Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: H ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τον Rajoy δεν θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης

tags :
ING: H ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τον Rajoy δεν θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης
Ενδέχεται τα τελευταία βίαια γεγονότα να έχουν οδηγήσει σε αύξηση της στήριξης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας
H ενεργοποίηση του άρθρου 155 από τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy δεν θα σημάνει και αποκλιμάκωση της κρίσης με την Καταλονία, εκτιμά σε σχόλιό της η ING.
Όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της ING, Steven Trypsteen, ο κυβερνήτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont, δεν αναφέρθηκε στο χθεσινό του διάγγελμα στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Mariano Rajoy θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 σε περίπτωση που η Καταλονία κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της.
Το αμφιλεγόμενο άρθρο, δίνει στη Μαδρίτη τη δυνατότητα να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας για λόγους εθνικού συμφέροντος, οδηγώντας την περιφέρεια σε πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, σημειώνει η ING, δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Μαδρίτης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξουδετέρωση της κρίσης.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση πριν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, η στήριξη προς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης παρέμενε στα ίδια επίπεδα με αυτά των τελευταίων εκλογών στην Καταλονία το 2015.
Ενδέχεται ωστόσο τα τελευταία βίαια γεγονότα να έχουν οδηγήσει σε αύξηση της στήριξης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING.
«Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,78%, από το 1,6% πριν τη διεξαγωγή του δημοσψηφίσματος.
Είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω εάν κλιμακωθεί η κρίση», εκτιμά ο Trypsteen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης