Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Να διασφαλιστεί η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης ελληνικής αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα

Moscovici: Να διασφαλιστεί η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης ελληνικής αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα
Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκρινε σήμερα (25/9/2017) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος χαιρέτισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, o οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί ομαλά καιο χωρίς περιττό δράμα η τρίτη αξιολόγηση.
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο Επίοτροπος.
Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια.
Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη, τονίζει ο P. Moscovici.
Και προσθέτει πως από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.
Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί.
Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», καταλήγει η δήλωση του Pierre Moscovici.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επικυρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκρινε σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. επιβεβαίωσε σήμερα ότι το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού είναι κάτω του ορίου του 3%.
Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης