοι της Fed θα εμφανιστούν στην τηλεόραση μιλώντας για το πώς είναι καιρός η Fed να «επιβραδύνει τον ρυθμό» ή ακόμα και να «σταματήσει» τη μείωση του ισολογισμού της.
Η πραγματικότητα είναι ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να φανεί ως επιτυχία της Fed.
Η αμερικανική οικονομία από το 2008 έως το 2016 παρουσίασε την ασθενέστερη ανάκαμψη εδώ και 80 χρόνια.
Ωστόσο όπως αναφέρει η Phoenix Capital η Fed έχει παραιτηθεί από τη "φάρσα" ότι ενδιαφέρεται για την οικονομία.
Χθες (20/9) η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, παραδέχτηκε δημοσίως ότι η Fed λαμβάνει υπόψη τις «τιμές των περιουσιακών στοιχείων» όταν πρόκειται για αυξήσεις επιτοκίων.
Στη γλώσσα της Fed αυτό σημαίνει τιμές των περιουσιακών στοιχείων = τιμές μετοχών.
Και αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Fed όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική.
Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό;
Η Fed πρόκειται να εμπλακεί σε κάποια συμβολική συρρίκνωση του ισολογισμού της, αλλά τη στιγμή που θα αρχίσουν να διορθώνουν οι τιμές των μετοχών, η Fed θα αναθεωρήσει τη στρατηγική της.
Και αυτό ανοίγει την πόρτα στην πραγματική κρίση.
Μια κρίση του πληθωρισμού.
Το δολάριο καταρρέει.
Αναρριχήθηκε λίγο μετά από την  ανακοίνωση της Fed, αλλά έχει χάσει όλες τις κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις.





Η πραγματική ΚΡΙΣΗ είναι η κατάρρευση του δολαρίου.



Και η Fed δεν θέλει να την  σταματήσει.
Πράγματι, μόλις οι τιμές των μετοχών αρχίσουν να διορθώνονται, η Fed θα ξεκινήσει να αναιρεί όλες τις συζητήσεις για τη μείωση του ισολογισμού της.
Και αν εισέλθουμε σε μια άλλη κρίση, το δολάριο θα πέσει ακόμα πιο πολύ, καθώς η Fed θα αρχίσει εκ νέου το τύπωμα χρήματος με περισσότερο QE.
Με απλά λόγια, η μεγάλη κρίση θα είναι η κατάρρευση του δολαρίου.
Και είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ο πληθωρισμός που απορρέει από το πραγματικό κόστος των προιόντων έχει αυξηθεί πάνω από το στόχο του 2% όπως τον είχε θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έχοντας πλέον ξεπεράσει το όριο του 3%, κάτι που σημαίνει όπως αναφέρει η Phoenix Capital ότι είναι προπομπός μιας... εκτόξευσης του πληθωρισμού.
Να σημειωθεί ότι όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενες εκθέσεις της για το αμερικανικό δολάριο η Phoenix Capital ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ (ενιαία τιμή έναντι των έξι κύριων ανταγωνιστικών νομισμάτων) «έσπασε» τον μέσο όρο 40ετίας, ενώ στο σύνολο του 2017, έχει υποχωρήσει πάνω από 10%.
Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος θα είναι τεράστιες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα»....
Να σημειωθεί πως οι αγορές συναλλάγματος ανέρχονται σε 4-5 τρισ. δολάρια ημερησίως, όντας οι μεγαλύτερες και πιο ρευστοποιήσιμες αγορές στον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης