Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, μετά τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ - Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, μετά τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ - Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες
Ο Nasdaq κατάφερε να τερματίσει με θετικό πρόσημο, κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά 
Με μικρές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (6/10/2017) η Wall Street, στον απόηχο της κατώτερης των προσδοκιών έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που δέχτηκαν πιέσεις από τους τυφώνες «Harvey» και «Irma», με τους τρεις δείκτες να καταγράφουν, ωστόσο, ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη.
Ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,01%, στις 22.773,36 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,11% και έκλεισε στις 2.549,33 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να τερματίσει με θετικό πρόσημο, κλείνοντας κατά 0,07% υψηλότερα, στις 6.590,18 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό - το 55ο του 2017!
Οι τρεις δείκτες κατέγραψαν πάντως κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να ενισχύεται χθες (5/10) για όγδοη συνεχόμενη ημέρα - στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2013 - ενώ κατέγραψε το έκτο συνεχόμενο κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ένα σερί που δεν έχει σημειώσει από το 1997.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,7%, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,5%.






Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση κατά 33.000 τον Σεπτέμβριο του 2017, δεχόμενες σημαντικό πλήγμα από τους πρόσφατους τυφώνες «Harvey» και «Irma», την στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως των 75 χιλ. θέσεων.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη συρρίκνωση που κατέγραψε η αγορά εργασίας της χώρας, μετά από επτά έτη συνεχούς αύξησης.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο δεν επηρεάστηκε από τους τυφώνες, υποχώρησε περαιτέρω, και συγκεκριμένα στο 4,2% - το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2000 - από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα για την απασχόληση, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα ότι είναι «ανοιχτός» σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ επεσήμανε ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», παρά την αδύναμη έκθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.
Ο Kaplan δήλωσε πάντως ότι θα ήθελε να δει περισσότερες αποδείξεις για την πρόοδο του πληθωρισμού πριν από μια νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, εξέφρασε την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία του ότι ο «ζήλος» των συναδέλφων του για μια αύξηση των επιτοκίων παρά τον χαμηλό πληθωρισμό ισοδυναμεί με λάθος πολιτικής που βλάπτει την πρόοδο προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντας, Raphael Bostic, δήλωσε ότι συνεχίσει να αναμένει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.
Οι προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την CME Group να υπολογίζει την πιθανότητα αύξησης τον Δεκέμβριο στο 98% - το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής - από μόλις 40% πριν από έναν μήνα.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με απώλειες 3%, στα 49,29 δολ. ανά βαρέλι, καθώς διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού προετοιμάζονται για την Τροπική Καταιγίδα «Nate», που αναμένεται να αναβαθμιστεί σε τυφώνα αυτό το σαββατοκύριακο.
Ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε τις πρώτες του εβδομαδιαίες απώλειες σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 4,6%.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης