Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γ' αξιολόγηση - Στόχος η «καθαρή» έξοδος - Υπό επιτροπεία και μετά το 2018

Dijsselbloem: Να ολοκληρωθεί έγκαιρα η γ' αξιολόγηση - Στόχος η «καθαρή» έξοδος - Υπό επιτροπεία και μετά το 2018
Ο πρόεδρος του Eurogroup παραμένει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα
(upd) Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, τα προαπαιτούμενα αλλά και το θέμα των NPLs βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem με Έλληνες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Dijsselbloem εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία τα πάει καλύτερα και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα.
Παράληλλα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι κοινός μας στόχος -της Ελλάδα και των Θεσμών- είναι να ολοκληρωθεί το γ' πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. 
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε τις βασικές συνιστώσες των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, ενώ συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο οι 10 μήνες που απομένουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σίγουρα θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι να βρεθούν λύσεις. 
Ερωτηθείς για τυχόν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι υπάρχουν τομείς οι οποίοι πηγαίνουν και άλλοι που υποαποδίδουν,  ωστόσο από τον ισοσκελισμό τους δεν δημιουργείται πρόβλημα για τον κρατικό προϋπολογισμό.  
Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του καλοκαιριού, για να μπορέσει να φτιάξει την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.
Δίνοντας ένα στίγμα για την επόμενη ημέρα του μνημονίου ο Jeroen Dijsselbloem είπε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό παρακολούθηση από τον ESM ώστε να υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση.
Σύμφωνα με τον κ. Dijsselbloem η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει τις αποφάσεις για το χρέος, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας προς τους επενδυτές και οδηγήσει σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. 
Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών τόνισε δεν αλλάζουν τη συμφωνία του Eurogroup, αναφορικά με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στην έγκαιρη ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης.

Απαραίτητη η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών

Θέμα αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη συνάντησή του με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία μέθοδο για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους, ανέφερε ο Dijsselbloem, με αφορμή μάλιστα και τη εξέλιξη ότι στις αρχές του επόμενου μήνα οι ελληνικές τράπεζες θα καταθέσουν στα διοικητικά τους συμβούλια, τα αναθεωρημένα σχέδιά τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει θέσει το ζήτημα της μείωσης των NPLs, καθώς πρόσφατα ο επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο, περιγράφεται εκτενώς στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές αρχές.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΝΤ θα θέσει το θέμα των ελέγχων των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ως πριαπαιτούμενο στην 3η αξιολόγηση.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα 

Το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής (25/9/2017) συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Eurogroup, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη φορά η επίσκεψη συνδέεται με ευχάριστες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και πως πλεον η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος των δυσκολιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά πλεον βρισκόμαστε στο τέλος», είπε υπογραμμίζοντας πως μένουν τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση.
«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτής της δύσκολης διαδρομής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε από εκεί και πέρα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε της επόμενη μέρα της Ελλαδας».
«Εκτιμώ ότι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επίσκεψης σας» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πάντως πως τα οικονομικά στοιχεία μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μελλον.
Από την πλευρά του ο Dijsselbloem ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποδοχή εκφράζοντας τη χαρά του που επισκέπτεται την Ελλάδα, «δυστυχώς οι επισκέψεις μου είναι πάντα ολιγοήμερες για να απολαύσω την υπέροχη χώρα σας» σημείωσε.
«Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Dijsselbloem, «είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ, τώρα που τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχει επιστρέψει στην ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχετε κάνει», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη συνεργασία τους, μετά από μια περίοδο εντατικών συνομιλιών και δυσκολιών, έγινε τόση πολύ δουλειά και τα νέα είναι καλα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και σας ευχαριστώ για αυτό», επεσήμανε.
«Έχουμε κοινή πεποίθηση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, γνωρίζω τη δέσμευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, «και έχετε την υποστήριξή μου σε αυτό, από εκεί και πέρα θα δούμε την "καθαρή" έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ώστε να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και σε αυτό το κομμάτι θα δουλέψουμε μαζί σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

H συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προέταξε, o επικεφαλής του Eurogroup κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.
Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παραμείνει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup.
Ξεκινώντας από τη στάση που κράτησε ο Dijsselbloem, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ρόλος του ήταν πάντα πολύ δημιουργικός, κυρίως καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και αυτό είναι κάτι -συμπλήρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος- που αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.
Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά αναμένει και από τους εταίρους της να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της χώρας μας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είναι καλύτερα να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, ανέφερε ακόμη, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup.
Άλλωστε, είναι καιρός να αποκτήσει η Ε.Ε. το δικό της Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε.
Για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, τέλος, ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα, κυρίως «να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».




Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ

Συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέου υπήρχαν και το 2014, ωστόσο το β' πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των πρόωρων εκλογών ανέφερε στη συναντευξή του στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Eurogroup  Jeroen Dijsselbloem.
Παράλληλα αναγνωρίζει πως στην αρχή της κρίσης έγιναν λάθη και από τους θεσμούς.
Επίσης ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι "όλα επιδεινώθηκαν στις αρχές του 2015.
Δυσκολευτήκαμε πολύ για να κρατήσουμε την κατάσταση εντός τροχιάς. Τώρα όμως είναι μια εντελώς διαφορετική περίοδος.
Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με την ελληνική κυβέρνηση, η οικονομία ανεβαίνει πάλι, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και τα πράγματα φαίνονται καλύτερα".
Επίσης ο  πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι "τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει αν τελειώσει στο τέλος του 2017.
Και ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι θέλει να την τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι ότι τώρα τα συμφέροντα όλων μας είναι ευθυγραμμισμένα.
Έχουμε όλοι το ίδιο συμφέρον, ας πάμε να το κάνουμε.
Ας τελειώσουμε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για την τελική έξοδο τον Αύγουστο.
Και ο πρωθυπουργός έχει αναλαμβάνει να βγει μπροστά για να διασφαλίσει ότι όλοι θα είναι αποδοτικοί και θα έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου".
Όσον αφορά το εάν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι "πρώτα από όλα αναγνωρίζω πλήρως τι προσπάθειες και τις δυσκολίες που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες.
Σε καμία άλλη χώρα δεν ήταν η κρίση τόσο βαθιά και τόσα μακρά.
Άρα καταλαβαίνω απολύτως την ανάγκη να υπάρξει μια προοπτική χωρίς άλλες περικοπές και να αφήσουμε την οικονομία να αναρρώσει.
Όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό.
Ο προϋπολογισμός είναι τώρα σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση.
Άρα έχει γίνει αρκετή δουλειά".
Στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια ο κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι " είναι κοινή μας φιλοδοξία να έχουμε μια καθαρή έξοδο.
Δεν είναι μόνο ευχή της Ελληνικής κυβέρνησης, είναι και ευχή της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, είναι δυνατόν; Ναι, μπορεί να γίνει, αλλά θα απαιτήσει την προσεχή περίοδο μέχρι τον Αύγουστο να γίνουν όλα σωστά.
Η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί, να εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί ομαλά και να επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές.
Όλα αυτά χρειάζεται να συμβούν.
Δεν μπορεί να μας λείπει κανένα από αυτά τα στοιχεία, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο.
Μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί.
Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να το κάνουμε;
Απολύτως.
Για το θέμα της εποπτείας ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι " πιστεύω πως όπως σε όλες τις χώρες που είχαν πρόγραμμα θα υπάρξει αυτό που λέγεται εποπτεία μετά το πρόγραμμα.
Το έχει η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, όλοι έχουν τέτοιου είδους εποπτεία.
Είναι μια ελαφρά μορφή εποπτείας, οι θεσμοί θα έρχονται δυο φορές το χρόνο για να βλέπουν πώς είναι η κατάσταση, πώς αναπτύσσεται η οικονομία κλπ.
Και αν η κατάσταση εκτροχιάζεται θα προειδοποιούν εμάς αλλά και την κυβέρνηση".
Για το θέμα του χρέους ο κ. Dijsselbloem ανέφερε ότι  "κανείς δεν έχει οριστική λύση για το χρέος.
Κάθε χώρα έχει χρέος.
Το ερώτημα είναι αν μπορείς να το διαχειριστείς, αν μπορείς να το πληρώσεις.
Αν κοιτάξεις στην Ελλάδα τα επόμενα 10-20 χρόνια η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους είναι διαχειρίσιμη.
Λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν να πληρώσουν τόσα λίγα στο ετήσιο ΑΕΠ τους σε χρέος.
Άρα η ερώτηση κλειδί δεν είναι το χρέος κατά τη γνώμη μου.
Το κλειδί είναι η οικονομία. Αν η οικονομία είναι σταθερή και βελτιώνεται, αν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη τότε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο χρέος της.
Έχοντας πει αυτό, το Eurogroup έχει δώσει μια καθαρή υπόσχεση, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν τότε χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση για το χρέος, θα της την δώσουν.
Για το θέμα των τραπεζών ο κ. Dijsselbloem τόνισε ότι "δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή stress tests.
Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι.
Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών.
Να είναι σταθερές και ισχυρές.
Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά.
Αν χρειάζεται AQR ας είναι.
Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών.
Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ενώ αργά το απόγευμα θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επιτάχυνση των αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ βέβαιη θεωρείται η περιγραφή των επόμενων βημάτων που σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι πιστωτές για την περίοδο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Μια πρόγευση έχει δώσει ήδη ο κ. Dijsselbloem, με δηλώσεις του, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή στου στην Αθήνα τονίζοντας μεταξύ άλλων:
-Ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, υπενθυμίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν εφαρμοστεί προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο.
- Ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο, της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της.
Προειδοποιεί όμως ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.
Ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη.
-Για το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει ότι όπως αποφασίστηκε τον Μάιο 2016, θα εξετασθεί μετά το τέλος του προγράμματος και αν είναι αναγκαίο, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται να γίνει.
-Για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι πηγαίνει καλύτερα, αλλά προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ειδικότερα για την τρίτη αξιολόγηση ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα πιέσει:

-Για επιτάχυνση των μέτρων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, την εφαρμογή των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο.
Θα θέσει θέμα έναρξης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η δυσφορία για την εκ νέου παράταση που έλαβε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ξεκάθαρη τις προηγούμενες ημέρες και κατά την επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις που έγιναν στον SSM.
-Θα ζητήσει προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τήρηση των συμφωνηθέντων στα εργασιακά, εξηγήσεις για το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και νεότερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κυρίως για την τρύπα 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία στο 8μηνο.
Λεπτομέρειες θα ζητήσει και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση).

«Έξοδος» από την επιτήρηση

Σήμερα (25/9) στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε και τυπικά η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος».
Δηλαδή για την έξοδο από το "τούνελ" στο οποίο εισήλθε στις 27 Απριλίου του 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα (έλλειμμα μαζί με τους τόκους) ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ.
Μόνο που πρόκειται για μία απόφαση με "ψυχολογικό" μόνο αντίκτυπο, αφού από το 2010 έως και σήμερα η Ελλάδα επιτηρείται μέσα από τα "μνημόνια".
Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του EWG Thomas Wieser θα υπάρχει το 2018 "συνέχεια", με άλλη μορφή αυξημένης (σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) εποπτείας για 10ετίες.
Η διαδικασία εξόδου από την επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", δηλαδή για όσα κράτη έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και ομαλή πρόσβαση στις αγορές, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, όταν η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο σχετική σύσταση απόφασης.
Έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και πλέον τη Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων θα ληφθεί η τυπική απόφαση.

Πρώτη ενημέρωση: 00:20, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης