Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ενδιαφέρον στραμμένο σε γερμανικές εκλογές και Dijsselbloem που έρχεται στην Αθήνα - Κρίσιμος σταθμός 13-15/10

Το ενδιαφέρον στραμμένο σε γερμανικές εκλογές και Dijsselbloem που έρχεται στην Αθήνα - Κρίσιμος σταθμός 13-15/10
Το πλέον σημαντικό είναι, όπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, να έχουν κλείσει τα ελληνικά ζητήματα μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις
Στα αποτελέσματα που θα βγάλει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το βράδυ η γερμανική κάλπη στρέφονται οι προβολείς όχι μόνο των 28 κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και των χωρών που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία λόγω μνημονίου έχει ένα λόγο παραπάνω να εστιάζει στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Ειδικά όταν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου της Γερμανίας A. Merkel διατηρεί προβάδισμα 13 μονάδων έναντι των Σοσιαλδημοκρατών και με την φιγούρα του W. Schaeuble να εμφανίζεται και πάλι ως κυρίαρχη στο οικονομικό σκηνικό της Ευρώπης.
Ενός ανθρώπου που έκανε ότι ήθελε σε όλα ευρωπαϊκά συμβούλια και βρισκόταν πίσω από κάθε μνημονιακή διάταξη που υπέγραφε η χώρα με τους δανειστές.
Ποιους δανειστές δηλαδή;
Με τον Schaeuble και την Lagarde…
Για αυτό και το πλέον σημαντικό είναι, όπως αναφέρουν στο υπουργείο Οικονομικών, να έχουν κλείσει τα ελληνικά ζητήματα μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
«Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο είναι οι πιο σημαντικές συζητήσεις. Πρέπει να μην είμαστε σε πρόγραμμα.
 Αυτές οι  συζητήσεις  είναι οι σημαντικές: η έξοδος από το πρόγραμμα, ο ρόλος του ΔΝΤ, και η συζήτηση για το χρέος» ήταν η αναφορά  στελέχους της οδού Νίκης για τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών.
Μόνο που ενδεχόμενα εμπόδια στην πολιτική από ακραίους κύκλους στο Βερολίνο μπορεί να φέρουν ανατροπές.
Γι’ αυτό και η βιασύνη της προόδου στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Μαξίμου.
Βέβαια αυτή θα φανεί στο πεδίο κι όχι στα λόγια.
Άλλωστε οι μνήμες από τις προηγούμενες αξιολογήσεις είναι ακόμη νωπές.
Την Δευτέρα (25/9) θα βρίσκεται στην Αθήνα ο συνεργάτης του Schaeuble και επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ο κ. Dijsselbloem, του οποίου η θητεία στο Eurogroup  λήγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2018 θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ενώ θα είναι το απόγευμα θα είναι ομιλητής στο συνέδριο του Economist.
Θεωρείται σίγουρο ότι ο Ολλανδός θα ζητήσει από την Αθήνα επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το χρέος αναμένεται να παραπέμψει σε προηγούμενη απόφαση του Eurogroup που μεταθέτει τα μέτρα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναγκαστικά η συζήτηση θα επεκταθεί και στο αφήγημα Τσίπρα για «καθαρή έξοδος» στις αγορές ή στο ενδεχόμενος λήψης 2ετούς πιστωτικής γραμμής έτσι ώστε τα πράγματα για την έξοδο να γίνουν ευκολότερα.
Όχι όμως και για τους Έλληνες τα οποία θα είναι δυσκολότερα. 

Dijsselbloem: Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά τη λήξη του μνημονίου

Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen  Dijsselbloem, λέγοντας πως το καθεστώς της επιτροπείας δεν θα ολοκληρωθεί με τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο τονίζει ο Ολλανδός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα τη Δευτέρα (25/9).
«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο.
Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα,  αφού υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» διευκρινίζει ο Dijsselbloem.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον Μάιο 2017 και θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, πως η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα.
Αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».
Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Κρίσιμες αποφάσεις από το ΔΝΤ

Εντωμεταξύ στην τελική ευθεία, για να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το μεγάλο «αγκάθι» των πρόσθετων μέτρων το 2018 και τα επόμενα δύο χρόνια, μπαίνει το ΔΝΤ με τις καθιερωμένες εξαμηνιαίες εκθέσεις του για τη διεθνή οικονομία που θα δημοσιεύει έως τις παραμονές της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.
Σε αυτές αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενσωματώνεται η εκτίμηση ότι, βάσει των μέχρι τώρα υπολογισμών του ΔΝΤ, το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει στην καλύτερη περίπτωση πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ (4,1 δισ. ευρώ περίπου), έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ (6,6 δισ. ευρώ). Συνεπώς, προκύπτει δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ, που θα πρέπει πιθανότατα να καλυφθεί με ισόποσα νέα μέτρα.
Εάν χρειαστούν νέα μέτρα, το πρώτο που θα συμβεί θα είναι να επισπευσθούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα της περιόδου 2019-2020, δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό έως 18%, που έχει νομοθετηθεί να επιβληθούν το 2019, και η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, η οποία έχει νομοθετηθεί για το 2020, μέσω του περιορισμού της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Το ΔΝΤ έχει βαφτίσει «μεταρρυθμίσεις» τις επώδυνες αυτές παρεμβάσεις και σε σειρά εκθέσεών του επέμενε ότι πρέπει να εφαρμοστούν.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης