Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

ABC: Η Ελλάδα χρειάζεται «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης
Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής δεν θα πρέπει να επηρεάσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, που ήταν πέραν του δέοντος αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του το ABC News.
Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, με στόχο μια «καθαρή έξοδο» από την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης υποστήριξε ότι η χώρα που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση αποκαθιστά την αξιοπιστία της, με «πολύ ισχυρές» δημοσιονομικές επιδόσεις το 2016 και το 2017.
"Μια καθαρή και πλήρης έξοδος τον Αύγουστο του 2018, αυτός είναι ο κοινός στόχος μας, ώστε η Ελλάδα να είναι για άλλη μια φορά ανεξάρτητη οικονομικά και κυρίαρχη στη λήψη αποφάσεων", δήλωσε ο Dijsselbloem μετά από συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους στην Αθήνα.
Ανανέωσε την ευρωπαϊκή δέσμευση για παροχή πρόσθετης βοήθειας για την για τη συρρίκνωση του εθνικού χρέους που είναι σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.
"Στις αρχές του 2018, θα σχεδιάσουμε έναν μηχανισμό για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους με την πάροδο του χρόνου, εάν χρειαστεί και αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική".
Η αριστερή κυβέρνησης της χώρας, έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις μείωσης του κόστους τους επόμενους μήνες.
Και ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αξιοποιήσει τις ιδιωτικές αγορές ομολόγων «αρκετές φορές» πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα έχει βασιστεί σε διεθνή προγράμματα διάσωσης από το 2010.
Σε αντάλλαγμα, επέβαλε οδυνηρές περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής δεν θα πρέπει να επηρεάσει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Οι εκλογές σε μια μεμονωμένη χώρα δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό που συμφωνήσαμε» στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Dijsselbloem.
Επίσης, τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη λήξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς η χώρα αρχίζει να βάζει σε μία σειρά τα οικονομικά της, παρά το γεγονός ότι έχει βυθιστεί στο χρέος.
Η ΕΕ ανέφερε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, το ανώτατο όριο που θέτει η ΕΕ.
Το χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο 179% του ΑΕΠ πέρυσι.
Ωστόσο, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 0,7% του ΑΕΠ το 2016, ενώ προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα αυτό το έτος, καθώς η ΕΕ ανέφερε ότι οι ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές βελτιώνονται, καταλήγει στο δημοσίευμα του το ABC News.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης