Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Νευρική δύναμη γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις η Τουρκία

Κοτζιάς: Νευρική δύναμη γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις η Τουρκία
Αν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος είπε ο υπ. Εξωτερικών
Την θέση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι καλές αλλά όχι όσο καλές θα θέλαμε διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική δύναμη γεμάτη αντιφάσεις και αντιθέσεις.
«Όταν δύο γειτονικές χώρες δεν αναπτύσσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τότε τα περιθώρια εντάσεων αυξάνονται, δεν αποκλείονται ασφαλώς δεν αποκλείονται αλλά αυξάνονται.
Και η ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη, δηλαδή είναι μία δύναμη γεμάτο αντιφάσεις και αντιθέσεις, όπου το προσωπικό της είναι ανάμεσα στην αλαζονεία καμιά φορά και στη νευρικότητα του φόβου και της ανασφάλειας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος δεν απέκλεισε ένα ατύχημα ή ένα λάθος στο Αιγαίο.
«Αν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα από ότι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος.
Θέλω να σας σημειώσω ότι μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι οι οποίοι είτε προέρχονται, χωρίς πείρα, από τις Σχολές τους είτε είναι παλιοί πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία.
Αυτοί είναι άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι μόνο ότι το κράτος είναι νευρικό, μπορεί να αντιδράσουν και αυτοί νευρικά.
Για αυτό εμείς λέμε στους Τούρκους ότι πρέπει να μαζέψουν αυτές τις προκλήσεις, όχι μόνο γιατί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο αλλά γιατί οι παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου είναι σχετικά άπειροι ή αν είχαν εμπειρία είναι πολύ μακριά η εμπειρία τους στη ζωή τους και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε ένα λάθος ή ένα ατύχημα.
Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί» τόνισε ο κ.Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας και εννοώ σε στρατιωτικό αεροπορικό ιδιαίτερα επίπεδο και ναυτιλιακό που να μην έχει την κατάλληλη απάντησή του».
«Αυτό που εμείς κάνουμε σαν διπλωμάτες είναι να είμαστε διπλωμάτες.
Δηλαδή, να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή αλλά και μακρά πνοή.
Διότι, συχνά και εγώ, προσωπικά, προκαλούμαι από την τουρκική πλευρά με διάφορες δηλώσεις, πολλοί ίσως να θέλανε να βρίζομαι καθημερινά, αλλά ξέρετε οι σχέσεις δύο κρατών απαιτούν κάποιος από τους δύο να είναι πιο σοβαρός από τον άλλον.
Και έχω αναλάβει αυτόν τον ρόλο εγώ» υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης