Αποκλείει η Ρωσία την παρουσία κυανόκρανων στα σύνορά της με την Ουκρανία

Αποκλείει η Ρωσία την παρουσία κυανόκρανων στα σύνορά της με την Ουκρανία
«Οι παρατηρητές ασκούν κατά κύριο λόγο τα καθήκοντα τους στη γραμμή διαχωρισμού»
Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αλλά δεν τίθεται ζήτημα για την παρουσία της στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, D. Pescov.
«Η ουσία της ρωσικής πρότασης, της ρωσικής πρωτοβουλίας συνιστάται στο ότι η αποστολή του ΟΗΕ θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των παρατηρητών της αποστολής του ΟΑΣΕ σ’ εκείνα τα σημεία όπου οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ασκούν τα καθήκοντα τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, εφιστώντας την προσοχή στο ότι οι παρατηρητές «ασκούν κατά κύριο λόγο τα καθήκοντα τους στην γραμμή διαχωρισμού».
Στο ερώτημα, ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους έχουν και την δυνατότητα να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων και των συνόρων της με την Ρωσία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ως εξής: «Ναι, έτσι είναι αναμφισβήτητα.
Υπάρχει αναφορά για την εγγύηση της ασφάλειας της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ εκεί όπου ασκούν τα καθήκοντα τους.
Δεν υπάρχει αναφορά περί παρουσίας της αποστολής του ΟΗΕ στην μεθόριο».
Ο Pescov είπε επίσης, ότι «το ζήτημα συνίσταται στο ότι η παρουσία των οποιωνδήποτε αποστολών στη μεθόριο είναι με σαφήνεια καταγεγραμμένη στις συμφωνίες του Μινσκ, και κάτι τέτοιο (η παρουσία ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο) θα έρχονταν σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Tο κύριο σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι ότι οι όποιες μορφές αρμοδιοτήτων κάποιων αποστολών θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τα μέρη που εμπλέκονται στην διένεξη, και συγκεκριμένα μεταξύ του Κιέβου και των μη αναγνωρισμένων Δημοκρατιών του Ντονμπάς (ανατολικής Ουκρανίας-σ.σ).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS