Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ολοκληρωθούν τον Μάιο 2018

Bloomberg: Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ολοκληρωθούν τον Μάιο 2018
Τι ανέφεραν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας ανώνυμα στο αμερικανικό πρακτορείο
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 σχεδιάζει να ξεκινήσει τα stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Ιούνιο του 2018, όπως αναφέρει άρθρο του Bloomberg.
Στόχος της ΤτΕ να έχει καταστεί σαφές εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε σήμερα (25 Σεπτεμβρίου) ότι ο SSM μπορεί να πραγματοποιήσει νωρίτερα τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες θα κληθούν να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ένα στέλεχος της ΤτΕ, το οποίο, όμως, διατήρησε την ανωνυμία του.
Ένα ακόμη στέλεχος της ΤτΕ εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των stress tests μπορεί να είναι έτοιμα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2018.
Σύμφωνα με το άρθρο καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το πιο πιεστικό ζήτημα.
Στο τέλος του α’ εξαμήνου τα NPLs βρίσκονταν στα 72,8 δισ. ευρώ, όντας υψηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί από τις αρχές ελέγχου για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 72,4 δισ. ευρώ.
Τα NPLs αντιστοιχούν στο 50,6% των συνολικών δανείων, έναντι στόχου για μείωση στο 50%.
Η πίεση για ολοκλήρωση των stress tests καταφθάνει μετά από την απαίτηση του ΔΝΤ τον Ιούλιο για διεξαγωγή νέων Ελέγχων Ποιότητας Ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQRs).
Το αίτημα για διεξαγωγή AQRs σκιάζει στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Έως τα τέλη Ιουλίου 2017 ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχε υποχωρήσει πάνω από 30%.
Η απαίτηση του Ταμείου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα «περαιτέρω υποχώρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα και να υποσκάψει την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών αρχών ελέγχου», όπως τόνισε ο J. Kyle Bass, κορυφαίο επενδυτικός σύμβουλος της Hayman Capital Management, σε άρθρο του στο Bloomberg. 
Η ελληνική κυβέρνηση, η ΤτΕ και η ΕΚΤ τονίζουν ότι τα AQRs θα πλήξουν τις τράπεζες γιατί θα επικεντρωθούν στο θέμα της αντιμετώπισης των NPLs.
Οι πιστωτές έχουν ασκήσει κριτική στην Ελλάδα ότι δεν προχωρά με αρκετή ταχύτητα ώστε να υπάρξει μείωση των NPLs.
Για παράδειγμα ηλεκτρονικές δημοπρασίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν τον Σεπτέμβριο, δεν έχουν ακόμη αρχίσει και θα χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες πριν υπάρξει προώθηση των εντολών.
Οι αρχές, αυτή τη στιγμή, εξετάζουν σε δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες –τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank- τα χαρτοφυλάκια των NPLs, θα υπάρξει ανάλογη εξέταση για τις άλλες δύο –Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- εντός των επόμενων μηνών.
Στόχος να εξετασθεί εάν οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει τις κατάλληλες προβλέψεις και εάν υπάρχει ανάγκη να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
Αν και τα αποτελέσματα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΤτΕ αναμένονται πριν από το τέλος του προγράμματος στήριξης, οι τράπεζες μπορεί να αποφύγουν ένα νέο AQR.
Το όλο θέμα θα συζητηθεί στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου.
Μετά το πέρας αυτών των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει και επίσημα η τρίτη αξιολόγηση με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
«Ο SSM θα λάβει τις αποφάσεις του με πλήρη ανεξαρτησία και αυτό που σχεδιάζει ο SSM είναι να πραγματοποιήσει το επόμενο έτος τα stress tests –πιθανώς και να επιταχύνει τον χρόνο διεξαγωγής τους-, ενώ έχει αποστείλει επιστολή στο ΔΝΤ πληροφορώντας το για αυτές του τις ενέργειες», υπογράμμισε σήμερα ο Mario Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης