Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πίεση στις ελληνικές τράπεζες κλιμακώνεται - Ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία των 4 τραπεζών που γνωρίζει η ΕΚΤ

Η πίεση στις ελληνικές τράπεζες κλιμακώνεται - Ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία των 4 τραπεζών που γνωρίζει η ΕΚΤ
Περιμένουμε με 100 δισεκ. υγιών σταθμισμένων assets να σώσουμε την παρτίδα.
Εάν παρατηρήσει κανείς το τελευταίο διάστημα ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες θα συμφωνήσει ότι δέχονται ασφυκτικό pressing.
Πίεση από τους ελέγχους IFRs 9 το διεθνές λογιστικό πρότυπο που αποτιμά με διαφορετικό τρόπο τον πιστωτικό κίνδυνο, από τις ανασκοπήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων TAR.
Πίεση από τα επερχόμενα stress tests που θα ανακοινωθούν Μάιο 2018.
Πίεση από τις νέες ντιρεκτίβες για τα NPLs όπου από το 2018 και μετά τα νέα προβληματικά δάνεια θα φέρουν πρόβλεψη 100%.
Για τα παλαιά θα υπάρξει διαβούλευση το α΄ τρίμηνο του 2018.
Ωστόσο πολλοί θα υποθέσουν ότι θα έχουμε δύο ταχύτητες στα NPLs παλαιά προβληματικά με 60% ή 50% πρόβλεψη στα NPEs και 100% πρόβλεψη στα νέα προβληματικά δάνεια.
Επίσης πολλοί θα θεωρήσουν ότι αυτό το χάσμα μεταξύ παλαιών και νέων θα πρέπει να μειωθεί.
Ο στόχος είναι τα 1 με 1,1 τρισεκ. προβληματικά δάνεια της Ευρώπης τα102 δισεκ. στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με θεραπεία σοκ.  
Είναι προφανές ότι υπάρχει πίεση, πίεση, πίεση, πίεση αυτό είναι το νέο σκηνικό στις τράπεζες, στα διοικητικά συμβούλια όπου υπάρχουν σοβαρά θέματα.
Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που κάνουν τον βίο αβίωτο σε ορισμένες διοικήσεις.
Η πίεση είναι εμφανής, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πίεση και οι μεν τραπεζίτες ποντάρουν σε μια ελαστική ερμηνεία των stress tests ώστε να μην ανακεφαλαιοποιηθούν, οι βασικοί μέτοχοι ποντάρουν στο λόμπι που έχουν ξεκινήσει επίσης για να αποφύγουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και οι μέτοχοι που παρατηρούν ότι χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να ανακάμψει.

Ποια είναι όμως τα δυνατά και αδύνατα σημεία των τραπεζών;

Εθνική τράπεζα: Διοίκηση και coverage ratio και ρευστότητα

Ο SSM έχει θετική γνώμη για τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον CEO της Εθνικής γιατί υλοποίησε με συνοπτικές διαδικασίες το restructuring plan ειδικά με Finansbank και Βαλκάνια.
Η Εθνική δεν ήθελε να αποπληρώσει τα cocos τα 2 δισεκ. και επίσης δεν ήθελε να πουλήσει την Ασφαλιστική αλλά ο SSM και η DGCom ειδικά ήταν αμετάκλητοι.
Ειδικά τα Cocos θα λειτουργούσαν ως δικλείδα ασφαλείας για μηχανισμό LME.
Η Εθνική εμφανίζεται ως η τράπεζα με τα λιγότερα προβλήματα έναντι ανταγωνισμού καθώς διαθέτει το ισχυρότερο coverage ratio με όρους NPLs και NPEs προβληματικά δάνεια και προβληματικά ανοίγματα.
Π.χ. το coverage ratio NPLs ο δείκτης κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις βρίσκεται στο 74% και στα NPEs στο 55%.
Είναι ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Στην δεύτερη θέση στο coverage ratio NPLs βρίσκεται η Alpha αλλά στο coverage ratio NPEs βρίσκεται η Eurobank.
Το capital buffer της Εθνικής είναι το λιγότερο ισχυρό μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών, το ισχυρότερο εμφανίζουν Alpha bank και Eurobank.
Στο σκέλος της ρευστότητας η Εθνική όντως είναι η πιο ισχυρή τράπεζα.

Alpha bank: Ισχυρό capital buffer αλλά αυξημένο ρίσκο στον ισολογισμό

Με 3 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και 9 δισεκ. κεφάλαια αλλά αυξημένο ρίσκο στον ισολογισμό η Alpha bank βρίσκεται υπό πίεση λόγω των επερχόμενων stress tests.
Διαθέτει το ισχυρότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των τραπεζών στην Ελλάδα.
Πρόσφατα τελείωσαν οι έλεγχοι TAR ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Σε γενικές γραμμές δεν προέκυψαν προβλήματα αν και υπάρχουν ζητήματα με παλαιά δάνεια ή NPEs.
Η Alpha bank προφανώς και χρειάζεται βελτίωση στο coverage ratio NPEs δηλαδή στον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις γιατί κινείται κάτω του μέσου όρου και η παράμετρος αυτή είναι σημαντική.
Το management εμπνέει αξιοπιστία αλλά σε μια τραπεζική κρίση θα μετρήσουν οι αριθμοί.

Eurobank: Κεφάλαια και δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Η Eurobank αποτελεί μια ειδική περίπτωση.
Σταθερό management με το δεύτερο ισχυρότερο capital buffer περίπου 2,5 δισεκ. και την δεύτερη καλύτερη επίδοση με όρους coverage ratio NPEs.
Ωστόσο με την κίνηση να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε ομολογιακό tier 2 αποδυνάμωσε την ποιότητα των κεφαλαίων και αυτή η παράμετρος προβλημάτισε την αγορά.
Με 5,77 δισεκ. tangible book κεφάλαια έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο έχοντας ξεφύγει από την ομάδα των αδύναμων κεφαλαιακά τραπεζών.
Όμως υπάρχουν δύο ζητήματα που με αφορμή την Eurobank αγγίζουν ευρύτερα τις τράπεζες – και ειδικά την Eurobank -.
Πως θα αποτιμηθούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια και ως θα αποτιμηθούν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Πειραιώς: Το capital buffer όσο τα μετατρέψιμα ομολογιακά cocos

 Η Πειραιώς έχει νέο management που θέλει να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και προέβη σε ένα ειδικό διαχωρισμό της καλής Πειραιώς και της κακής PLU Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει capital buffer όσο και τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos στα 2 δισεκ.
Τα cocos αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο LME σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο ενεργοποίησης liability management.
Η Πειραιώς έχει coverage ratio κάτω από τον μέσο όρο και προφανώς μαζί με την Alpha bank είναι οι δύο τράπεζες που πρέπει να βελτιωθούν.
Έχει το υψηλότερο DTA στα 5,32 δισεκ. στο σύστημα.
Είναι αληθές ότι το ζήτημα του πορίσματος – που δεν έχει προκαλέσει ζημία στην τράπεζα – έπληξε καίρια την μετοχή και δημιούργησε ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους αναίτια.
H Πειραιώς αποτελεί ένα ερωτηματικό για την αγορά για το κατά πόσο θα ξεπεράσει αλώβητη τα stress tests αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η εσωτερική ηρεμία και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με το παρελθόν.
Η Πειραιώς έχει καταγράψει χρηματιστηριακά τις μεγαλύτερες απώλειες το τελευταίο διάστημα απόρροια όλων αυτών των ανησυχιών και ειδικά για το πόρισμα και τα stress tests.

Υποσημείωση

Με διάθεση σχετικής ωραιοποίησης καταγράψαμε ορισμένα επίμαχα σημεία των τραπεζών.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα stress tests είναι το ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.
Το άλλο είναι ότι περιμένουμε από τράπεζες με 100 δισεκ. καθαρό – υγιές σταθμισμένο ενεργητικό να τραβήξουν ανοδικά την αγορά.
Σε σύνολο 269 δισεκ. ενεργητικού των τραπεζών – συνολικών assets – και μέσο σταθμισμένο ενεργητικό των 4 μεγάλων τραπεζών 180 δισεκ. τα 100 δισεκ είναι τα υγιή assets και τα 80 δισεκ. τα προβληματικά.
Περιμένουμε με 100 δισεκ. υγιών σταθμισμένων assets να σώσουμε την παρτίδα.

Κεφαλαιακή επάρκεια και δομή των ελληνικών τραπεζών α΄ 6μηνο 2017

Ποσά σε δισεκ. ευρώ
Τράπεζα

Tangible book

DTA

Αποθεματικά

Capital buffer

Πειραιώς

7,6

5,32

-8,08

2,12

Εθνική

6,50

4,917

-9,7

1,63

Eurobank

5,77

4,897

-10,62

2,5

Alpha

9

4,39

-2,45

3

Σύνολο

28,8

19,53

-30,75

9,3

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης