Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα δεν θα λάβει τα επόμενα χρόνια θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το χρέος

Η Ελλάδα δεν θα λάβει τα επόμενα χρόνια θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το χρέος
Επίσης με βάση πολύ έγκυρη πηγή τον Αύγουστο του 2018 θα υπογραφεί η ECCL πιστωτική γραμμή με τον ESM χωρίς λύση στο χρέος, μόνο αποπληρωμή ΔΝΤ.
Η Ελλάδα δεν θα λάβει θετική DSA δηλαδή θετική έκθεση βιωσιμότητας ούτε το 2018 ούτε τα επόμενα χρόνια για το χρέος.
Μάλιστα φαίνεται ότι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία μετατοπίζεται από το σενάριο της διευθέτησης του χρέους στις μεταρρυθμίσεις και σταθερή αύξηση του ΑΕΠ αντί της λύσης για το χρέος
Επίσης με βάση πολύ έγκυρη πηγή τον Αύγουστο του 2018 θα υπογραφεί η ECCL πιστωτική γραμμή με τον ESM χωρίς λύση στο χρέος, μόνο αποπληρωμή ΔΝΤ.
Ενώ καλλιεργείται το επιχείρημα ότι εάν η Ελλάδα καταφέρει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα 10-12 δισεκ. θα μπορεί να βγει από το τρίτο μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί πιστωτική γραμμή.
Αυτό είναι λάθος καθώς η Γερμανία θέλει υπάρχει ένας μηχανισμός στήριξης τύπου ECCL που θα εγκριθεί από τον ESM χωρίς να χρειάζεται έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.
Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει πιστωτική γραμμή ECCL για 1,5 χρόνο, δηλαδή έως το τέλος του 2019.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ναυαγεί η λύση για το χρέος καθώς ούτε το 2018 θα εξεταστεί κάποια φόρμουλα διευθέτησης.
Μόνο αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ESM θα περιλαμβάνει το σχέδιο διευθέτησης του χρέους και ερωτηματικό εάν θα δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA περίπου 6,7 δισεκ. των κεντρικών τραπεζών τμηματικά ή εφάπαξ.
Το 2018 δεν θα υπάρξει καμία προσαρμογή επιμήκυνσης ή παράτασης του χρόνου αποπληρωμής ή καμία προσαρμογή στα επιτόκια ειδικά των δανείων του EFSF.

ECCL και λόγω τραπεζών

 Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών του 2018 ή 2019 δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς νέα πιστωτική γραμμή ECCL.
ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζίτες και Βρυξέλλες συγκλίνουν στην άποψη ότι εάν και εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests του Μαΐου 2018 και με δεδομένο ότι το τρίτο πρόγραμμα λήγει Αύγουστο 2018 θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί ότι ο νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι επιτυχής.
Εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία που να θεωρείται επενδυτική βαθμίδα – η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα δηλαδή από ΒΒΒ- και υψηλότερα σε 3-4 χρόνια – και ταυτόχρονα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης… η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αποσύρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα.
Η επαναφορά του waiver κατέστησε επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και ταυτόχρονα αύξησε τα collaterals δηλαδή τις εγγυήσεις.
Η ΕΚΤ αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης του ELA και πλέον τίθενται χρονικά πλαίσια 6 μηνών και θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης άλλων 6 μηνών αλλά εφόσον ενεργοποιηθεί η παράταση η μηνιαία μείωση πρέπει να είναι ραγδαία.
Χωρίς πρόγραμμα η άντληση ρευστότητας από το ELA θα είναι ανέφικτη.
Η πορεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs βρίσκονται ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ και του SSM.
Είναι προφανές ότι η ΕΕ, η ΕΚΤ και ο SSM θα ζητήσουν ακόμη μεγαλύτερα κεφαλαιακά buffer – αποθέματα – ως δικλείδες ασφαλείας για τα προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης