Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία θα είναι χειρότερη από το Brexit

ING: Η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία θα είναι χειρότερη από το Brexit
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Καταλονία, εάν ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία, θα είναι δραματικές 
Εάν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία, θα βυθιστεί σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να καταλήξει σε αρνητικές επιπτώσεις που αναλογικά θα ξεπεράσουν αυτές του Brexit, σύμφωνα με ανάλυση της ING.
«Όπως με το Brexit, πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε Catalexit θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα» επισημαίνει ο οικονομολόγος της ING, Geoffrey Minne.
Η απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία είναι κυρίως πολιτική, με τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος να επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία της θα συμβάλλει στην ευημερία της περιφέρειας αλλά και στη διατήρηση των παραδόσεων της.
Ωστόσο, πρέπει να εξεταστούν και τα οικονομικά του «Catalexit», υποστηρίζει η ING.
Η μείωση της κατανάλωσης μεταξύ των καταλανικών νοικοκυριών είναι η πιο προφανής και άμεση πιθανή επίδραση της κατάρρευσης της Καταλονίας, λέει η ING.
«Το σημείο εκκίνησης όταν αναλύεται η επίδραση του Catalexit στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι η αβεβαιότητα που παράγει.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Metroscopia έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων στην Καταλονία δήλωσαν ότι ''ανησυχούν'' για το μέλλον της περιοχής τους, σε σύγκριση με το 31% των ερωτηθέντων στην Καταλονία, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν ''ενθουσιασμένοι''», αναφέρεται στην ανάλυση.
«Υπάρχει μόνο ένα βήμα ανάμεσα στις ανησυχίες και την προληπτική αποταμίευση και αν περίπου τα δύο τρίτα όλων των καταναλωτών αποφασίσουν να μετριάσουν την κατανάλωση, τότε αυτό θα έθιγε την ιδιωτική ζήτηση.
Εάν οι ανησυχίες μετατραπούν σε πανικό τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν και εκροές καταθέσεων αλλά και capital controls».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα των καταναλωτών θα ακολουθήσει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή.
«Για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, η αβεβαιότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι για τους καταναλωτές, καθώς κάθε αντίληψη της πολιτικής αστάθειας μπορεί να επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις πολύ περισσότερο από τις τοπικές επενδύσεις».
Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία σημαίνει αυτόματα ότι η Καταλονία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε ζητήματα γύρω από την ένταξή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
«Οι περισσότερες ξένες εταιρείες, καθώς και οι καταλανικές εταιρείες, φοβούνται ότι θα αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση και τονίζεται «μια συνέπεια θα μπορούσε να είναι ότι οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν ή θα ανακατευθυνθούν εκτός της περιοχής».

Screen Shot 2017 09 01 at 16.26.12

Στο πλαίσιο αυτό, ο οικονομολόγος της ING επισημαίνεται ότι «το οικονομικό κόστος για την Καταλονία θα μπορούσε να ξεπεράσει αναλογικά εκείνο του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης