Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Στρατηγική συνεργασία με τη Banco Santander για το διεθνές εμπόριο - Επιβεβαίωση bankingnews

Eurobank: Στρατηγική συνεργασία με τη Banco Santander για το διεθνές εμπόριο - Επιβεβαίωση bankingnews
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος
Τη συνεργασία της με την ισπανική Banco Santander, προκειμένου να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διασύνδεσης Επιχειρήσεων «Trade Club Alliance» ανακοίνωσε η Eurobank σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (4 Οκτωβρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ψηφιακό δίκτυο υποστηρίζεται από επτά τραπεζικούς ομίλους σε 22 χώρες του κόσμου.
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αντιστοίχως τη Banco Santander εκπροσώπησαν υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου και συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Network Banking, κ. Fernando Lardies, ο επικεφαλής Product Μanagement and International Business της Santander UK, κ. John Carroll, και ο κ. Jon Barañano Gaviña, Global head of non-Financial Services, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη και Πρόεδρος του “Trade Club Alliance”.
Η ένταξη της Eurobank στο «Trade Club Alliance» ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων επαφών του Τομέα Global Transaction Banking της Eurobank με την Banco Santander.



Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurobank «για να ολοκληρωθεί και επισφραγισθεί  η στρατηγική συμφωνία, ο ισπανικός όμιλος επιβεβαίωσε την ικανότητα και καταλληλότητα της Eurobank να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις συμμετοχής της στο Club των ισχυρών τραπεζικών ομίλων του Δικτύου, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και της κρίσης στην Ελλάδα, καθώς και των πιθανών συναλλακτικών δυσχερειών υπό το καθεστώς των υφιστάμενων στη χώρα μας περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Κομβικό ρόλο, τόσο στην προσέγγιση όσο και στην επίτευξη της στρατηγικής συνεργασίας της Banco Santander με τη Eurobank, διαδραμάτισε το Εxportgate, η πύλη διεθνούς εμπορίου και επιχειρηματικής δικτύωσης που δημιούργησε η Eurobank και ανέπτυξε σε συνεργασία με τους τρεις κύριους εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδας (ΠΣΕ , ΣΕΒΕ, ΣΕΚ) και τον ΣΕΒ σύνδεσμός επιχειρήσεων και βιομηχανιών – στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του σημερινού προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, κ. Νικόλαου Καραμούζη, από το 2009 για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας – στην προσπάθεια αντιμετώπισης και εξόδου της χώρας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την οικονομική κρίση».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Tο Exportgate κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.
 Εντάσσεται και συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην “Trade Club Alliance”, το πρώτο παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο διασύνδεσης επιχειρήσεων, ένα δίκτυο που βρίσκεται σε φάση επέκτασης και αναμένεται να εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες μέσα στο 2017.
Για τη Eurobank έχει ιδιαίτερη σημασία να αποκτά διεθνώς καταξιωμένους εταίρους, όπως η Santander, αλλά και οι άλλες τράπεζες που συμμετέχουν, αναφέρω ενδεικτικά μόνον τη βελγική KBC, τη σκανδιναβική Nordea και πολλές ακόμη.
Tο γεγονός ότι τέτοιος αριθμός διεθνών εταίρων, τέτοιου κύρους και εμβέλειας, εμπιστεύονται και συνεργάζονται με μια ελληνική τράπεζα, τη Eurobank, σε ένα δίκτυο εμπορικών συναλλαγών, αποτελεί αφενός μέτρο αξιοπιστίας για την Τράπεζά μας, αλλά ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της οικονομίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε:
«Η οικονομία έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς.
Οι εισροές από τον τουρισμό, η ανοδική πορεία των εξαγωγών, αλλά και οι δείκτες για τις παραγγελίες σε ελληνικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση ανάπτυξης.
Ως Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε κάθε εξωστρεφή προσπάθεια, η οποία διευρύνει τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.
Έτσι, έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας και υποστηρίζουμε ενεργά, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το πρόγραμμα επιχειρηματικών αποστολών “Go International” της Eurobank μέσω και του δικτύου των Ελληνικών Πρεσβειών και Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Αρχών μας στο εξωτερικό».
Εκ μέρους του ομίλου Banco Santander ο κ. Fernando Lardies, Head of Network Banking της Banco Santander, δήλωσε ότι «είναι τιμή μας που έχουμε τη Eurobank στο Trade Alliance.
Η Eurobank έχει διακριθεί στις διεθνείς δραστηριότητες για πολλά χρόνια, όπως άλλωστε φαίνεται από την αναγνωρισιμότητα και το κύρος του Exportgate.
Είμαι βέβαιος ότι η Eurobank θα έχει πολύ θετική συνεισφορά στο Trade Club Alliance».
Στη σημασία της συμφωνίας για τους πελάτες της Eurobank αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, και σημείωσε:
«Κύριο μέλημά μας είναι να στηρίζουμε τους πελάτες μας και να δημιουργούμε ευκαιρίες ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις όχι μόνο του εγχώριου αλλά και του διεθνούς ανταγωνισμού.
Η σύμπραξή μας με την Banco Santander και άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες, αυτό το σκοπό υπηρετεί. Είμαστε Τράπεζα που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως, με συνεχόμενες πρωτοβουλίες, συνεργασίες, προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».
Οι προσκεκλημένοι, 400 και πλέον, πελάτες της Τράπεζας, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη μέλη του «Trade Club», είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας και τα οφέλη της συνεργασίας αυτής από τον εκπρόσωπο της Eurobank στο «Trade Club Alliance», κ. Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, βοηθό γενικό διευθυντή και επικεφαλής του Τομέα Global Transaction Banking και τον Πρόεδρο του “Trade Club Alliance”, κ. Jon Barañano Gaviña, Global Head of Non – Financial Services της Banco Santander.

Το Trade Club Alliance

Σημειώνεται ότι το «Trade Club Alliance» είναι το Πρώτο Παγκόσμιο Ψηφιακό Δίκτυο Διεθνούς Εμπορίου  Διασύνδεσης Επιχειρήσεων που υποστηρίζεται, στην παρούσα φάση, από 7 διεθνείς τραπεζικούς ομίλους σε 22 χώρες.
Ήδη στο δίκτυο συμμετέχουν οι Banco Santander, Eurobank, Nordea, Rabobank, Attijariwafa, KBC και Banco BPM ενώ, Credit Agricole, Industrial Bank of Korea (IBK) και SIAM ολοκληρώνουν τη διαδικασία ένταξής τους.
Εντός του 2017 αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων, όπως Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.

Το Eurobank Trade Club

Μέσω του  ελληνικού σκέλους Eurobank Trade Club, ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών, ενώ τα επόμενα 3 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 100.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών του κόσμου.
Επιπρόσθετα, τα μέλη που επιλέγονται για να συμμετέχουν στο “Τrade Club” θα μπορούν να λάβουν όριο μέχρι και 1.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσουν τις Συναλλαγές Διεθνούς Εμπορίου.
Το όριο θα αφορά τόσο την έκδοση Ενέγγυων Πιστώσεων, Εγγυητικών Επιστολών, αλλά και τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, όπως π.χ. πληρωμές τιμολογίων εισαγωγών, ενώ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης παραγγελίας ή ενέγγυας πίστωσης πριν την φόρτωση και μέχρι την τελική εξόφληση.

Το Exportgate

Καθοριστικής σημασίας για τη συμμετοχή της Eurobank στο “Trade Club Alliance” είναι η λειτουργία από το 2013 του Exportgate, της πιο ολοκληρωμένης ελληνικής ηλεκτρονικής πύλης, που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με τους κύριους επιχειρηματικούς και εξαγωγικούς φορείς της χώρας.
Μέσα σε μόλις 4 χρόνια λειτουργίας αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς αντίστοιχα export portals, με πάνω από 1.2 εκατομμύρια επισκέπτες από 110 χώρες.
Από τον Ιανουάριο 2016 τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για 200.000 εισαγωγείς από 32 χώρες.
Η πλατφόρμα του Exportgate αναβαθμίσθηκε τεχνολογικά και ανανεώθηκε πλήρως το 1ο  τρίμηνο του 2017, έτος κατά το οποίο προστέθηκαν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις χρήστες - μέλη της πλατφόρμας, ενώ ήδη περισσότερες από 180 επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο “ Trade Club”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης