Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι κοινό έχουν τα εξάμηνα των ΔΕΗ και ΟΛΠ; - Φτωχά αποτελέσματα, πλούσιες αμοιβές στο προσωπικό

Τι κοινό έχουν τα εξάμηνα των ΔΕΗ και ΟΛΠ; - Φτωχά αποτελέσματα, πλούσιες αμοιβές στο προσωπικό
Χαμηλή η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, υψηλό το εκτιμώμενο p/e, ενώ στην περίπτωση της ΔΕΗ ο καθαρός δανεισμός είναι υψηλός
Εξαιρετικά αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΟΛΠ για το πρώτο εξάμηνο 2017, αλλά από την ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων προκύπτει, πως οι αμοιβές στο προσωπικό είναι ιδιαιτέρως υψηλές.
Για τη ΔΕΗ μεν έχει γίνει αρκετός λόγος και στο παρελθόν και η διοίκηση είχε εκδώσει ανακοίνωση για το μισθολογικό κόστος, το οποίο παρά τις μνημονιακές περικοπές, παραμένει κατά πολύ υψηλότερο του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομές.
Ο ΟΛΠ δε, η νέα διοίκηση όσο πιο κομψά μπορεί το σχολιάζει στη λογιστική κατάσταση και αφήνει να εννοηθεί πως έτσι δύσκολα οι μέτοχοι θα δουν κάτι καλύτερο.
Πιο αναλυτικά, η ανάγνωση της λογιστικής κατάστασης της ΔΕΗ δείχνει μείωση πωλήσεων στα 2,46 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ, αλλά αν δεν υπήρχε το έκτακτο από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα υπήρχαν μεγάλες ζημιές, υψηλότερες των 100 εκατ. ευρώ.
Βέβαια στο αποτέλεσμα συνέβαλαν οι ακριβότερες σημαντικά αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τα υψηλότερα κόστη καυσίμων.
Για αμοιβές προσωπικού το κονδύλι έγραψε 406 εκατ. ευρώ.
Κατά τον περασμένο Φλεβάρη η διοίκηση είχε δώσει αναλυτικά κονδύλια στη δημοσιότητα, που έδιναν αποτέλεσμα 3.950 ευρώ μικτά μέσο μισθό.
Η ΔΕΗ είχε σημειώσει πως το 2015 το ύψος της μισθοδοσίας εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών ανήλθε στα 880,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αν διαιρεθεί με ο σύνολο των εργαζομένων εκείνης της χρήσης δίνει μέσο μικτό μισθό κοντά στις 4 χιλ. ευρώ.
Στο εξάμηνο τώρα φαίνεται πως το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τραπεζικές είναι 4,4 δισ. ευρώ περίπου.
Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 511 εκατ. ευρώ άρα μιλάμε για καθαρό δανεισμό 3,9 δισ. ευρώ με καθαρή θέση 5,4 δισ. ευρώ.
Η υψηλή καθαρή θέση είχε μηδενική απόδοση στο εξάμηνο, ενώ και το ύψος του δανεισμού προβληματίζει.
Ο ΟΛΠ από την άλλη, όπως αναφέρει η διοίκηση, «το μέγιστο και καθοριστικό μέγεθος των λειτουργικών εξόδων αποτελούν οι αμοιβές προσωπικού που αγγίζουν το 65,0% και κατά το α΄ 6μηνο του 2017, παρουσίασαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε 30,2 εκατ. ευρώ έναντι 23,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 6μηνο του 2016.
Η σημαντική αύξηση οφείλεται κυρίως στην υποχρέωση καταβολής του Δώρου Πάσχα, Επιδόματος Αδείας και στην πρόβλεψη της αναλογίας Δώρου Χριστουγέννων στους
εργαζομένους της Εταιρείας, λόγω της ιδιωτικοποίησης της από την 10η Αυγούστου 2016.
Η διοίκηση αποφάσισε κατά την τρέχουσα περίοδο τη χορήγηση κινήτρων εθελούσιας αποχώρησης, σε όσους εργαζομένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με οποιεσδήποτε διατάξεις και σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που όρισε η διοίκηση.
Έως την 30η Ιουνίου 2017 χρήση των κινήτρων είχαν κάνει 27 υπάλληλοι και 5 εργάτες στους οποίους καταβλήθηκαν κίνητρα αποχώρησης ποσού 0,7 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ είχε πωλήσεις 52 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ, αλλά το περσινό εξάμηνο είχε και ένα μήνα απεργία.
Είχε κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ, αλλά το περσινό διάστημα είχε το ποσό από το πρόστιμο του Δήμου Κερατσινίου, ενώ το φετινό την αύξηση της μισθοδοσίας λόγω ιδιωτικοποίησης.
Και καλύτερα ωστόσο να ήταν τα κέρδη, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να είναι ελκυστική η αποτίμηση των 387 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης