Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Οι 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι κακώς η Fed αύξησε τα επιτόκια

tags :
Bridgewater: Οι 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι κακώς η Fed αύξησε τα επιτόκια
Δύσκολα η Fed θα μπορέσει να εκτελέσει το σχέδιο της χωρίς να προκαλέσει προβλήματα, αναφέρεται σε σημείωμα της Bridgewater Associates προς τους πελάτες της
Λάθος χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο, την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια της.
«Η Fed βασίζει τις αποφάσεις της σε κλασικούς κυκλικούς δείκτες και στην επιθυμία της να ''ομαλοποιήσει'' το ισολογισμό της» αναφέρεται σε σημείωμα της Bridgewater Associates προς τους πελάτες της, όπως αναφέρει το Business Insider.
«Βάσει των υπολογισμών που κάνουμε, αμφιβάλλουμε ότι η Fed θα μπορέσει να εκτελέσει το σχέδιο της χωρίς να προκαλέσει προβλήματα» αναφέρεται επίσης.
Επισημαίνεται ότι η Fed έχει αυξήσει, φέτος, δύο φορές τα επιτόκια και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα κάνει το ίδιο και τρίτη φορά στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας.
Οι πέντε λόγοι που, σύμφωνα με τη Bridgewater, η Fed κακώς αύξησε τα επιτόκια της είναι εξής:
1. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πληθωρισμός και κίνδυνος υπερθέρμανσης για να προκληθούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την υπερθέρμανση, ύψιστης σημασίας.
2. Οι κίνδυνοι είναι ασύμμετροι στην πτωτική αντίδραση των αγορών (δηλ. είναι πιο δύσκολο να αντιστραφεί μια πτώση της οικονομίας και της αγοράς με χαλάρωση παρά να αντιστρέψεις την επιτάχυνση της οικονομίας ή της αγοράς με σύσφιξη λόγω της εγγύτητας των επιτοκίων στο 0% και επειδή η χαλάρωση με το QE είναι πλέον λιγότερο αποτελεσματική).
3. Η σύσφιξη στα επιτόκια που είναι πιο γρήγορη σε σχέση με αυτή που έχει ενσωματωθεί στην καμπύλη αποδόσεων είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στον πλούτο διότι οι πραγματικές διάρκειες των περιουσιακών στοιχείων είναι πλέον πολύ μεγάλες.
4. Η ευαισθησία της οικονομίας στις μεταβολές των επιτοκίων είναι μεγαλύτερη από την κανονική, διότι το επίπεδο των παγκόσμιων υποχρεώσεων σε χρεωστικούς και μη χρεωστικούς τίτλους (ιδίως συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη) σε δολάρια και σε άλλα νομίσματα είναι υψηλό.
5. Η κάμψη της οικονομίας θα ήταν απαράδεκτη για όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και πλούτο και θα προκαλούσε επικίνδυνες τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης