Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανάπτυξη μέσω Γερμανίας αναζητά η Nexans - Επενδύει στην Ελλάδα για αύξηση παραγωγικής δυνατότητας

tags :
Ανάπτυξη μέσω Γερμανίας αναζητά η Nexans - Επενδύει στην Ελλάδα για αύξηση παραγωγικής δυνατότητας
Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου, αρνητικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, κάηκε σχεδόν το 80% των ταμειακών διαθεσίμων
Στην γερμανική αγορά ποντάρει η Nexans προκειμένου να πετύχει ανάπτυξη των μεγεθών της καθώς εκτιμά πως και το β΄εξάμηνο του 2017 το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα παραμείνει ασταθές προκαλώντας εν γένει δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες.
Επιθυμώντας να μπει δυναμικά σε αυτήν την αγορά επενδύει στην Ελλάδα προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της.  
Η εταιρεία από το 2016 είναι πιστοποιημένη για τη γερμανική αγορά και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το γεγονός αυτό ανοίγει για την εταιρεία μία μεγάλη αγορά.
Συγχρόνως, η εταιρεία της Nexans στη Γερμανία, που δραστηριοποιείται τόσο στη μέση, όσο και στην υψηλή τάση, θέλει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υψηλή τάση.
Αυτό δίνει την δυνατότητα στην εταιρεία να αρχίζει να προμηθεύει κάποιους πελάτες στη Γερμανία με καλώδια που θα παράγει η Nexans Ελλάς.
Η παραγωγική δυνατότητα που έχει στο εργοστάσιο τώρα και παρά το γεγονός ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν ήδη κάποιες επενδύσεις για να μεγαλώσουν οι παραγωγικές  δυνατότητες δεν είναι αρκετή για να καλύψει αυτή τη μεγάλη γερμανική αγορά.
Γι’ αυτό βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής μίας καινούργιας γραμμής για μέση τάση στο εργοστάσιό της.
H συνολική επένδυση ανέρχεται στο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου περίπου για τoν εξοπλισμό, και ακόμη 1,5 εκατομμυρίου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα έξοδα μεταφοράς, εγκατάστασης κ.τ.λ.
Στόχος είναι στα τέλη του 2017 να είναι σε πλήρη λειτουργία η καινούργια γραμμή έτσι ώστε από το 2018 να έχει τη δυνατότητα να παράγει για όλη αυτή την καινούργια αγορά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά θα δώσει γενικά τη δυνατότητα να στραφεί η εταιρεία και σε άλλες, νέες, αγορές.
Επισημαίνεται επίσης ότι, οι πωλήσεις εντός του Ομίλου Nexans εξαρτώνται από τη ζήτηση και τις τιμές των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι μονάδες του ομίλου που μεταπωλούν προϊόντα της Nexans Ελλάς.
Και αυτό τελικά θα δημιουργήσει μια καινούργια δυναμική όπου παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την εταιρεία, το περιβάλλον που επιχειρεί στη περιοχή όσο και γενικά για την Ελλάδα, σημειώνει η εταιρεία.
Για τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα εκείνες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύναψη νέων συνεργασιών, η εξέλιξη των οποίων θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων και από τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στις περιοχές αυτές.
Η παραμονή των κεφαλαιακών ελέγχων επιζητά συνέχιση των προσπαθειών για την αύξηση των εξαγωγών της εταιρείας, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η ύφεση που έχει ήδη πλήξει την εγχώρια αγορά, τονίζει η εταιρεία στη λογιστική της κατάσταση.
Σημειώνεται ότι, τυχόν διατήρηση των υψηλών τιμών χαλκού στα χρηματιστήρια μετάλλων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει αυξήσει τη ζήτηση καλωδίων αλουμινίου.
Παρά το ανωτέρω δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας η εταιρεία έχει εξασφαλίσει για το τρέχον έτος σημαντικά συμβόλαια τόσο στο εσωτερικό με Δημόσιους Οργανισμούς όσο και με πελάτες του εξωτερικού, αναμένεται επίσης να συνεχίσει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς Δημοσίων Οργανισμών για το έτος 2017.
Το πλήρως εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, οι άρτια οργανωμένες Εμπορικές, Οικονομικές και Τεχνικές υπηρεσίες της και η συνεχής ανανέωση του έμψυχου στελεχιακού δυναμικού της Nexans Ελλάς, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για τη εταιρεία στην επίτευξη των ανωτέρω, τονίζεται χαρακτηριστικά.
 Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα εξαμήνου, αυτά ήταν εξαιρετικά αδύναμα αφού οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, αλλά όλες σχεδόν οι γραμμές ήταν ζημιογόνες (ζημιές μετά φόρων 896 χιλ. ευρώ από κέρδη 846 χιλ. ευρώ).
Παράλληλα αρνητικές κατά 6,5 εκατ. ευρώ ήταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από 10 εκατ. ευρώ σε 2,8 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης