Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρωτοφανής άνοδος των ποσοστών απασχόλησης και σημάδια βελτίωσης για τη νεολαία

Κομισιόν: Πρωτοφανής άνοδος των ποσοστών απασχόλησης και σημάδια βελτίωσης για τη νεολαία
Η ΕΕ εξακολουθεί να οδεύει σταθερά προς περισσότερη απασχόληση και ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόσφατη τριμηνιαία επισκόπηση 
Η απασχόληση στην ΕΕ συνεχίζει να βελτιώνεται με σταθερό ρυθμό και σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, καθώς αυξήθηκε κατά 1,5 % στην ΕΕ και κατά 1,6 % στη ευρωζώνη το β΄ 3μηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016.
Υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια περισσότεροι απασχολούμενοι στην ΕΕ και 2,4 εκατομμύρια περισσότεροι στην ευρωζώνη σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτό σημαίνει ότι 235,4 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται σήμερα στην ΕΕ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σε σχέση με το γ΄ 3μηνο του 2014, πρόκειται για 8 εκατομμύρια περισσότερους απασχολούμενους στην ΕΕ και 5,6 εκατομμύρια περισσότερους στην ευρωζώνη, αντίστοιχα.
Η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ωφελήσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά.
Ενώ η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή στην ΕΕ, το ποσοστό μειώθηκε σταθερά και ταχύτερα από ό,τι η συνολική ανεργία: σήμερα ανέρχεται στο 16,9 %, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο από ό,τι το 2008.
Η κ. Marianne Thyssen, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, δήλωσε:
«Τα σημερινά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Περισσότερα άτομα από ποτέ στην Ευρώπη έχουν μια θέση εργασίας και η ανεργία έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννιά ετών.
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια.
Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να βελτιώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για όλους.
Με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έχουμε τον χάρτη πορείας μας προς την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία αγορών εργασίας προσαρμοσμένων στον 21ο αιώνα.
Επιθυμία μας είναι η κατοχύρωσή του από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή στην κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου 2017.
Η τριμηνιαία επισκόπηση δείχνει επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να επεκτείνεται σε όλα τα κράτη μέλη με αύξηση 2,4 % στην ΕΕ και 2,3 % στην ευρωζώνη το 2017.
Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών στην ΕΕ με υψηλότερο εισόδημα από την εργασία, ενώ η αύξηση των κοινωνικών παροχών διεκόπη.
Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη συνεχίστηκε η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών μεταξύ του α΄ 3μήνου του 2016 και του α΄ 3μήνου του 2017.
Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν τη βελτιωμένη υγεία της οικονομίας της ΕΕ:
• Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη συνέχισε να μειώνεται σταθερά από τα μέσα του 2013 σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη.
Τον Αύγουστο του 2017, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,6 % στην ΕΕ και στο 9,1 % στην ευρωζώνη
Πρόκειται για ετήσια μείωση κατά 0,9 εκατοστιαίες μονάδες και στις δύο περιπτώσεις.
Το ποσοστό που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2017 ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2008.
• Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο παρουσίαζε μείωση επί τρία έτη, μειώθηκε κατά περαιτέρω 0,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι το α΄ 3μηνο του 2017.
• Σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη η μακροχρόνια ανεργία μειώνεται.
• Αλλά το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας επί του συνολικού ποσοστού ανεργίας εξακολουθεί να είναι υψηλό, περίπου 45 %.
• Ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκε κατά 1,4 % στη διάρκεια του έτους μέχρι το α΄ 3μηνο του 2017.
• Πρόκειται για αύξηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων, η οποία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (500.000, 1,5 % ετήσια αύξηση).
Ιστορικό
Η τριμηνιαία επισκόπηση σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη προσφέρει μια επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στον κοινωνικό τομέα και στην αγορά εργασίας εντός της ΕΕ.
Εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές των τάσεων του ΑΕγχΠ και της απασχόλησης.
Στις 26 Απριλίου 2017, η Επιτροπή παρουσίασε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που καθορίζει μια σειρά βασικών αρχών και δικαιωμάτων με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργία δίκαιων και εύρυθμων αγορών εργασίας και συστημάτων πρόνοιας.
Με την υλοποίηση του πυλώνα, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση με σκοπό τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και δρομολόγησε διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις συμβάσεις εργασίας (σύνδεσμος προς το δεύτερο στάδιο) και σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για όλους.
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017, ο Πρόεδρος Juncker επαλήθευσε τη δέσμευση της Επιτροπής να προχωρήσει στην υλοποίηση του πυλώνα ως αναγκαία προϋπόθεση για την προβολή των ευρωπαϊκών αξιών και τη δημιουργία μιας βαθύτερης και δικαιότερης ΕΕ:
«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό κατακερματισμό και το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο κατά τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο.»
Η κοινωνική σύνοδος κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη θα λάβει χώρα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 17 Νοεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης