Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την Moda Bagno και για την Lakitiras προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η Eurobank για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

tags :
Μετά την Moda Bagno και για την Lakitiras προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η Eurobank για  Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια
Οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις που έχουν NPEs, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τις επιχειρήσεις
Το θέμα των NPEs (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια) που αγγίζουν τα 102,7 δισ. ευρώ, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες αλλα και για την οικονομία γενικότερα.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις που έχουν NPEs, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για τις επιχειρήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στις διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματίες για την λύση στο θέμα των NPEs είναι ότι αρκετοί δεν είναι συνεργάσιμοι, ενώ παράλληλα υπάρχει πληθώρα επιχειρηματίων οι οποίοι ενώ διαθέτουν προσωπική περιουσία, παρόλα αυτά δεν αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις εκμεταλλευόμενοι "παραθυράκια" του νόμου.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της επιχείρησης Lakitiras στην Κω, που έχει τα ξενοδοχεία Lakitiras Suites και Helona Resort.
Για τη συγκεριμένη περίπτωση η Eurobank προσέφυγε στη δικαισοσύνη και διακαιόθηκε.
Αναλυτικότερα η δικαστική απόφαση ήρθε να αλλάξει το τοπίο, δικαιώνοντας τις Τράπεζες που είχαν προσφύγει.
Η εν λόγω απόφαση αναγνώρισε μεταξύ άλλων όχι μόνο την έλλειψη πραγματικής βούλησης των φορέων για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής, βιώσιμης και ισόρροπης λύσης αλλά και τα οφέλη της εκποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων της εν λειτουργία, που ως βασικό στόχο έχει την βελτιστοποίηση της αξίας των υπό εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, την ελαχιστοποίηση της ζημιάς για το σύνολο των πιστωτών της εν λόγω επιχείρησης, την διατήρηση των θέσεων εργασίας και εν τέλει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκποίησης «χωρίς να ανοίξει μύτη».
Στην τοπική αγορά έγινε γνωστό μάλιστα ότι λίγες ημέρες από την έκδοση της απόφασης, εγκαταστάθηκε ήδη εκκαθαριστής στην επιχείρηση, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας εν λειτουργία, μέσω ανοικτής και διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας που ο ίδιος ο εκκαθαριστής θα τελέσει πιθανώς στις αρχές του 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρία Lakitiras χρωστούσε περίπου 40 εκατ. ευρώ και ενώ είχε βρεθεί αγοραστής που προσέφερε 55 εκατ. ευρώ, ο ιδιοκτήτης της εςταιρίας δεν ήθελε να την πουλήσει, με αποτέλεσμα μετά τη διακστική απόφαση να τα χάσει όλα αφού μπήκε εκκαθαριστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης