Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Apple σε διαμάχη με Qualcomm και Ericsson, με φόντο τα τέλη ευρεσιτεχνίας της ΕΕ

Η Apple σε διαμάχη με Qualcomm και Ericsson, με φόντο τα τέλη ευρεσιτεχνίας της ΕΕ
Η ΕΕ επιδιώκει να ορίσει μια ενιαία πολιτική για την Ευρώπη, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο, σε μία διαμάχη που έχει ήδη πολλαπλές αγωγές μεταξύ της Apple και της Qualcomm
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ποσοστό που θα χρεώνουν οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τις τεχνολογίες τους, ένα ακανθώδες ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται η Apple και άλλες εταιρείες, εναντίον της Qualcomm και της Ericsson.
Τρισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις διακυβεύονται, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εάν ένας κατασκευαστής ψυγείων θα πρέπει να πληρώσει ένα διαφορετικό ποσοστό για τα ζωτικής σημασίας τέλη ευρεσιτεχνίας από ό, τι μία αυτοκινητοβιομηχανία, ή αν ένα προκαθορισμένο ποσοστό θα ήταν δικαιότερο.
Το μοντέλο αμοιβών ευρεσιτεχνίας που χρησιμοποιείται από τον νόυμερο 1 σχεδιαστή τσιπ smartphone, Qualcomm, κυριαρχεί στη βιομηχανία τεχνολογίας και βασίζεται στο πόση αξία μία τεχνολογία προσθέτει σε ένα προϊόν, αλλά αντιτίθεται από την Apple και άλλους στο Silicon Valley.
Η ΕΕ επιδιώκει να ορίσει μια ενιαία πολιτική για την Ευρώπη, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο, σε μία διαμάχη που έχει ήδη πολλαπλές αγωγές μεταξύ της Apple και της Qualcomm.
Ο Άντη Πελτομάκη, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε μια διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα, ότι η ΕΕ ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της μέχρι το τέλος του 2017.
Δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, να θεσπίσει κανόνες στο μέλλον.
Η κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πίεσης του μπλοκ, να θέσει νέους κανόνες για τις συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο, πέραν των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των smartphones, για να καλύψουν τα αυτοκίνητα, τον οικιακό αυτοματισμό και τις ενεργειακές συσκευές, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και άλλα οικονομικά οφέλη στη λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).
Το μοντέλο αμοιβών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Qualcomm βασίζεται στο ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο "δίκαιης, εύλογης και άνευ διακρίσεων" αδειοδότησης.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει τελική απόφαση σχετικά με το τέλος ευρεσιτεχνίας τηςω τεχνολογίας.
Ο κολοσσός της τεχνολογίας της Silicon Valley έρχονται αντιμέτωποι με την Apple, όπως και οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών της Ασίας που εργάζονται για την Apple, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn.
Η Qualcomm, η οποία κατέχει το πιο προσοδοφόρο χαρτοφυλάκιο ευρεσιτεχνιών smartphone στον κόσμο, υποστηρίζεται από τους κύριους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κινητών τηλεφώνων και δικτύων Ericsson και Nokia.
Η Apple, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι κατασκευαστές προϊόντων λένε ότι μία πιο δίκαιη προσέγγιση, είναι η σύνδεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης με το κόστος της μικρότερης μονάδας.
"Δεν είναι λογικό να χρεώνουμε περισσότερα για τη χρήση του ίδιου κατασκευαστικού στοιχείου σε μία Mercedes έναντι ενός Hyundai ή ενός αυτοκινήτου έναντι ενός ποδηλάτου.
Αυτό δημιουργεί διακρίσεις με βάση την τιμή του τελικού προϊόντος, τόσο εντός όσο και εκτός μιας συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων ", δήλωσε η Apple για το μοντέλο της Qualcomm σε μια υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας δείχνουν ότι τα συστήματα IoT θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια αγορά άνω των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης