Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τώρα, ο Putin είναι το… αφεντικό της Μέσης Ανατολής

Bloomberg: Τώρα, ο Putin είναι το… αφεντικό της Μέσης Ανατολής
Αυτή την εβδομάδα, ο Σαουδάραβας βασιλιάς θα επισκεφτεί το Κρεμλίνο
Ως το νέο αφεντικό της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζει τον Vladimir Putin, το Bloomberg, με αφορμή το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι, οι Αιγύπτιοι και οι Ιορδανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Κρεμλίνο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα τους και να διορθώσει τα προβλήματα τους.
Ο τελευταίος στη σειρά είναι ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι ο πρώτος μονάρχης του βασιλείου που θα επισκεφθεί τη Μόσχα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το Ιράν, ένας στενός σύμμαχος της Ρωσίας που θεωρείται θανάσιμος εχθρός για τα περισσότερα Αραβικά κράτη του Κόλπου.
Μέχρι πρότινος, η Ουάσιγκτον ήταν ο μόνος προορισμός για αυτούς τους ηγέτες.
Αυτή τη στιγμή, όμως, η αμερικανική εξουσία στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά.
«Ο Putin έχει καταφέρει να κάνει τη Ρωσία έναν παράγοντα στη Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό και βλέπετε ηγέτες της Μέσης Ανατολής να μεταβαίνουν στη Μόσχα» επισημαίνει στο Bloomberg, ο Dennis Ross, ο οποίος ήταν ο κύριος διαπραγματευτής της Αμερικής για τη Μέση Ανατολή και ενημέρωνε αρκετούς προέδρους από τον George H. W. Bush έως τον Barack Obama.
Ωστόσο, η επιτυχία φέρνει κι αυτή τα προβλήματα της,
Καθώς οι αντικρουόμενες απαιτήσεις συσσωρεύονται, δεν είναι εύκολο όλοι αυτοί οι επισκέπτες να παραμείνουν ικανοποιημένοι.
«Όσο πιο πολύ προσπαθείς να υιοθετήσεις μια στάση για να ικανοποιήσεις όλες τις πλευρές, τόσο περισσότερο διαπιστώνεις ότι είναι δύσκολο να παίξεις αυτό το παιχνίδι», είπε ο Ross.
Η Μόσχα ήταν μια μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οπλίζοντας αραβικά κράτη κατά του Ισραήλ.
Η επιρροή της κατέρρευσε μαζί με τον κομμουνισμό.
Όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ για να ανατρέψουν τον Saddam Hussein, η Ρωσία παρίστατο, ανίκανη να κάνει κάτι περισσότερο από μια διαμαρτυρία.
Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάξουν το 2013, όταν οι ΗΠΑ υπό τον Obama αποφάσισαν να μην επιτεθούν στον Assad.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Putin έστειλε στρατεύματα και αεροπλάνα για να τον υπερασπιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης