Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Η καταστροφική πτώση της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη

New York Times: Η καταστροφική πτώση της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη
Με αφορμή το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η New York Times σχολιάζουν την πτώση της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη
Μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχητικών αποτελεσμάτων από τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές ήταν η περαιτέρω κατάρρευση του κόμματος της κεντροδεξιάς, του SPD, που έκανε την χειρότερη εμφάνιση του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την ίδια στιγμή, όμως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της New York Times, σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα σοσιαλδημοκρατικά και κεντροδεξιά κόμματα είναι σε πτώση.
Στις εκλογές φέτος στη Γαλλία και στην Ολλανδία, τα σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα, είχαν τόσο άσχημες επιδόσεις που πολλοί αμφισβήτησαν τη μελλοντική τους ύπαρξη.
Ακόμα κι αν δεν υποστηρίζεις τη δεξιά, το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία.
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ήταν κρίσιμα για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη μετά το 1945.
Κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καπιταλισμού.
Σε αντίθεση με τους κομμουνιστές, τα κεντροαριστερά κόμματα αναγνώρισαν ότι οι αγορές ήταν η πιο αποτελεσματική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία.
Αλλά σε αντίθεση με τους κλασσικούς φιλελεύθερους και πολλούς συντηρητικούς, οι σοσιαλδημοκράτες δεν ενστερνίστηκαν ολόψυχα τις αγορές.
Αντ' αυτού, η κεντροαριστερά επέμεινε ότι ήταν δυνατόν για τις κυβερνήσεις να μετριάσουν τα πιο αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα των αγορών.
Ο καπιταλισμός θα παραμείνει υποταγμένος στους στόχους της κοινωνικής σταθερότητας και αλληλεγγύης, και όχι με τον άλλο τρόπο.
Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, αυτό το ξεχωριστό μήνυμα είχε απορριφθεί ως επί το πλείστον.
Αντ' αυτού, η αριστερά κυριαρχήθηκε από δύο μέτωπα.
Το πρώτο οπτικοποιήθηκε από τον Tony Blair της Βρετανίας και τον Gerhard Schröder της Γερμανίας.
Αυτοί οι νέοι κεντροαριστεροί πολιτικοί γιόρταζαν για τα πλεονεκτήματα της αγοράς, αλλά αγνοούσαν τα μειονεκτήματά της.
Διακρίνονταν από τους κλασσικούς φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς υποστηρίζοντας ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης για την αποθάρρυνση των χειρότερων επιπτώσεων των αγορών, αλλά δεν προσέφεραν μια θεμελιώδη κριτική του καπιταλισμού ή την αίσθηση ότι οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει να αναπροσανατολιστούν για να προστατεύσουν τις κοινωνικές ανάγκες.
Όταν η χρηματοπιστωτική κρίση ξέσπασε το 2008, η στάση αυτή απώθησε όσους θεωρούσαν την παγκοσμιοποίηση ως την αιτία του πόνου τους και θέλησαν όχι μόνο να ανανεώσουν την ανάπτυξη, αλλά και να μειώσουν την ανισότητα και την αστάθεια.
Το δεύτερο μέτωπο εκείνο της ακροαριστεράς που είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και αντιπροσωπεύθηκε από το κίνημα Occupy και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Αυτό το στρατόπεδο έλαβε σοβαρά υπόψη τα μειονεκτήματα της αγοράς, αλλά έβλεπε λίγα πράγματα.
Χωρίς την πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός μπορεί και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, τα κόμματα αυτά προσφέρουν γενικά μια μη πρακτική μάστιγα επιθέσεων εναντίον του πλούτου, του προστατευτισμού, των αυξημένων κοινωνικών δαπανών και των υψηλών φόρων.
Αυτές οι πολιτικές μπορεί να προσελκύσουν τους θυμωμένους και απογοητευμένους, αλλά απενεργοποιούν τους ψηφοφόρους που αναζητούν βιώσιμη πολιτική και μια προοδευτική και όχι ουτοπική άποψη για το μέλλον.
Κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες, η σοσιαλδημοκρατία προωθούσε την αλληλεγγύη και την αίσθηση του κοινού εθνικού σκοπού, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που υπονόμευσαν την ευρωπαϊκή δημοκρατία κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Σε αντίθεση με τους κομμουνιστές, οι οποίοι επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην ταξική σύγκρουση, η κεντροαριστερά είναι γέφυρα μεταξύ των εργαζόμενων κι άλλων.
Και σε αντίθεση με τον ατομικισμό των κλασσικών φιλελευθέρων και πολλών συντηρητικών, η κεντροαριστερή επικεντρώθηκε στις υποχρεώσεις των πολιτών μεταξύ τους και στο καθήκον της κυβέρνησης να προωθήσει το καλό της κοινωνίας.
Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, ωστόσο, αυτή η κατανόηση των στόχων της σοσιαλδημοκρατίας είχε εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ορισμένοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που προκαλούνται από την κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή, είτε από έλλειψη κατανόησης είτε από την ελπίδα ότι η επίλυση οικονομικών προβλημάτων θα τις έκανε να εξαφανιστούν.
Άλλοι απροσδόκητα αγκάλιασαν αυτές τις αλλαγές, προωθώντας τόσο τον κοσμοπολιτισμό όσο και τα συμφέροντα και τον πολιτιστικό διακριτικό χαρακτήρα των μειονοτικών ομάδων.
Αυτό το μέτωπο συσχετίστηκε με την πολιτική θανάσιμη ιδέα ότι οι ισχυρές εθνικές ταυτότητες ήταν αναχρονιστικές, ακόμη και επικίνδυνες.
Οι συμπεριφορές αυτές κατέστρεψαν την εκλογική περιφέρεια του αριστερού και κατέστησαν αδύνατη την ανοικοδόμηση της κοινωνικής αλληλεγγύης ή της αίσθησης κοινού εθνικού σκοπού που απαιτείται για τη στήριξη υψηλών φόρων, ισχυρών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και κυβερνήσεων ακτιβιστών.

Οι συνέπειες από την πτώση της κεντροαριστεράς

Σύμφωνα με τους New York Times, όμως, η πτώση της κεντροαριστεράς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Προφανώς, έχει δημιουργήσει ένα χώρο για ένα λαϊκιστικό δικαίωμα, του οποίου η δέσμευση για φιλελευθερισμό, ακόμη και δημοκρατία, είναι αμφισβητήσιμη.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κόμματα αυτά κατάφεραν εν μέρει να προσελκύσουν ομάδες που έχουν υποστηρίξει ιστορικά την κεντροαριστερά, όπως οι εργαζόμενοι και οι αμόρφωτοι, αντιμετωπίζοντας άμεσα τους οικονομικούς φόβους που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση.
Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, στην ευρωπαϊκή πολιτική κυριαρχούσε ο ανταγωνισμός μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς που προσέφεραν πραγματικές πολιτικές διαφορές, αλλά συμφώνησαν στο βασικό πλαίσιο του φιλελευθερισμού: καπιταλιστική δημοκρατία.
Αυτά τα κόμματα ήταν αρκετά μεγάλα για να σχηματίσουν κυβερνήσεις, να ορίσουν ατζέντες και να προωθήσουν πολιτικές.
Ωστόσο, όπως καταδεικνύει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη Γερμανία, η εκλογική κρίση της κεντροαριστεράς έχει καταστήσει αδύνατη τη δημιουργία σταθερών και συνεκτικών κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση προβλημάτων και αφήνει τους ψηφοφόρους πιο απογοητευμένους από τα παραδοσιακά κόμματα και θεσμούς.
Αυτό είναι ένα μέρος των όσων επέτρεψαν στους λαϊκιστές να ανέβουν, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκλογών, όπου το ακροδεξιό AfD.
Ακόμη και πολλοί από τους Σοσιαλδημοκράτες αναγνώρισαν ότι το κόμμα τους δεν είχε το όραμα για το πού ήθελε να πάει η Γερμανία.
«Αν οι Σοσιαλδημοκράτες και τα άλλα κεντροαριστερά κόμματα δεν μπορέσουν για άλλη μια φορά να προσφέρουν στους ψηφοφόρους λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, η παρακμή τους θα συνεχιστεί, ο λαϊκισμός θα ανθίσει και η δημοκρατία θα εξασθενίσει» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης