Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Μέγιστη και επείγουσα προτεραιότητα η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

tags :
Praet (ΕΚΤ): Μέγιστη και επείγουσα προτεραιότητα η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη
«Αξιέπαινο το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει τις εκθέσεις τους στο δημόσιο χρέος των αντίστοιχων χωρών τους», σημειώνει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό είναι το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τονίζει ο Peter Praet μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».  Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει ως επείγουσα προτεραιότητα την τραπεζική ένωση.
Αν και χαρακτηρίζει ως ελκυστική την πρόταση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη σε οικονομικό επίπεδο ειδικά για κράτη – μέλη που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, εκτιμά πως θα προκαλέσει πολιτικά προβλήματα, καθώς φορολογούμενοι άλλων χωρών δεν θα συμφωνούν με τη μεταφορά κονδυλίων για τους πλέον αδύναμους.
Πάντως σημειώνει ότι, ένας κοινός προϋπολογισμός μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση δημόσιων αγαθών, όπως η ασφάλεια και η άμυνα.
Στην Ευρωζώνη, σημειώνει ο Praet,  ένα από τα επείγοντα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η ανεπαρκής πραγματική σύγκλιση των οικονομιών.
«Μια αγορά εργασίας που είναι υπερβολικά άκαμπτη σε ορισμένες χώρες μπορεί, για παράδειγμα, να εμποδίσει την καλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης.
Μολονότι είναι ευθύνη των μεμονωμένων χωρών να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι μηχανισμοί παροχής κινήτρων σε επίπεδο ζώνης του ευρώ απαιτούν προσεκτική εξέταση λόγω αυτών των εξωτερικών επιπτώσεων», αναφέρει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πριν από την κρίση παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο κόστος των μισθών και στην ανταγωνιστικότητα, ιδίως στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Praet και προσθέτει:
Αυτές οι επίμονες διαφορές έχουν δημιουργήσει σοβαρές εντάσεις εντός της Ευρωζώνης.
«Οι προσαρμογές των μακροοικονομικών ανισορροπιών δεν πραγματοποιούνται μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας στη νομισματική ένωση.
Γι 'αυτό είναι σημαντικό να λειτουργήσουν σωστά η αγορά εργασίας και οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέγιστη προτεραιότητα η τραπεζική ένωση

Για την τραπεζική ένωση κάνει λόγο για μέγιστη προτεραιότητα ενώ χαρακτηρίζει «αξιέπαινο το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει τις εκθέσεις τους στο δημόσιο χρέος των αντίστοιχων χωρών τους από την κρίση».
Πάντως δηλώνει πως οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες στις εγχώριες οικονομίες τους.
«Η τραπεζική ένωση εξακολουθεί να είναι ακόμη μια συλλογή εθνικών τραπεζικών συστημάτων.
Η Ευρωζώνη έχει θεσπίσει έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας για τον τραπεζικό τομέα και τη βάση για έναν μηχανισμό ενιαίας επίλυσης για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Όμως, στην περίπτωση της δημόσιας παρέμβασης, η υπερβολική ευθύνη εξακολουθεί να παραμένει σε εθνικό επίπεδο.
Πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς καθυστέρηση ένα πραγματικό Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», υποστηρίζει ο Praet.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης (QE) επισημαίνει πως η ΕΚΤ δεν συζητά για έξοδο αλλά για επαναπροσδιορισμό των μέτρων που έχει λάβει.
Η σχετική συζήτηση, συνέχισε, θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης