Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σωματείο Union Eurobank: Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα

tags :
Σωματείο Union Eurobank: Δε θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα
Δημόσια προτείναμε το «οργανωμένο» συνδικαλιστικό κίνημα (Γ.Σ.Ε.Ε., Ο.Τ.Ο.Ε. και αντιπροσωπευτικά σωματεία των τραπεζοϋπαλλήλων) να αναλάβει πρωτοβουλίες προς έτσι ώστε να καταρτισθεί μετά από διάλογο  ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης στον Κλάδο μας
Έγκαιρα και «προφητικά» σας είχαμε ενημερώσει και ταυτόχρονα προειδοποιήσει με την Νο 109/28-04-2017 ανακοίνωση μας, για: Την απειλή σε βάρος της απασχόλησης εξαιτίας της βίαιης «αναδιάρθρωσης των Τραπεζών, της επέλασης της ψηφιακής τραπεζικής (“Digital Banking”) και της εξωτερίκευσης των τραπεζικών εργασιών (“Work Outsourcing”).
Ταυτόχρονα είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο για το τραπεζικό επάγγελμα που προέρχεται από το «παράλληλο» τραπεζικό δίκτυο (παρακάμπτει τις Τράπεζες), αλλά και από τα «εναλλακτικά» τραπεζικά δίκτυα (που αναπτύσσουν και οι Τράπεζες).
Δεν μείναμε όμως στις επισημάνσεις.
Δημόσια προτείναμε το «οργανωμένο» συνδικαλιστικό κίνημα (Γ.Σ.Ε.Ε., Ο.Τ.Ο.Ε. και αντιπροσωπευτικά σωματεία των τραπεζοϋπαλλήλων) να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Κυβέρνηση και την Εργοδοσία έτσι ώστε να καταρτισθεί μετά από διάλογο  ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης στον Κλάδο μας (κατά τα πρότυπα των δικηγόρων, των μηχανικών κλπ) με την δημιουργία κανόνων δεοντολογίας και ελέγχου του αχαρτογράφητου τοπίου που προκύπτει από την μη  κατοχύρωση  του τραπεζικού επαγγέλματος, το οποίο θα έπρεπε να πιστοποιηθεί κατά τα διεθνή standards αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Σαφώς και δεν είμαστε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση θα αποτρέψουν την επέλαση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας (“Financial Technology”), αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να την  επηρεάσουν  θετικά για τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας εντός ενός θεσμικού πλαισίου ρυθμιστικών κανόνων που θα προστάτευε τα αντίστοιχα δικαιώματα, αλλά και θα καθόριζε και τις εύλογες υποχρεώσεις.  
Γιατί το «παραδοσιακό» τραπεζικό σύστημα να φέρει όλο το βάρος της αποτίμησης των ζημιών από την κρίση στην Οικονομία της χώρας που οφείλεται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ;  
Γιατί το «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί απαλλαγμένο από τέτοιο βάρος και να κερδοσκοπεί ασύδοτα αποφεύγοντας και τους κανόνες της Εργατικής Νομοθεσίας (Νόμοι, Κλαδικές και Επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. κλπ);
Είχαμε τονίσει ότι πρέπει να «χαλαρώσουν» την πίεση προς τις θεσμικές Τράπεζες οι εποπτεύοντες ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Ε.Β.Α. και S.S.M.), γιατί το βασικότερο μέγεθος της υπό κρίση οικονομίας είναι η  ψυχολογία και η επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών και των πιστούχων προς το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή η ανάκτηση της ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ που η αναγγελία τέτοιων «μέτρων» την αναστέλλει.  
Ο άμεσος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών δηλαδή πάλι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά αν δεν επιλυθεί το ευρύτερο πρόβλημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις τραπεζικές συναλλαγές.  
Οι αντανακλαστικές κινήσεις των Διοικήσεων των Τραπεζών και της Eurobank σε όλα αυτά είναι σπασμωδικές και αμφιβόλου αποτελέσματος, είτε αυτές εκδηλώνονται σε οργανωτικό επίπεδο (ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ), είτε αυτές στοχεύουν άκριτα στην μείωση του λειτουργικού κόστους… αλληθωρίζοντας όμως μόνο προς την μείωση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (κλείσιμο μονάδων δικτύου, μείωση Προσωπικού κλπ). Ελάχιστες «οικονομίες κλίμακας» θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα… Αντίθετα διογκώνουν την δυσαρέσκεια του Προσωπικού, αναδεικνύουν την εργασιακή ανασφάλεια που δεν είναι καλός σύμβουλος για την επιστροφή των πελατών στην Τράπεζα, ενώ  μεγεθύνουν το ψυχολογικό κόστος εξάρτησης εργαζομένων-διοικούντων σε σημείο που ο καθένας να προτάσσει την ατομική του επιβίωση σε βάρος της συλλογικής προσπάθειας που αφορά το σύνολο της Τράπεζας.  
 
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. του Union
 Με τις ως άνω διαπιστώσεις και κυρίως με τα ευρήματα των περιοδειών του, το Δ.Σ. του Union στην συνεδρίαση του στις 04/10/2017 κατέληξε στα εξής ομόφωνα συμπεράσματα:
1. Επικαιροποιεί το με Α.Π. 856/28-07-2017 ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Union προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας για την «Ανάγκη προστασίας της απασχόλησης και την ρύθμιση των οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων». (Βλ. ανακοίνωση μας Νο 131/0108-2017).
2. Επαναφέρει τις προτάσεις του για την «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ», όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στην ανακοίνωση μας Νο 39/31-03-2016.
3. Προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί «πιέσεις» ή «απειλές» (έμμεσες ή άμεσες) από κανέναν και για κανένα εργαζόμενο που θέλει να παραμείνει στην Τράπεζα.
Το βάρος της ευθύνης μιας τέτοιας απόφασης ανήκει αποκλειστικά στους συναδέλφους που πρέπει να συνεκτιμήσουν οι ίδιοι όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.  
4. Θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η «φάμπρικα» των ενοικιαζόμενων συναδέλφων (κατ’ επάγγελμα δανεισμός από εταιρείες «τρίτων») και να καλυφθούν οι υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες σε Προσωπικό της Τράπεζας (κυρίως στο δίκτυο ή στις κεντρικές μονάδες με ένταση εργασίας) από δύο (2) πηγές με ανάλογα κίνητρα υποκίνησης: Α. Από μετακινήσεις του ήδη υπηρετούντος Προσωπικού στις κεντρικές μονάδες της Τράπεζας.
Β. Από  μετάταξη του ήδη υπηρετούντος Προσωπικού των ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ του Ομίλου της Eurobank που εκτελούν ήδη κύρια Τραπεζική Εργασία, αλλά επί σειρά ετών παραμένουν εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις εργασίας έξω από την ομπρέλα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφει το Σωματείο μας και η Ο.Τ.Ο.Ε.…
 
Αντιστεκόμαστε στα τρομοκρατικα σενάρια  
 
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) Christine Lagarde σε πρόσφατη ομιλία της σε Συνέδριο της Τράπεζας της Αγγλίας (σύμπτωση;) «προέβλεψε» το τέλος των Τραπεζών και τον θρίαμβο των κρυπτονομισμάτων (Bitcoin), που τόνισε ότι έχουν τόσο μέλλον, όσο και το ίδιο το διαδίκτυο…
 Μάλιστα κατά την ίδια κυρία τα «κρυπτονομίσματα»:
- Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις Κεντρικές Τράπεζες και τις συμβατικές τραπεζικές εργασίες.
- Θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν το μονοπώλιο των εθνικών νομισμάτων…  (Βλ. άρθρο του Jeffrey A. Tucker, στην διαδικτυακή εφημερίδα “Libera” της 04/10/2017).
  Έλεος!   Βάλαμε τον «Λύκο» να φυλάει τα «Πρόβατα»;  
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν και ποια αξιοπιστία έχουν οι προτάσεις του Δ.Ν.Τ. για τις Ελληνικές Τράπεζες και κυρίως ποια σκοπιμότητα κρύβουν αυτές.
Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας «αδειάζει» το Δ.Ν.Τ. και χαρακτηρίζει ακραία την προσέγγιση του για το θέμα της φερεγγυότητας των Ελληνικών Τραπεζών.
 Υποστηρίζει μάλιστα ότι τυχόν υιοθέτηση αυτών των προτάσεων θα οδηγούσε σε αύξηση του Δημόσιου Χρέους κατά 6% του Α.Ε.Π. και τελικά στην εθνικοποίηση των Τραπεζών χωρίς λόγο… Να που συναντώνται λοιπόν ο άκρατος Καπιταλισμός με τον υπαρκτό (κομμουνιστικό) Σοσιαλισμό… Ε
ννοείται ότι σαφώς και πρέπει οι Τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους προχωρώντας σε πωλήσεις και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, όχι μόνο μέσω πλειστηριασμών, αλλά κυρίως μέσω ορθολογικού πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών και επιβράβευσης των συνεπών εξ αυτών και μέσω της πλήρους αξιοποίησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού.  
Εννοείται όμως ότι χωρίς την κατάλληλη νομοθετική πρόνοια και χωρίς θετικό για τις Τράπεζες κλίμα contra στον λαϊκισμό του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» οι Τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο που τους έχει ανατεθεί… Από την άλλη πλευρά και οι Τράπεζες θα πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς το Προσωπικό τους ή με αυτό  δυσαρεστημένο και  πιεσμένο… δεν θα έχουν μέλλον!!!
Αν το κατανοήσουν αυτό θα δουν ότι ούτε οι προκλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs είναι πρόβλημα ουσίας, ούτε το μέλλον τους εξαρτάται αποκλειστικά από της Α.Μ.Κ. Τα επικείμενα stress tests του 2018 απλώς θα δείξουν την κατεύθυνση του συνόλου της Ελληνικής Οικονομίας και όχι στατικά των Τραπεζών γιατί αυτά τα μεγέθη είναι απολύτως αλληλοεξαρτώμενα και αλληλένδετα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν προς όφελος και της Κοινωνίας και του πλέον αδύνατου τμήματος αυτής που είναι οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. του Union Eurobank
Ο Πρόεδρος  Στάθης Χαρίτος                 
Ο Γεν. Γραμματέας   Γιάννης Σιδεράτος                                             

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης