Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Το δημόσιο χρέος της Κίνας θα αυξηθεί κατά 77% έως το 2021

Standard & Poor's: Το δημόσιο χρέος της Κίνας θα αυξηθεί κατά 77% έως το 2021
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει σε επίπεδα που θα αυξήσουν σταδιακά τους οικονομικούς κινδύνους
Την εκτίμησής της ότι το συνολικό δημόσιο χρέςο της Κίνας θα αυξηθεί κατά 77% έως το 2021, στα 46 τρισ. δολ. εξέφρασε σήμερα (29/9) ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, τονίζοντας ότι η προσπάθεια της χώρας να χαλιναγωγήσει τον βαρύ εταιρικό δανεισμό είχε μέχρι στιγμής «προσωρινά αποτελέσματα».
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανέφερε στη νέα του έκθεση ότι ενώ ο ρυθμός διεύρυνσης του χρέους επιβραδύνεται, εξακολουθεί να υπερβαίνει την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι υψηλοί πιστωτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν «να αυξηθούν σταδιακά».
«Η πρόσφατη εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εταιρικής μόχλευσης θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τάση των χρηματοοικοομικών κινδύνων τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Christopher Lee, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «εξακολουθούμε να προβλέπουμε ότι η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει σε επίπεδα που θα αυξήσουν σταδιακά τους οικονομικούς κινδύνους.
Παράλληλα, η Standard & Poor’s τονίζει ότι η προσπάθεια της Κίνας να χαλιναγωγήσει τον δανεισμό των εταιρειών πιθανότατα δεν έχει προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα, επειδή η χώρα δε διαθέτει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τις περικοπές.
«Το εταιρεικό χρέος, συμπαριλαμβανομένου και του τομέα χρηματοδότησης τοπικής αυτοδιοίκησης αυξήθηκε κατά +5% το προηγούμενο έτος, στα 14,5 τρισ. δολ. και είναι το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, στο 134% του ΑΕΠ», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.
Οι κρατικές επιχειρήσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειολήπτες, σύμφωνα με την S&P, η οποία προσθέτει ότι η επικέντρωση στη διατήρηση της σταθερότητας συμβάλλει στην επιφυλακτική χάραξη πολιτικής και στη «μεροληψία για ένα status quo που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη».
«Χωρίς τολμηρές ενέργειες, οι εταιρικοί στόχοι της Κίνας δε θα επιτευχθούν κατά τα επόμενα δύο χρόνια», σχολιάζει ο Lee, προσθέτονας ότι η χώρα «επιτρέπει στους ηθικούς κινδύνους να παραμένουν παρέχοντας έμμεση ή άμεση στήριξη σε υπερχρεωμένες κρατικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε «Α+» από «ΑΑ-», επικαλούμενη τους αυξημένους χρηματοοικονομικούς κινδυνους, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές επαναγιολόγησης (outlook) από αρνητικές σε σταθερές.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η παρατεταμένη περίοδο ισχυρής πιστωτικής επέκτασης αύξησε τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνου της Κίνας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της S&P, προσθέτοντας ότι «από το 2009, οι απαιτήσεις των καταθετικών οργανισμών για τον μη κυβερνητικό τομέα κατοικιών αυξήθηκαν με ταχύ ρυθμό, συχνά μεγαλύτερο από τον ρυθμό αύξησης του εισοδήματος».
Παράλληλα, η S&P τονίζει ότι «αν και αυτή η πιστωτική επέκταση συνέβαλε στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και στις υηψλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, πιστεύουμε ότι έχει επίσης μειώσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε κάποιο βαθμό».
«Η πρόσφατη ενταντικοποίηση των κυβερνητικών προσπαθειών για τον περιορισμό της εταιρικής μόχλευσης θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τάση του χρηματοπιστωτικού κινδύνου μεσοπρόθεσμα», τονίζει ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης, διευεκρινίζοντας ωστόσο ότι «προβλέουμε πως η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια σε επίπεδα που θα αυξήσουν βαθμιαία τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Σε ότι αφορά το σταθερό outlook, η S&P αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση της Κίνας θα παραμείνει ισχυρή για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, αναμένοντας το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ να παραμείνει πάνω από το 4%, ακόμα και αν η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων επιβραδυνθεί περαιτέρω.
«Ενδέχεται να βελτιώσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Κίνα εάν η πιστωτική ανάπτυξη επιβραδυνθεί σημαντικά και διατηρηθεί αρκετά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με την αύξηση του ΑΕΠ να παραμένει σε υγιή επίπεδα», υπογραμμίζει η Standard & Poor’s, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «σε αυτή την περίπτωση, οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για υποχωρήσουν, αυξάνοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατικών ομολόγων».
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκύψει μία ενδεχόμενη υποβάθμιση εάν διαπιστωθεί ότι η Κίνα χαλαρώσει τις προσπάθειές της να εξαλείψει τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους και να επιτρέψει την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης