Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Εκτός μνημονίου η Ελλάδα σε 10 μήνες αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

tags :
Regling (ESM): Εκτός μνημονίου η Ελλάδα σε 10 μήνες αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
O Regling τόνισε πως στόχος είναι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε κάποια ζητήματα
(upd)  Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικό πρόοδο και σε 10 μήνες θα βγει από το πρόγραμμα, εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
O Regling επανέλαβε τη θέση του υπέρ της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. 
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ.
Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε στο ανώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ. ενώ πέρυσι, η Αθήνα κατέγραψε πλεόνασμα.
Η πρόοδος της Ελλάδας ήταν σημαντική.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας σε 10 μήνες και να επιστρέψει αυτόνομα στις αγορές, εάν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα καλό σημάδι», τόνισε ο Regling.
Μιλώντας στη γαλλική Figaro, ο Regling τόνισε πως στόχος είναι η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε κάποια ζητήματα.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός κοινού υπουργού Οικονομικών για τις χώρες της Ευρωζώνης, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια αλλαγή θα απαιτήσει χρόνια για την εφαρμογή της.
Ερωτώμενος σχετικά με την κατάσταση στην Ιταλία και αν τον ανησυχεί, ο Regling υπογράμμισε ότι δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπη με μια μείζονα κρίση, ούτε έχασε την πρόσβαση στις αγορές.
Ωστόσο η ανάπτυξη είναι αδύναμη τα τελευταία 25 χρόνια.
Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν.
Άλλες χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, επίσης δεν γνώρισαν κρίση αλλά αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron προωθεί μια φιλόδοξη ατζέντα για την αγορά εργασίας και τη δημοσιονομική κατάσταση.
O επικεφαλής του ESM εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη έχει αφήσει πίσω της την κρίση και η χρονική συγκυρία είναι θετική, με την κυβέρνηση στη Γαλλία να είναι φιλοευρωπαϊκή και εν αναμονή αντίστοιχου αποτελέσματος στη Γερμανία.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Regling τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητη μια πλήρης Δημοσιονομική Ένωση για να λειτουργήσει η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.
Ο Regling δήλωσε ακόμη ότι «δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες μεταφορές χρημάτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ επιτρέπει ήδη σημαντικές μεταφορές».
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε επίσης ότι η χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ για την προώθηση της σύγκλισης θα μπορούσε να βελτιωθεί, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο ένα νέο εργαλείο.
«Επίσης, δεν χρειαζόμαστε έναν μεγάλο πρόσθετο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε βαθιές συμμετρικές κρίσεις», ανέφερε ο Regling.
Ωστόσο, δήλωσε πως ένας περιορισμένος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται υπό συζήτηση και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασύμμετρων οικονομικών σοκ.
Υποστήριξε την ιδέα ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup, προσθέτοντας ότι ο κάτοχος της θέσης θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης «μόλις καθοριστούν σαφώς οι αρμοδιότητές του».
Ο ίδιος επέκρινε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης